Content Marketing Management https://contentmarketingmanagement.nl Contentmarketingmanagement.nl is een online kennisportal met zakelijke informatie over contentmarketing, contentstrategie, inboundmedia, online marketing en marketingautomation voor de inbound marketing community Thu, 19 Apr 2018 19:15:14 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.6 Een goede online marketeer – en nog veel meer https://contentmarketingmanagement.nl/online-marketeer/ https://contentmarketingmanagement.nl/online-marketeer/#respond Thu, 19 Apr 2018 19:13:45 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=17445 Een goede online marketeer – en nog veel meer De vacatures voor online marketeer vliegen je om de oren. Maar tegelijkertijd groeit het aantal marketeers ook aanzienlijk. Een relevant diploma en een jaar of twee/drie werkervaring is een goed begin. Maar hoe spring je vervolgens tussen al die andere marketeers uit? Met deze tips zorg...

The post Een goede online marketeer – en nog veel meer appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Een goede online marketeer – en nog veel meer

De vacatures voor online marketeer vliegen je om de oren. Maar tegelijkertijd groeit het aantal marketeers ook aanzienlijk. Een relevant diploma en een jaar of twee/drie werkervaring is een goed begin. Maar hoe spring je vervolgens tussen al die andere marketeers uit? Met deze tips zorg jij dat werkgevers niet meer om jou heen kunnen.

Ad

1. Zorg voor T-shaped kennis

Heel belangrijk is het tegenwoordig om niet gespecialiseerd te zijn in één marketingdiscipline, maar om juist van alles wat te weten. Dat zie je ook steeds meer terug in de vacatures. Waar in de titel de algemene term ‘online marketeer’ gebruikt wordt, komt in de functieomschrijving naar voren dat er gezocht wordt naar iemand met kennis van content, SEO, SEA, en het liefst ook data-analyse. T-shaped marketing kennis is daarom bij veel bedrijven een grote plus.

De T-shape houdt in dat je van alle marketingdisciplines iets weet (de bovenste balk van de T), maar dat je kennis van één (of twee) van de disciplines wat dieper gaat (de poot van de T). Zorg dus dat je basiskennis van elementen als SEA, SEO, e-mail, social media in orde is, maar dat je op één van deze vlakken duidelijk uitblinkt. Het idee hierachter is dat je dan precies kan doen waar je goed in bent, maar dat je dit ook in verband kan zien tot de andere componenten van online marketing.

Nog aantrekkelijker wordt het als je jezelf kunt presenteren als π-shaped marketeer. Ook hierbij is het de bedoeling dat je de basiskennis van alle marketingvelden beheerst (de bovenste balk van het pi-teken). Het verschil is dat je je hierbij specialiseert in twee disciplines (de twee poten van het pi-teken) waarbij de ene een left-brain discipline is, zoals data-analyse of programmeren. En de andere is een right-brain discipline, bijvoorbeeld branding of storytelling. Dit maakt je als marketeer nog een stuk opvallender.

T-shaped marketingkennis

2. Verdiep je in de technische kant

Samenhangend met de T-shaped kennis is het ook voordelig om te beschikken over een beetje technische kennis. Voor steeds meer functies werk je tegenwoordig met programma’s of software waarvoor technische kennis gewenst is. Vrijwel elk bedrijf werkt wel met CRM, WordPress of Photoshop. Met een (of meerdere)van deze programma’s overweg kunnen is daarom een grote pre. Schroom dus niet om met je eigen website, je fotoshopskills of je programmeerkunsten te pronken. Hiermee word jij als online marketeer alleen maar meer gewaardeerd.

3. Leer data lezen en meten

Het is goed als je weet hoe je een campagne of strategie moet uitvoeren. Nog beter is het als je ook weet of de campagnes goed lopen en of de strategie werkt. Hiervoor moet je data kunnen lezen en meten. Een goede marketeer heeft daarom ook een klein beetje data-analist in zich. Alleen al een certificaat voor bijvoorbeeld Google Analytics kan een groot voordeel zijn. Of je hier in jouw functie nou veel gebruik van maakt of niet; het laat in ieder geval zien dat je analytisch inzicht hebt.

4. Verbeter je communicatie- en presentatieskills

Als online marketeer werk je vrijwel nooit alleen. Doorgaans maak je onderdeel uit van een groter marketingteam met meerdere disciplines. Communicatieve vaardigheden zijn daarom sowieso gewenst, maar ook presentatie skills bieden een grote meerwaarde. Jij snapt hoe het uitvoerende en analyserende gedeelte in elkaar zit, dus is het ook handig als je dit kan overbrengen naar je collega’s. Presenteer je cijfers en je bevindingen aan de mensen op je afdeling maar ook daarbuiten. Wie weet kunnen anderen weer inspiratie opdoen aan de hand van jouw uitkomsten. Of misschien hebben je collega’s nog ideeën over hoe je de campagnes nog beter zou kunnen laten lopen.

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

5. Leer alles over projectmanagement

Omdat je als marketeer vaak op veel verschillende vlakken werkt in een groter team, is het handig om te weten hoe je deze samenwerking gestructureerd kunt laten verlopen. Steeds meer bedrijven werken op basis van de SCRUM-methode. Een kleine verdieping hierin kan dus nooit kwaad. Je hoeft niet meteen een Scrum Master te worden (al is daar ook veel vraag naar) maar als je in ieder geval weet hoe de methode in zijn werk gaat kom je al een heel eind. Daarnaast zijn er tools die je kunnen helpen georganiseerd te werk te gaan. Voorbeelden hiervan zijn Trello en Jira. Het is voor een marketeer vaak nuttig om hier al enige werkervaring mee te hebben.

Alles draait om kennis verbreden

Bovenstaande tips hebben eigenlijk één duidelijk aspect met elkaar gemeen. Verbreed je kennis. Een aantrekkelijke marketeer kan en weet meer dan waar hij of zij voor opgeleid is. Doe dus bijvoorbeeld een stage in een vakgebied dat iets buiten jouw comfortzone ligt of volg aanvullende cursussen, dan ben jij al snel die Full Stack Online Marketeer die alle organisaties willen hebben.

Bron: Een goede online marketeer – en nog veel meer

Auteur: Ilse

The post Een goede online marketeer – en nog veel meer appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/online-marketeer/feed/ 0
Hoe een gepersonaliseerde livechat functie voor meer leads zorgt https://contentmarketingmanagement.nl/gepersonaliseerde-livechat/ https://contentmarketingmanagement.nl/gepersonaliseerde-livechat/#respond Thu, 19 Apr 2018 19:12:49 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=17443 Hoe een gepersonaliseerde livechat functie voor meer leads zorgt Je ziet het steeds vaker op B2B websites en webshops: een livechat functie. Een livechat functie helpt bezoekers met hun zoektocht naar informatie of product of dienst. Het is voor veel B2B bedrijven een manier om op te vallen in het steeds sterker wordend competitief veld....

The post Hoe een gepersonaliseerde livechat functie voor meer leads zorgt appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Hoe een gepersonaliseerde livechat functie voor meer leads zorgt

Je ziet het steeds vaker op B2B websites en webshops: een livechat functie. Een livechat functie helpt bezoekers met hun zoektocht naar informatie of product of dienst. Het is voor veel B2B bedrijven een manier om op te vallen in het steeds sterker wordend competitief veld. Focus op klantbeleving lijkt de sleutel tot succes, mede omdat een positieve klantbeleving tot een verhoging  van conversie en leads zorgt.

Ad

Het belang van klantbeleving

Steeds meer organisaties zijn in staat om goede kwalitatieve diensten en producten aan te bieden in een bepaalde niche of sector. Het gevolg is dat klanten steeds moeilijker het verschil zien tussen bedrijven. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen aanbieders? Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Hotjar en Mouseflow. Beiden bieden ze tracking software aan waar er kleine verschillen zitten in het aanbod. Een positieve klantbeleving in de vorm van een actief blog, goede recensies en snelle reacties op vragen maken dan het verschil.

Klanten zijn tegenwoordig steeds meer op zoek naar meer kwalitatieve factoren om een keuze te maken tussen aanbieders. Een onderzoek van onderzoeksbureau Walker laat zien dat business to business klantbeleving in de nabije toekomst de manier is voor bedrijven om zich te onderscheiden. Prijs, en in mindere mate, kwaliteit spelen hier een minder grote rol in. Een andere belangrijke conclusies die getrokken worden in hetzelfde onderzoek zijn de volgende:

 

 • 65% van de klanten stopt met het gebruik van een merk bij een slechte klantenservice ervaring
 • 57% van de klanten stopt met de aankoop van een product wanneer er niet snel gereageerd wordt op een vraag.

Een chatfunctie wordt veel gebruikt in de B2C markt, bekende partijen zoals Bol.com en Coolblue maken er dankbaar gebruik van. Ook in de B2B omgeving zie je het vaker, een webwinkel zoals Paradigit maakt het ook mogelijk om te chatten.  B2B kopers zijn immers ook B2C kopers in hun vrije tijd en nemen de ervaringen en verwachtingen mee vanuit het B2C proces in het B2B proces. Uiteraard zijn koopcycli in de B2B wereld langer en complexer maar ook in het B2B landschap wordt een groot deel van de koopcylcus (ruim 70%) online gedaan. Een livechat ondersteunt dit proces en helpt (toekomstige) klanten met hun ervaring en vragen en draagt dus positief bij aan de klantbeleving.

 

Voor- en nadelen van een chatfunctie

Aan het hebben van een chatfunctie op een website hangen zowel voor als nadelen. Een veel gehoord nadeel van een livechat is de bezetting. Aangezien men een snel antwoord verwacht op een vraag die mogelijk gesteld wordt dient er dus ook snel gereageerd te worden. Dit heeft impact op de personele bezetting van de livechat. Het onderzoek dat door LiveChat Inc. is gepubliceerd laat zien dat een reactie binnen 60 seconden een grote positieve impact heeft op de klantervaring. Maar ben je als organisatie wel in staat om dit te realiseren? En zijn alle chats wel relevant voor jouw bedrijf? Opdringerigheid en irrelevantie zijn twee andere nadelen die vaak naar voren komen als redenen om geen gebruik te maken van een chat op een website. Wanneer een chat als opdringerig wordt ervaren heeft het een averechts effect. Een voorbeeld hiervan is wanneer de chat elke keer opnieuw opent wanneer er een nieuwe pagina geopend wordt.

De voordelen van een chatfunctie zijn duidelijk, ook in de B2B markt. Uit een onderzoek van Forrester blijkt dat chats flink zijn toegenomen als manier van contact met een aanbieder. De belangrijkste redenen om een chatfunctie te installeren op jouw website:

 • Kosten efficiëntie; een persoon is in staat om meerdere chats tegelijk te beheren, dit in tegenstelling tot telefonisch contact
 • Gemak voor de klant; een korte vraag kan gelijk gesteld worden
 • Een chat verhoogt conversie op je website – Meer leads en klanten
 • Toename klanttevredenheid
 • Betere inzichten in de klantvraag voor jouw organisatie

Kortom, een livechat draagt bij aan een positieve klant ervaring.

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

Minimaliseer de nadelen en begin vandaag nog met een livechat

Personalisatie van de livechat functie is een goede manier om de nadelen te minimaliseren. Wanneer de focus voor jouw bedrijf ligt op een bepaalde branche of selectie van bedrijven is het mogelijk om de chatfunctie enkel beschikbaar te stellen aan hen. Overige bezoekers zien de chat dan niet wat irrelevante gesprekken voorkomt. Deze manier is een aanvulling op de account based marketing aanpak die voor veel B2B bedrijven succesvol is. Personalisatie van de livechat is mogelijk met Klue. Door aan te geven welke bedrijven of branches voor jou relevant zijn kun je de chat enkel aan die bezoekende bedrijven laten zien. Dit is nog verder te personaliseren door extra eisen toe te voegen zoals het tonen van de livechat bij specifieke pagina’s of na het 3 keer bezoeken van de website door hetzelfde bedrijf. Klue werkt met elke livechat aanbieder en helpt je dus met het verbeteren van de klantbeleving en het binnen halen van leads via jouw website.

Bron: Hoe een gepersonaliseerde livechat functie voor meer leads zorgt

Auteur: Klue

The post Hoe een gepersonaliseerde livechat functie voor meer leads zorgt appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/gepersonaliseerde-livechat/feed/ 0
Nader uitgelicht: de rol van copywriting binnen contentstrategie https://contentmarketingmanagement.nl/nader-uitgelicht-de-rol-van-copywriting-binnen-contentstrategie/ https://contentmarketingmanagement.nl/nader-uitgelicht-de-rol-van-copywriting-binnen-contentstrategie/#comments Thu, 19 Apr 2018 07:05:30 +0000 http://contentmarketingmanagement.nl/?p=13047 Content marketing (ook wel: informatiemarketing) is een ‘hot item’ in de online business. Veel bedrijven beseffen dat ze er ‘iets’ mee moeten. Maar hoe? En wat is het precies? En welke rol speelt copy in dit verhaal? Een hoop vragen die moeilijk zijn te beantwoorden in één blog. Dit blog zal daarom vooral ingaan op...

The post Nader uitgelicht: de rol van copywriting binnen contentstrategie appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Content marketing (ook wel: informatiemarketing) is een ‘hot item’ in de online business. Veel bedrijven beseffen dat ze er ‘iets’ mee moeten. Maar hoe? En wat is het precies? En welke rol speelt copy in dit verhaal? Een hoop vragen die moeilijk zijn te beantwoorden in één blog. Dit blog zal daarom vooral ingaan op de rol van ‘copywriting’ binnen een content strategie. Maar allereerst een korte uitleg van wat een content strategie inhoudt en een definitie waar ik me goed in kan vinden.

Definitie & doel van content marketing:

 De kern van content marketing is het aanbieden van relevante informatie, via het juiste kanaal en voor het juiste publiek, om zodoende je doelgroep dichter aan je te binden.[1]

Het uiteindelijke doel is dus: nieuwe klanten aantrekken en bestaande klanten verder aan je binden. Je maakt dan van een prospect een klant en van een klant een ambassadeur.

Content strategie en de belangrijkste onderdelen

Bij de ontwikkeling van content marketing hoort allereerst een content strategie. Hoe ga je relevante informatie aanbieden? Welk kanaal ga je daarvoor gebruiken? Voor welke doelgroep? Pas als je dit op een rijtje hebt, kun je content inzetten om je doelgroep dichter aan je te binden.

opbouw content strategie

 

Hierboven een visualisering van hoe de opbouw van je content strategie er uit zou kunnen komen te zien. Een korte samenvatting

Ad

 1. Kernboodschappen: Wat wil je precies overbrengen naar je doelgroep? Maak een korte en krachtige formulering.
 2. Thema’s: Waarover ga je content creëren? Joery Bruijntjes, specialist op het gebied van content marketing, adviseert om twee thema’s per jaar te kiezen die de leidraad gaan vormen voor alle te publiceren content. Onder zo’n thema kunnen weer verschillende ‘issues vallen’.
 3. Issue kalender: hierop houd je bij wanneer welke gebeurtenissen plaatsvinden waar je op kan inspelen als ‘issue’ onder een bepaald thema. Een thema zou kunnen zijn: ‘content marketing’. Issues die daaronder kunnen vallen zijn bijvoorbeeld ‘copywriting voor content marketing’ en ‘linkbuilding met content marketing’.
 4. Campagnes: wanneer ga je welke campagnes komend jaar voorzien van content? Welke acties ga je ondernemen?
 5. Kanalen: welke kanalen kies je om in te zetten? Welke content ga je daar voor (her)gebruiken?
 6. Doelgroep: wie wil je precies gaan bereiken met je boodschap? Hoe gaan zij om met het door jou gekozen kanaal?

Bovenstaande stappen zijn gebaseerd op de ideeën van Joery Bruijntjes. In zijn whitepaper-content-strategie kun je gedetailleerd verder lezen wat elke stap precies inhoudt. In de rest van deze blogpost zal ik ingaan op een belangrijk onderdeel van een content strategie, namelijk copy!

Het belang van copy

Welke content kun je inzetten gedurende je content marketing activiteiten? Een paar voorbeelden: digitale nieuwsbrief, blog, website, eBooks, whitepapers, presentaties, video, webcast, webinar, foto’s, podcast, online magazine, audio, polls, (mobiele) apps, serious game, nieuws, artikelen, infographics.. Alhoewel niet overal even belangrijk, mag het duidelijk zijn dat copy een grote rol speelt bij het inzetten van content.

De techniek van je website of blog kan perfect zijn, het design van je infographic kan goed in elkaar steken, je Facebook pagina kan er nog zo mooi uit zien… Maar zonder tekst kan de zoekmachine je onmogelijk vinden. Kan de zoekmachine je niet vinden, dan kan ook de gebruiker je niet vinden – einde verhaal. Ook bij foto’s, video’s en audio behoor je je content dus te ‘begeleiden’ met copy. Goede teksten zijn dus van levensbelang. Daaruit maakt de bezoeker (en de zoekmachine) namelijk op of je informatie relevant en waardevol genoeg is om te bekijken en (uiteindelijk) te delen.

Voorbeeld

Moz Whiteboard Friday is een goed voorbeeld van visuele content die wordt uitgebreid met copy voor de vindbaarheid. Moz, oorspronkelijk een SEO consultancy bedrijf, maar nu ook bekend SEO software developer, schrijft gegeven presentaties compleet uit. Deze tekst wordt vervolgens bij de video gepresenteerd. Handig, voor zowel bezoeker als zoekmachine!

Het schrijven van goede copy

Je kunt nog zulke prachtige content schrijven, als het niet gelezen wordt, heb je er niks aan. Hoe zorg je er voor dat je copy gevonden en gelezen wordt?

Schrijf voor mensen, optimaliseer voor robots

De zoekmachine voorziet in de informatiebehoefte van de bezoeker. Schrijf daarom voor je bezoeker. Zorg dus ook voor een onderwerp dat speelt onder het publiek. Hoe kun je daar achter komen? Gebruik je verstand, luister naar de mensen om je heen en gebruik bijvoorbeeld Google Keyword Tool om te zoeken naar interessante onderwerpen (op welke long tail zoekwoorden wordt veel gezocht?).

Optimaliseren doe je voor de robots. Dat houdt overigens niet in dat je bijvoorbeeld aan een bepaalde ‘keyword density’ moet voldoen. Dat is achterhaald en niet meer van deze tijd. Gezien je schrijft voor de mens onderzoek je wat voor taalgebruik je doelgroep gebruikt en, net als in een normaal gesprek, probeer je synoniemen en variaties in je tekst aan te brengen. Doen bepaalde ‘zoekwoorden’ er dan helemaal niet meer toe? Jawel! Enkele tips:

 • Een geoptimaliseerde page title bestaat uit maximaal 70 tekens (liever maximaal 50 tekens in verband met leesbaarheid op een tablet/ smartphone). Verwerk hierin je belangrijkste zoekwoord.
 • Een geoptimaliseerde meta description bestaat uit maximaal 156 tekens (liever maximaal 110 tekens in verband met leesbaarheid op een tablet/ smartphone). Een zoekwoord verwerken is aan te raden, maar probeer de meta description vooral aantrekkelijk te maken voor de bezoeker. Gebruik zeker een ‘call to action’. Hou het kort, maar krachtig. Zorg dat de bezoeker nieuwsgierig wordt.
 • Maak in je tekst gebruik van strategische H1, H2 en H3 koppen waarin je zoekwoorden verwerkt.
 • Maak gebruik van links. Gebruik daarbij duidelijke ankerteksten. Link naar eigen bronnen en link naar anderen. Content marketing draait om het delen van informatie. Doe dat dus zelf ook.
 • Bij het gebruik van afbeeldingen en video’s vul je een duidelijk alt-tekst in (het liefst gebruik je daarbij een zoekwoord), zodat de zoekmachine snapt waar de afbeelding of video over gaat.

Word een autoriteit: wees uniek en schrijf kwaliteit!

Dit is misschien wel de belangrijkste les als het gaat om content marketing en copy in het bijzonder. Ga niet schrijven simpelweg om content te creëren, maar zorg dat je ook echt iets te melden hebt!

content

Geef bijvoorbeeld antwoord op vragen die leven bij je doelgroep. Ga de diepte in en zorg dat je duidelijker bent dan je concurrenten. De gemiddelde wegpagina die rankt in de top-10 van Google heeft meer dan 2000 woorden. Dit bekent niet dat je ook maar zo veel woorden moet gaan schrijven simpelweg om Google te ‘pleasen’. Zoek daarom onderwerpen waar veel over te vertellen is en waar je diep op in kan gaan. Zorg voor een echte toevoeging door bijvoorbeeld een nieuw aspect te belichten of een nieuw inzicht te geven. Of kies voor een originele invalshoek. Het is bewezen dat dit soort artikelen meer gedeeld worden en dat er meer links naar verwijzen.

Voorbeeld: goede content marketing dankzij slimme inzet van copy

Ad
Fashionchick.nl is een groot online mode & beauty platform dat werkt met een duidelijke content strategie. Middels kwalitatieve content voorzien zij bezoekers van alle ins-and-outs op het gebied van fashion en profileren zij zich als ‘expert’ op dit gebied. Hoe? Een speciaal ‘content-team’ maakt een kalender gebaseerd op de seizoenen en de laatste mode trends. Er wordt geschreven over belangrijke fashion events en bijvoorbeeld in februari al over bikini trends voor de zomer. Het resultaat? Hoog geïndexeerde shopping pagina’s in Google en een hogere naamsbekendheid. En daarbovenop: omdat bezoekers Fashionchick als een ‘voorbeeld’ zien, worden ze ‘verleid’ om kleding te kopen die bij deze website is aangesloten. Als een artikel dat wordt gepromoot door Fashionchick uiteindelijk wordt verkocht, krijgt de website daar een bepaalde commissie over.[2]

Een goede inzet van content marketing waarbij voor de doelgroep aan de website gebonden wordt, en waar (weer een stap verder) ook aan wordt verdiend!

Maak je resultaten inzichtelijk

Wanneer je kwalitatieve copy of ander content hebt gecreëerd bepaal je aan de hand van de strategie hoe je deze gaat verspreiden en promoten. De resultaten van je inspanning wil je uiteraard inzichtelijk kunnen maken. Hoe pak je dat aan met copy? En hoe definieer je een conversie aangezien je informatie ‘gratis’ verspreid? Een aantal ideeën:

Wat kan aangeduid worden als ‘resultaat’?

 • Het aantal keer dat de copy is bekeken
 • Een bepaalde tijd die de bezoeker aan een bepaalde pagina besteedt.
 • Het aantal geïndexeerd pagina’s binnen Google.
 • Een bezoek
 • Een reactie
 • Een link naar je content
 • Een lead
 • Een ‘share’
 • Een bezoeker die meerdere pagina’s bezoekt
 • Etc…

Wat kan dan aangeduid worden als ‘conversie’?

Tot slot

Ik heb in bovenstaand blog een duidelijk beeld proberen te schetsen van het belang van copy binnen content marketing. Hopelijk heb ik je ook een aantal bruikbare tips mee kunnen geven over de inzet van copy. Echter hebben ik en mijn collega’s nog veel meer ideeën over content marketing (en copy). Lees bijvoorbeeld ook eens het blog van collega Thomas Frenkiel over contentcreatie. Met het SEO team van Happy Idiots zijn we druk bezig om onze ideeën concreet te maken en om te zetten in een dienst ‘content management’. Wil je meer weten, aarzel dan niet om contact op te nemen!

Bron: Jessie de Bruin – SEO (content) Specialist – Happy Idiots

The post Nader uitgelicht: de rol van copywriting binnen contentstrategie appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/nader-uitgelicht-de-rol-van-copywriting-binnen-contentstrategie/feed/ 2
Voice Search – Hoe voice search consumentengedrag bepaalt https://contentmarketingmanagement.nl/voice-search/ https://contentmarketingmanagement.nl/voice-search/#respond Mon, 16 Apr 2018 07:18:19 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=17416 Voice Search – Hoe voice search consumentengedrag bepaalt Voice search? Search evolueert, we zijn allemaal gewend geraakt aan de normale zoekopdrachten die zijn ingevoerd met een toetsenbord op Google, Bing of Yahoo. Maar nog niet zo lang geleden heeft een ander fenomeen het licht gezien, ‘Voice Search’! Het wordt nog steeds gezien als iets voor...

The post Voice Search – Hoe voice search consumentengedrag bepaalt appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Voice Search – Hoe voice search consumentengedrag bepaalt

Voice search?

Search evolueert, we zijn allemaal gewend geraakt aan de normale zoekopdrachten die zijn ingevoerd met een toetsenbord op Google, Bing of Yahoo. Maar nog niet zo lang geleden heeft een ander fenomeen het licht gezien, ‘Voice Search’!

Ad

Het wordt nog steeds gezien als iets voor in de toekomst, maar eigenlijk kent het nu al zijn nodige doeleinden. En eens het door mensen wordt gebruikt, wordt het snel een gewoonte. Voice Search gebruikt de kracht van spraakherkenning om het internet te doorzoeken! In plaats van te typen, kunt u spraakinvoer gebruiken om snel en eenvoudig te zoeken naar de dingen die u nauw aan het hart liggen.

Aanvankelijk was Google Voice Search een tool van Google Labs waarmee iemand zijn telefoon kon gebruiken om een ​​Google-zoekopdracht uit te voeren. Nadat een gebruiker (650) 623-6706 (het nummer van het Google Voice Search systeem) had gebeld, wachtte deze op de woorden “Zeg uw zoektermen en zeg vervolgens de trefwoorden.” Vervolgens werd er gewacht totdat de pagina een update had gekregen, of klik op een link om de zoekpagina weer te geven die de gebruiker had aangevraagd. Op dit moment zijn zowel de demo van deze service als de pagina afgesloten. Sinds de introductie van de dienst zijn producten van Google, zoals YouTube, Google Maps en Google Mobile App, ontwikkeld om spraakherkenningstechnologie op verschillende manieren te gebruiken.

Op 30 oktober 2012 heeft Google een nieuwe Google Zoeken-app voor iOS uitgebracht, met een verbeterde Google Voice Search-functie, vergelijkbaar met die van de Android Jelly Bean die bedoeld is om te concurreren met de eigen Siri-stemassistent van Apple. De nieuwe app is door recensenten gunstig vergeleken met Siri en een side-by-side vergelijking zei dat Google’s Voice Search op iOS “verbazingwekkend snel en relevant is en meer diepgang heeft (dan Siri)”.

Andere virtuele assistenten

Naast Siri & Google Voice Search, bestaan er ook nog een reeks andere virtuele assistenten zoals Cortano, Viv, Amazon Alexa en nu, Google Home. Deze hebben allemaal de  doelstelling om mensen aan te zetten tot zoekopdrachten via hun stem in samenwerking met de zoek- en mobiele apparaten die daarbij horen.

Naarmate de zoekactie doorgaat naar de migratie van mobiele apparaten en een groter percentage van zoekopdrachten wordt geïnitieerd door spraak, zijn er belangrijke inhouds- en SEO-implicaties. Zoals we in verschillende gevallen zien de laatste tijd, lijkt het erop dat SEO een essentieel onderdeel wordt in het dagelijks leven van alle adverteerders. Neem het eenvoudige voorbeeld van een gebruiker die een zoekopdracht met zijn stem maakt, het is hoogstwaarschijnlijk dat deze het meeste belang zal hechten aan het eerste zoekresultaat dat tevoorschijn komt. Dit resultaat kan worden bereikt wanneer een goede SEO is opgezet geweest voor uw website.

Bovendien worden deze query’s in de loop van de tijd meer transactioneel, aangezien virtuele assistenten boekingen en conversies met spraak toestaan.

Met Amazon Alexa kunnen gebruikers bijvoorbeeld een pizza bestellen bij Domino’s of een Uber-rit. Google heeft ook aangekondigd dat het al een reeks externe transactieservices heeft geïntegreerd in Google Home, waaronder Uber, Pandora, OpenTable, Spotify, WhatsApp en Ticketmaster.

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

4 manieren waarop ‘voice assistance’ het consumentengedrag vorm geeft

Er is onderzoek gedaan naar hoe stemhulp de laatste tijd vorm heeft gegeven aan het gedrag van consumenten. Eigenaars van ‘Voice-activated speakers’ hebben verteld dat praten met hun virtuele assistent, in plaats van iets te moeten typen, hen helpt om dingen snel en efficiënt gedaan te krijgen. En dat betekent meer multitasking. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom mensen zich tot hun spraakgestuurde luidsprekers wenden:

 1. Hiermee kunnen ze gemakkelijker multitasken.
 2. Hiermee kunnen ze sommige dingen sneller doen dan andere apparaten.
 3. Het stelt hen in staat om direct antwoorden en informatie te krijgen.
 4. Het maakt hun dagelijkse routine gemakkelijker.

voice searchvoice search
In een korte tijd zijn spraakgestuurde luidsprekers onderdeel geworden van dagelijkse routines van mensen. Sommige van hun dagelijkse gewoonten worden nu bereikt door met hun virtuele assistent te praten. Het gevolg is dat mensen meer gedaan krijgen door minder moeite te leveren. Daarnaast beschouwen ze de spraakgestuurde luidsprekers als levende wezens. Mensen zien de apparaten als meer dan alleen een elektronisch speelgoed, ze zien het meer als een andere persoon of een vriend.

Hoe Google Search gebruikt wordt.

Conclusie

Wat uiteindelijke het interessantste zou kunnen zijn voor merken en bedrijven met deze nieuwe feature, is dat mensen die spraakgestuurde luidsprekers bezitten, merken verwelkomen als onderdeel van de hele ervaring. Ze staan open voor het ontvangen van informatie die nuttig en relevant is voor hun levensstijl!

Dit zou een uitgelezen kans kunnen zijn voor merken in de komende jaren. Benieuws wat de toekomst in petto heeft !

Bron: Semetis

Auteur: Stephane Van Blerk

The post Voice Search – Hoe voice search consumentengedrag bepaalt appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/voice-search/feed/ 0
Succesvol SEO schrijven in een notendop https://contentmarketingmanagement.nl/seo-teksten/ https://contentmarketingmanagement.nl/seo-teksten/#respond Mon, 16 Apr 2018 07:17:23 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=17420 Succesvol SEO schrijven in een notendop Mag ik je een ding beloven? Dit is niet het zoveelste saaie lijstje over SEO-teksten schrijven. Ik ga het over Fight Club hebben, Jinek, Telfort-reclames… Voorbeelden waaruit blijkt hoe je een publiek boeit, een goed verhaal vertelt, en dat is dankzij Google’s RankBrain steeds belangrijker geworden voor de score van je teksten...

The post Succesvol SEO schrijven in een notendop appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Succesvol SEO schrijven in een notendop

Mag ik je een ding beloven? Dit is niet het zoveelste saaie lijstje over SEO-teksten schrijven. Ik ga het over Fight Club hebben, Jinek, Telfort-reclames… Voorbeelden waaruit blijkt hoe je een publiek boeit, een goed verhaal vertelt, en dat is dankzij Google’s RankBrain steeds belangrijker geworden voor de score van je teksten in de zoekresultaten. Een ontwikkeling die mij als ervaren copywriter vrolijk stemt.

Ad

Simpel gezegd:
Boeiend verhaal: ranking omhoog.
Boring verhaal: ranking omlaag.

Maar voor we het leukste gedeelte van zoekmachineoptimalisatie (SEO) gaan behandelen, moet je nog steeds goed nadenken over het onderwerp, doel en de structuur van je stuk. Daar ga ik dan ook eerst dieper op in. Combineer het met de verslavende elementen van een verhaal (hoi, Netflix) en je kunt SEO-teksten schrijven als de beste.

SEO-Teksten schrijven: Zo pak je het écht slim aan

 • Onderwerp en doel bepalen (#1 t/m #3).
 • Een SEO-proof structuur (#4 t/m #6).
 • Je lezer blijven boeien (#7 t/m #13).

Dit verhaal begint met een korte geschiedenis. Voor de nodige context. Wie gelijk naar Fight Club wil, is vrij om door te scrollen 😉

Waarom SEO-teksten vroeger zulke misbaksels waren…

Lang lang geleden, in de tijd dat onze premier nog op Harry Potter leek en we enthousiast met elkaar op Hyves krabbelden, waren er al schrijvers die hun teksten hoger in Google wilden krijgen.

schoeneninzwolle

Prachtige herenschoenen. Uit Zwolle. Bron: Unsplash

Veel SEO-artikelen waren bepaald geen literaire meesterwerken:
‘Bij Klaassen herenschoenen in Zwolle vindt u de beste herenschoenen in Zwolle en omgeving. Bent u op zoek naar herenschoenen (in Zwolle)’

Dat hoefde ook niet, want Google had nog niet zo goed door wat het verschil was tussen een relevante blog en een spammy landingspagina.

Je zette gewoon heel vaak het zoekwoord in een tekst.

Maar bij de zoekgigant waren ze ook niet gek, en al gauw kreeg je een ‘penalty’ voor het al te vaak plaatsen van een zoekterm op je pagina.

Marketeers pasten zich braaf aan de nieuwe richtlijnen aan. Ze plaatsten zoektermen alleen nog op strategische locaties.

Later deden ze dat voor synoniemen of gerelateerde zoekopdrachten.

gerelateerdezoekwoorden
Schrijven voor SEO begon op een formule te lijken: gebruik X woorden in je artikel en X tussenkopjes met X zoekwoorden in X variaties…

En deels is dat nog steeds waar. Maar dankzij kunstmatige intelligentie kun je nu ook op een andere manier hoger in Google scoren..

Leestip: De Evolutie van On-Page SEO

…en hoe Google RankBrain SEO schrijven steeds leuker maakt

rankbrain
Stel je voor dat die verschrikkelijk saaie tekstschrijver bij Klaassen uit Zwolle inmiddels een Yoast-SEO plugin voor WordPress gebruikt.

groenevinkjesyoast

Hij werkt braaf de groene vinkjes af voor traditionele SEO ranking factoren (aantal afbeeldingen, keywords, tussenkopjes, etc. etc.)

De concurrent uit Hattem doet dat ook, maar haar verhaal is veel leuker om te lezen! Er zit humor in, nuttige info en persoonlijke anekdotes.

Een zelflerend algoritme zoals RankBrain zal merken dat schoenenzoekers eerder op het stuk van Hattem klikken. Langer blijven hangen. Niet verder zoeken. Vaker reageren. Het stuk meer delen. Haar boeiende content wordt met een hogere ranking beloond.

(Dit is even vrij kort door de bocht. In mijn eerdere blog Kunstmatige Intelligentie en SEO ga ik dieper in op de werking van RankBrain.)

Goed nieuws dus voor creatieve schrijvers! Maar dan moet je wel eerst weten WAAR je over gaat schrijven…

Onderwerp en doel bepalen

#1 Doe zoekwoordenonderzoek naar de ‘winnaars’

Een SEO-tekst schrijven begint nog steeds met gedegen zoekwoordenonderzoek. Je wilt weten met welke termen je een reële kans hebt om bij de eerste 10 resultaten te eindigen. Anders schrijf je dat boeiende verhaal helemaal voor niets. Hoe je dat precies doet? Lees dit artikel.

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

#2 Goed verhaal. Lekker kort ook.

goedverhaallekkerkort

Lange content is niet altijd beter. Bron: T-shirttoko

Laat ik ook maar gelijk een misverstand uit de weg te ruimen: goede content hoeft niet per se heel erg lang te zijn.

Berekenhet.nl scoort bijvoorbeeld fantastisch op de zoekterm ‘kopen op afbetaling berekenen’ terwijl er maar 120 woorden op de pagina staan.

Waarom schrijf ik dan toch een blog van 2500+ woorden?

#3 Een doel dat aansluit bij de behoefte van je klanten

doelvanjetekst

Pas met een duidelijk doel, kun je overtuigend scoren. Bron: Pexels

Omdat mijn doel is: je zo goed mogelijk informeren over wat SEO-teksten zijn en hoe je ze succesvol zélf schrijft.

In een langer stuk kan ik de zoekintentie die daarbij hoort (‘ik wil teksten schrijven waarmee ik hoger in Google kom’) beter bevredigen. (Daar komt bij dat Google steeds meer simpele vragen direct in de zoekresultaten beantwoordt. Met langere antwoorden op complexere vragen omzeil je in ieder geval dat probleem.)

Pas met een doel weet je hoe je zo goed mogelijk scoort.

Je artikel heeft altijd zo’n duidelijk doel nodig. Pas met een doel weet je hoe je zo goed mogelijk scoort.

Natuurlijk kan dat doel zijn: ‘pluche teddyberen verkopen’

plucheteddyberenverkopen

Teddy weet heel goed wat jij wilt. Bron: Pexels

De vraag is alleen of je met de zoekwoorden ‘teddybeer kopen’ hoger gaat eindigen dan grote spelers zoals bol.com of beslist.nl.

Daarom moet je soms een beetje met dat doel spelen. Wat is een behoefte die je klanten hebben voordat ze je product of dienst kopen?

In het geval van teddyberen wellicht:
‘Hoe maak ik een knuffel schoon zonder te wassen?’ (En als dat met de oude teddy niet lukt, wil je misschien wel een nieuwe teddy.)

Leestip: Blogonderwerpen. Zo bedenk je ze aan de lopende band.

 

Een SEO-proof structuur

Je weet nu waar je over wilt schrijven en wat je doel daarmee is.

Tijd om structuur in je artikel aan te brengen.
De een vindt het trouwens fijn om eerst een flinke lap te tekst te tikken en daarna structuren, de ander werkt liever vanuit een voorbedachte opzet. Experimenteer wat bij jezelf het beste werkt.

#4 Doe inspiratie op bij Udemy, YouTube, Wikipedia of…

inspiratieopdoenstrcutuurindebibliotheek

Soms helpt het om een boek open te slaan. Bron: Pexels

Een goed verhaal heeft een kop en een staart. Je begint met een pakkende intro – waarover later meer – en sluit af met een samenvatting.

Maar hoe orden je dan precies alle informatie die daar tussen staat?

Daar is niet één pasklare oplossing voor. Zelf heb ik bij dit artikel gekozen voor een chronologische aanpak (eerst zoekwoordenonderzoek > dan structuur > dan lekker schrijven), maar je kunt ook kiezen voor:

 • Een didactische aanpak (van makkelijk naar moeilijk).
 • Een thematische aanpak (makkelijk scanbaar per onderwerp).
 • Een oprolbare aanpak (belangrijkste nieuws bovenaan).
 • Een verhalende aanpak (minder overzichtelijk & spannender).

Als je nog niet zoveel ervaring hebt met schrijven, raad ik je de verhalende aanpak trouwens niet aan. Probeer eerst een overzichtelijk artikel te schrijven, dan gaan we het later spannender maken.

Wat is overzichtelijk?

Kijk voor inspiratie eens:

 • hoe Wikipedia een langer artikel indeelt;
 • hoe een uitgebreide cursus op Udemy is opgebouwd;
 • welke volgorde How-to filmpjes op Youtube aanhouden;
 • wat het beste Google zoekresultaat in het Engels doet;
 • of.. en dit is anno 2018 vast een wereldschokkende tip, leen een (papieren) boek over het onderwerp bij je plaatselijke bibliotheek.

#5 Schrijf op een niveau dat past bij je doelgroep

Opstaande breedplaatvloer?

Huh? Waar heeft die man het over? (Denkt de gemiddelde consument).

Goed dus om even wat langer bij vakjargon stil te staan.

Maar op een blog voor de betonindustrie wil je de lezer juist niet vermoeien met voortdurend overcomplete uitleg.

Welk tekstniveau past het beste bij je doelgroep?

leesniveauteksten

De Overheid. Makkelijker kunnen we het niet maken… Bron: Stichting Accessibility

Als het om ‘de gemiddelde Nederlander’ gaat kun je het beste op B1 niveau schrijven. Dat betekent kortgezegd:

 • Veelgebruikte woorden (hier een doorzoekbare lijst).
 • Korte alinea’s van 3-5 regels.
 • Niet te veel stijlmiddelen zoals ironie of sarcasme.

Sowieso helpen algemene schrijftips zoals:

 • Weinig passieve constructies (zullen, worden, kunnen).
 • Wissel korte en lange zinnen af.
 • Kies consequent voor ‘je’, ‘jij’ of ‘u’.

Maar nu duiken we al een beetje in de tone of voice.

Hartstikke belangrijk, ga ik zo verder op in, maar onthoud: voor je pakkend schrijft, moet je eerst begrijpelijk schrijven.

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

#6 Gebruik een hulpmiddel voor je SEO-vereisten

webtexttoolseoschrijven

SEO-tips terwijl je schrijft. Bron: webtexttool

Ik heb het nog helemaal niet gehad over hoeveel tekens je titel moet zijn of hoeveel links en zoektermen je moet plaatsen in de tekst.

Dit is waar het merendeel van de blogs over SEO-schrijven over gaan.

‘Volg deze regeltjes en dan komt het allemaal goed.’

 • Vermeld de zoekterm/synoniem in je URL.
 • Vermeld de zoekterm vooraan in de titel.
 • Vermeld de zoekterm in de metabeschrijving.
 • Vermeld de zoekterm in de eerste 100 woorden.
 • Vermeld de zoekterm in een tussenkopje.
 • Gebruik synoniemen minimaal twee à drie keer in de tekst.
 • Schrijf minimaal 400 woorden.
 • Plaats een relevante interne link.
 • Plaats een relevante externe link.
 • Gebruik minimaal drie <h2> tussenkopjes.
 • Gebruik minimaal twee plaatjes (met alt tag beschrijving).

Jazeker, deze regels zijn nog steeds belangrijk om vindbaar te zijn in Google. Maar ik stel voor dat je er een keer goed naar kijkt, en er vervolgens een eenvoudig hulpmiddel voor gebruikt.

Zo heb je bijvoorbeeld de eerder genoemde Yoast SEO Plugin voor WordPress, de tekstschrijvers bij mijn bedrijf CopyRobin maken alweer een tijdje gebruik van het uitgebreidere Webtexttool (geeft je tips tijdens het schrijven over onder andere leesbaarheid en moeilijkheidsgraad).

Dan hou je zelf meer tijd over voor het leuke gedeelte van schrijven.

Je lezer blijven boeien

Dit is de toekomst van SEO.

De zoeker verleiden (click-through rate) om naar jouw content te gaan.
De zoeker boeien (o.a. dwell time) waardoor hij op jouw pagina blijft

Google beloont dit soort indicatoren in toenemende mate.

#7 Een Pakkende Titel Die Jouw Leven Verandert (uhum..)

clickbaittitels

Benieuwd hoe Sam eruitziet? Klik, klik, klik. Bron: Buzzfeed

Verleiden begint natuurlijk met een titel.

Vaak wordt dan verwezen naar de koning van de clickbait ‘BuzzFeed’ (en ja ik ben nu ook benieuwd hoe Sam de kat eruitziet).

Ik denk dat je ervoor moet oppassen om het Amerikaanse model zomaar 1-op-1 over te zetten naar Nederland, maar er zijn natuurlijk wel een paar trucs die je ervan kunt leren:

Met name:

 • Doe een belofte in je titel (en zorg dat je ‘m waarmaakt!)
 • Maak nieuwsgierig

Maar er zijn nog meer dingen die werken:

Gebruik emotie
Angst, frustratie en boosheid zijn grotere motivatoren dan we soms toe willen geven. Ik had dit artikel bijvoorbeeld ook zo kunnen noemen:

‘Waarom je zorgvuldig opgebouwde SEO-kennis binnenkort waardeloos is’

Noem harde cijfers
Deze tip lijkt een beetje in tegenspraak met ‘maak nieuwsgierig’, maar kan evengoed werken. Bijvoorbeeld wanneer je een succes kunt delen:

‘Met deze 3 aanpassingen in mijn webshop kreeg ik 30% meer omzet’

Gebruik [specificaties]
Of met zogenoemde ‘brackets’ waarin je de vorm verduidelijkt:

‘Eenvoudig je eerste WordPress site opzetten [stappenplan]
‘Welke aftrekposten heb ik als zzp’er in 2019? [checklist]
‘Mijn ervaringen als voetsoldaat in Syrië [podcast]

Test wat werkt!
Je zult niet van de ene op de andere dag veranderen in een geniale titelbedenker (alhoewel..), maar door te blijven oefenen en spelen word je er wel beter in. Doe – nogmaals – geen beloftes die je niet kunt waarmaken en controleer met A/B testen welke titels het beste aanslaan!

#8 Metabeschrijving waar je op wilt, nee MOET klikken

Nog belangrijker dan je titel is je meta-omschrijving.

SEOtrends

Oftewel dat kleine stukje tekst dat onder je titel in de zoekresultaten staat. Hoewel dit officieel geen ranking factor is volgens Google, speelt de metatag wel een grote SEO-rol omdat het de click-through rate van je bezoekers naar je website mede bepaalt.

Ook dit is weer veel spelen en uitproberen.

Maak van je meta-omschrijving in ieder geval een lopende tekst.

hamburger
Bron: Pexels

Dus niet:
‘Actie. 20% korting. Hamburgers. Beste frietzaak Amsterdam.’

Maar wel:
Wij maken al onze biologische hamburgers zelf. Binnen een half uur bij jou bezorgd in Amsterdam. Bestel nu met 20% korting.

En vergeet de call-to-action niet. Hierin vertel je de zoeker wat hij moet doen (klikken, bestellen, downloaden) en waarom (bijvoorbeeld korting).

#9 De Flashforward in je introtekst (à la Fight Club)

Mag ik je een ding beloven?

Dit gaat een hele gave film worden.

Aldus de openingsscène van Fight Club.

Hetzelfde mechanisme van een spannende ‘flashforward’ wordt veelvuldig gebruikt in Netflix-series zoals Breaking Bad of Limitless. Een beproefde methode. Maar nog onvoldoende voor je SEO-introtekst:

Want behalve een ‘spannende preview’ wil je ook:

 • Empathie tonen voor je lezer.
 • Een gesprek met hem of haar aangaan.

Een goede methode voor het schrijven van een intro vind ik APP (Agree, Promise, Preview) van meestercopywriter Brian Dean (hou sowieso zijn blog BackLinko in de gaten als je meer over dit onderwerp wilt weten):

appmethodevoorintrotekstblog
Bron: Backlinko

Agree
Je begint met een statement waar de lezer het mee eens is. Hier staat ook je belangrijkste zoekterm in.

Promise
Vervolgens maak je een belofte over hoe je iets uit het statement ten goede kunt veranderen. Een belofte die je waar moet maken.

Preview
Tot slot geef je een klein voorproefje van wat de lezer allemaal in het artikel kan verwachten.

Laat ik een klein voorbeeldje geven:

Teddy

Teddy. Bron: Pexels

Herinner je Teddy nog?

Agree
‘Waarschijnlijk ben je met me eens dat een versleten knuffel schoonmaken[zoekterm] verschrikkelijk lastig is. In de wasmachine stoppen doe je liever niet, want wie zegt dat arme Teddy dat overleeft?’

Promise
Maar wat nu als ik zeg dat dat helemaal niet hoeft? Volg deze hygiënische schoonmaaktips op en je knuffel gaat 5 jaar langer mee.

Preview
In deze blog lees je handige visuele stap-voor-stap instructies over het reinigen van je knuffelbeest. Met als bonus een foto van mijn dochter en haar nog steeds stralende teddybeer (beiden 21).

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

#10 Even tijd voor ontspanning (à la Jinek)

“Zometeen Klaas Dijkhoff over de slavernijdiscussie” of “een Shell-directeur over de gasboringen in Groningen, maar eerst..”

En dan volgt er een luchtig fragmentje.

De TV Draait Door een typisch tussendoorfragmentje

Eva Jinek is niet de enige talkshowhost die van luchtige fillers gebruikmaakt. Ook bij Pauw of DWDD komt er even een bandje of geintje om de kijker klaar te maken voor de serieuzere gesprekken.

Datzelfde principe kun je ook in een langere blog toepassen.

Breek even de lange lap tekst met een grapje of door je bezoeker direct toe te spreken. Had je trouwens al een goede kop koffie gehaald?

Nog 3 tips en we zijn er!

#11 Tussenkopjes met duidelijke beloftes

Een eerste regel voor tussenkopjes is dat ze duidelijk moeten beschrijven waar het stukje tekst eronder over gaat.

Nog beter is het als je tussenkopje ook nieuwsgierig maakt en een belofte doet. Eigenlijk net als bij de titel van je stuk.

#12 Maar.. dat is nog niet alles (lekkermakertjes)

paashaaschocolade

Weet je wat een slimme winkelier met Pasen doet?

Hij verspreidt een chocoladegeur in zijn winkel. Gegarandeerd dat hij meer paaseitjes verkoopt. Slechts een lichte hint is genoeg.

In een SEO-artikel moet je ook voortdurend blijven hinten op wat er nog komen gaat.

In een SEO-artikel moet je ook voortdurend blijven hinten op wat er nog komen gaat. Lekkermakertjes schrijven.

‘Maar dat is nog niet alles.. want deze tip levert je maar liefst..’

Of je keert het juist om. Waarschuwen.

‘Pas op: er zit wel een addertje onder het gras.’

Met deze korte zinnetjes sla je twee vliegen in één klap:

 • Je doorbreekt het ritme van langere alinea’s.
 • Je maakt de lezer nieuwsgierig naar wat er komen gaat.

Wat er nu trouwens gaat komen..

#13 Ik ben geen JIJ of JOUW (tone of voice)

Stiekem ben ik best wel fan van de Telfort-reclames.

Tele2 vind ik dan weer net iets minder.

Waarschijnlijk ben ik als grijzende man ook niet echt de doelgroep (‘wil je ook dikkere lippen dan Kim K? Ga naar..’).

Dit gaat – tot slot – over een van de lastigste aspecten van SEO-copywriting: de juiste tone of voice vinden voor je publiek.

Een goed begin is in ieder geval naar je klanten luisteren. Neem eventueel (na toestemming) gesprekken met ze op en analyseer welke woorden ze vaak gebruiken en hoe ze hun problemen omschrijven.

Ook contacten buiten de werksfeer om zijn nuttig: Waar wordt je doelgroep warm of koud van? Ik ben er nu maar even vanuit gegaan dat je voorbeelden met BuzzFeed, Jinek en teddyberen grappig vindt, maar wat als ik met Death Metal of Wilders aan was komen zetten?

Een veilige keus is in ieder geval om niet te snel op ‘jij’ en ‘jouw’ over te stappen. Consequent ‘je’ gebruiken werkt beter.

Pas ook op met het té letterlijk vertalen van Amerikaanse content – ik zie dit nog weleens gebeuren – het chronische enthousiasme van THE GREATEST COUNTRY past niet altijd bij de nuchtere Hollander.

Conclusie: dit is hoe je slim SEO-teksten schrijft

Dank dat je tot zover mee hebt willen lezen en kijken naar mijn verhaal over hoe je écht slim een SEO-tekst kan schrijven.

Hopelijk heb ik mijn belofte (geen saai standaardlijstje) waargemaakt.

Je weet nu inmiddels dat een SEO-artikel schrijven (dankzij Google RankBrain) steeds meer draait om het vertellen van een goed verhaal.

Maar.. je begint altijd met de basis: dat is een onderwerp gebaseerd op zoekwoordenonderzoek en een duidelijk doel voor je artikel.

Ook de klassieke regels (zoekwoord verwerken, tussenkopjes, synoniemen gebruiken) zijn nog alive and kicking, maar met slimme tools zorg je er automatisch voor dat je SEO-proof schrijft.

Bron: SEO-Teksten schrijven: Zo pak je het écht slim aan

Auteur:

The post Succesvol SEO schrijven in een notendop appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/seo-teksten/feed/ 0
Hoe nuttig is contentmarketing? Overtuigende feiten! https://contentmarketingmanagement.nl/hoe-nuttig-contentmarketing-overtuigende-feiten/ https://contentmarketingmanagement.nl/hoe-nuttig-contentmarketing-overtuigende-feiten/#comments Mon, 16 Apr 2018 07:15:24 +0000 http://contentmarketingmanagement.nl/?p=10158 Content marketing, verschillende termen vliegen je soms om de oren. Snap jij er iets van?Het is een breed en vaag begrip. Soms lastig te begrijpen, laat staan dat het goed is uit te leggen aan een leek wat het nut van content marketing eigenlijk is. Hoe overtuig je anderen van het nut van content marketing? Je medewerkers of je klanten...

The post Hoe nuttig is contentmarketing? Overtuigende feiten! appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Content marketing, verschillende termen vliegen je soms om de oren. Snap jij er iets van?Het is een breed en vaag begrip. Soms lastig te begrijpen, laat staan dat het goed is uit te leggen aan een leek wat het nut van content marketing eigenlijk is.

Hoe overtuig je anderen van het nut van content marketing?

Je medewerkers of je klanten overtuigen om met content marketing aan de slag te gaan kan een hele klus zijn. Want wat levert het je op? Waarom zou je al die moeite nemen om kennis te delen. Om diverse soorten content te maken. Dat kost toch heel veel tijd? Jouw klanten komen zo ook wel bij jou voor hun aankopen?

Maar ben je nieuwsgierig welke toegevoegde waarde content marketing jouw bedrijf kan bieden, is het slim over juiste en uitvoerige informatie te beschikken, nietwaar?

Het nut van content marketing.Wat wil je lezer

Het bedrijf Newscred heeft naar aanleiding van een aantal studies een prachtige slideshare gemaakt. Hierin zijn de 50 belangrijkste resultaten opgenomen in de vorm van statistieken en ervaringen.

Enkele conclusies en beweringen die uit deze studies naar voren kwamen zijn:

 • Content marketing gaat de marketing industrie beheersen;
  27.000.000 vormen van content worden iedere dag gedeeld;
  9 van de 10 bedrijven levert content;
  78% van de marketing managers denkt, dat content gericht op de behoefte van de klant, de toekomst is van marketing;
  54% van de merken hebben niet een on-site content manager;
  79% van de marketeers rapporteren dat er een verschuiving plaatsvindt naar branded content;
  86% van de Business-to-Consumers zetten content marketing in en 91% van de Business-to-Business marketeers volgen dit voorbeeld;
  64% van de B2B content marketeers beschouwen de productie van voldoende content als de grootste uitdaging.
 • Met bloggen creëer je meer verkeer en meer leads;
  Ad
  Elke maand lezen 329 miljoen mensen blogs;
  Blogs leveren sites 434% meer geïndexeerde pagina’s en 97% meer geïndexeerde links op;
  37% van de marketeers beweren dat bloggen de meest waardevolle contentvorm is voor marketing;
  Bedrijven die vaker dan 15 maal per maand bloggen, hebben 5 maal meer verkeer dan bedrijven die niet bloggen;
  Bedrijven met een actieve blog geven aan dat zij 97% meer leads hebben.
 • Content is brandstof voor het social web;
  Content van gewaardeerde bronnen worden het meest vaak gedeeld;
  90% van de lezers luisteren naar de aanbevelingen gedeeld door vrienden;
  73% van de industrie gerelateerde Twitter tweets delen content;
  99% van de mensen die content delen via sociale media, delen via diverse platforms;
  Clicks via gedeelde content hebben 5 meer kans om te leiden tot een aankoop of conversie;
  87% van de B2B marketeers gebruiken social media voor contentdistributie;
  80% van de gebruikers willen contact met merken op Facebook;
  Mensen spenderen meer dan 50% van hun tijd aan online content en circa 30% van hun tijd op social media op kanalen waar content kan worden gedeeld.
 • Content vergroot de betrokkenheid en loyaliteit met je merk;
  Interessante content is de top 3 reden dat mensen merken volgen via social media;
  70% van de consumenten leren een bedrijf liever kennen via artikelen dan via advertenties;
  Bronnen of websites met een compleet verhaal zijn voor bezoekers 2.3 keer de reden voor een tweede bezoek;
  90% van de consumenten vindt content afgestemd op de klant waardevol en 78% gelooft dat dit soort organisaties graag een goede relatie willen opbouwen met de klant;
  68% van de consumenten leest de content van een merk waarin ze interesse hebben;
  60% van de consumenten heeft een positief beeld van het bedrijf nadat ze waardevolle content op de website hebben gelezen;
  58% vertrouwt redactionele content;
  Mensen willen contrôle hebben over de content die ze ontvangen (86% bekijkt geen TV reclame, 44% van de direct mail wordt niet geopend, 91% e-mailabonnees schrijven zich weer uit).
 • Visuele content boeit en fascineert consumenten;
  90% van de informatie dat door het brein wordt opgenomen is visueel;
  Artikelen met afbeeldingen hebben 94% meer views dan artikelen zonder foto’s;
  40% van de mensen reageert beter op visuele informatie dan op platte tekst;
  46,1% van de mensen zijn van mening dat een website design de nummer 1 criteria is wat de geloofwaardigheid van de onderneming betreft;
  Berichten met video genereren 3 maal zoveel inkomende links dan gewone tekst berichten;
  1 maand na de introductie van de timeline voor merken op Facebook, werden foto’s en video’s 63% meer bekeken;
  In een onderzoek gaf 62% van de geïnterviewden gebruik te maken van video marketing;
  75% van de smartphone gebruikers bekijken video’s op hun telefoon, 26% bekijken op zijn minst 1 keer per dag video.
 • Content marketing genereert leads;
  Ad

  Content creatie ranked als de meest effectieve SEO tactiek met 53%;
  57,4% of B2B bedrijven zijn van mening dat SEO de grootste impact heeft op lead generation doelen;
  Percentages van conversies zijn 105% hoger als er gebruik gemaakt wordt van beoordelingen en product reviews.
 • Investeren in content marketing is cruciaal om je bedrijf succesvol op te bouwen;
  Marketeers spenderen bijna 1/3 van hun budget aan content marketing;
  54% van de marketeers zeggen dat ze hun budget voor content marketing zullen vergroten in de komende 12 maanden;
  Content marketing is 62% goedkoper dan traditionele marketing;
  55% van de B2C marketeers plannen een toename van hun investering in branded content;
  Social media bestedingen in advertenties zal in 2015 toenemen tot 8,3 biljoen dollar.

Het nut van content marketing

Wil jij jouw (potentiële) klanten, je leidinggevende of werkgever overtuigen om te starten met content marketing? Deze statistieken helpen je daarbij. Bij elke statistiek vermeld Newscred ook de bron of afkomst zodat je ieder verhaal kunt onderbouwen. Een mooi cadeautje van Newscred vind ik persoonlijk. 

Leestip: Hoe overtuig je de CEO van het nut van contentmarketing?

Lees dit artikel

Is starten met content marketing nuttig?

The post Hoe nuttig is contentmarketing? Overtuigende feiten! appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/hoe-nuttig-contentmarketing-overtuigende-feiten/feed/ 1
De ROI van content marketing: wat levert het op? https://contentmarketingmanagement.nl/de-roi-van-content-marketing-wat-levert-het-op/ https://contentmarketingmanagement.nl/de-roi-van-content-marketing-wat-levert-het-op/#comments Mon, 16 Apr 2018 07:14:13 +0000 http://contentmarketingmanagement.nl/?p=10345 Uit een recent onderzoek blijkt dat marketeers steeds vaker content marketing inzetten voor hun doelstellingen. Maar welke resultaten leveren deze inspanningen op? De onderstaande infographic geeft hier antwoord op. Het Britse bureau Waggener Edstrom publiceerde recent een onderzoek waarin duidelijk wordt hoe marketeers aankijken tegen content marketing. Zij hebben geprobeerd om door de hype van...

The post De ROI van content marketing: wat levert het op? appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Uit een recent onderzoek blijkt dat marketeers steeds vaker content marketing inzetten voor hun doelstellingen. Maar welke resultaten leveren deze inspanningen op? De onderstaande infographic geeft hier antwoord op.

Het Britse bureau Waggener Edstrom publiceerde recent een onderzoek waarin duidelijk wordt hoe marketeers aankijken tegen content marketing. Zij hebben geprobeerd om door de hype van content marketing heen te prikken en te kijken wat het daadwerkelijk oplevert.

Om deze vraag te beantwoorden heeft Waggener Edstrom met meer dan 150 marketeers gesproken in Europa, het Midden-Oosten en Afrika en hun gevraagd naar hun ervaringen en opinies over content marketing.

Content marketing infographic

Om de resultaten van het onderzoek goed te illustreren heeft Waggener Edstrom onderstaande infographic gemaakt.

Content marketing wat levert het op infographic

Een van de belangrijkste resultaten van het onderzoek is dat bijna twee op de vijf marketeers (38%) nog altijd twijfelen of content marketing een meetbare ROI (Return On Investment) kan leveren. Oftewel, wat levert het mij op als ik investeer in content marketing?

Tegenover deze groep is echter bijna 70% van de marketeers ervan overtuigd dat content marketing helpt om effectiever leads te realiseren.

Wat zijn de resultaten?

Uit de infographic blijkt dat het toegenomen verkeer richting de website met 81% als belangrijkste resultaat van de content marketing inspanningen naar voren komt. Daarnaast ziet 61% van de marketeers dat het geleid heeft tot een stijging van het aantal potentiële klanten, terwijl 39% van hen ziet dat het aantal paginaweergaves is gestegen.

De infographic laat echter ook zien waar marketeers verwacht hadden dat er resultaten geboekt zouden worden. Zo had 83% van hen verwacht dat content marketing zou leiden tot meer interactie met de klanten, terwijl 76% was uitgegaan van meer naamsbekendheid. Daarnaast rekende 51% van de marketeers op meer leadgeneratie en 49% op een stijging van het websiteverkeer.

Gat tussen verwachtingen en resultaten

Ad
De resultaten suggereren zodoende dat er een gat is tussen de doelstellingen (het genereren van leads) en de daadwerkelijke resultaten. Waggener Edstrom stelt dat dit verschil waarschijnlijk te wijten is aan het vastleggen van de verkeerde doelstellingen. Waarom zou je namelijk als bedrijf het bezoekersverkeer meten als je de verkopen wilt laten stijgen?

Waggener Edstrom denkt dat dit gat een van de factoren is waarom nog altijd veel marketeers afvragen of content marketing de gewenste resultaten kan opleveren. Zij adviseren echter dat bedrijven realistische doelstellingen moeten neerzetten.

Content marketing uitdagingen

Aan de marketeers is ook gevraagd waarmee zij worstelen bij het uitvoeren van een effectieve content marketing strategie.

Uit de infographic blijkt dat 65% aangeeft dat er een gebrek aan personeel is om de taken uit te voeren. Natuurlijk kunnen zij dit ook uitbesteden of er iemand voor inhuren. Zeker aangezien 42% aangeeft dat er een gebrek aan expertise is om content te creëren, iets wat onder meer opgelost zou kunnen worden door een cursus te volgen.

Wat ik echter verrassend vind, is dat 50% van de marketeers aangeeft dat er een gebrek aan financiële middelen is. Content marketing is namelijk een van de meest efficiënte manieren om marketing te bedrijven.

Welke content heb je nodig?

Uit de infographic komt ook naar voren dat markteers vooral content nodig hebben voor social media. Dit is niet verwonderlijk, aangezien content een van de brandstoffen is om social media mee te voeden. Je moet natuurlijk wel iets te vertellen hebben.

Verder heeft 70% van de marketeers behoefte aan video, terwijl 62% nieuwsartikelen en 54% blogartikelen nodig heeft. Tot slot wil de helft van de marketeers een infographic maken.

Het onderzoek laat wel zien dat content marketing voldoende kansen biedt, mits het goed wordt uitgevoerd (maar voor wat geldt dit nu niet?!). Ondertussen geeft 18% van de marketeers aan dat zij nog altijd geen plannen hebben om een content marketing strategie te implementeren.

Wat zijn jou content marketing problemen?

Ik ben benieuwd wie er al content marketing toepast en welke resultaten zij zien. Voldoet het aan je doelstellingen of had je er meer van verwacht? En tegen welke barrières en uitdagingen loop jij aan om een effectieve content marketing strategie uit te voeren? Laat hieronder een reactie achter of neem eens contact op, ik ben benieuwd!

Bron: Christian Slagter , Slagter Media

The post De ROI van content marketing: wat levert het op? appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/de-roi-van-content-marketing-wat-levert-het-op/feed/ 2
6 nuttige tips voor DoubleClick Search https://contentmarketingmanagement.nl/doubleclick-search-2/ https://contentmarketingmanagement.nl/doubleclick-search-2/#respond Mon, 16 Apr 2018 07:04:10 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=17425 6 nuttige tips voor DoubleClick Search DoubleClick Search (DS) is een search management platform dat als doelstelling heeft om marketeers en agencies efficiënt hun search marketing campagnes te laten beheren via één platform. Denk bijvoorbeeld aan Bing, dat  een marktaandeel heeft van ongeveer 4% heeft in België. De DoubleClick Search interface geeft overzichtelijk de resultaten weer over de...

The post 6 nuttige tips voor DoubleClick Search appeared first on Content Marketing Management.

]]>
6 nuttige tips voor DoubleClick Search

DoubleClick Search (DS) is een search management platform dat als doelstelling heeft om marketeers en agencies efficiënt hun search marketing campagnes te laten beheren via één platform. Denk bijvoorbeeld aan Bing, dat  een marktaandeel heeft van ongeveer 4% heeft in België. De DoubleClick Search interface geeft overzichtelijk de resultaten weer over de verschillende zoekmachines en media kanalen, zoals AdWords & Bing.

Verder zou je via DoubleClick Search geld en tijd kunnen besparen door middel van de talloze functionaliteiten om manuele taken te automatiseren waaronder de automated bidding tool, die ervoor zorgt dat de resultaten van je campagnes verbeteren.

Hier zijn alvast 6 goede redenen om DoubleClick Search eens uit te proberen.

Ad

Saved Views

In DoubleClick Search heb je de mogelijkheid om uitgebreide filters toe te passen op je advertising account in combinatie met een aangepaste set van kolommen.

Dit hoef je niet telkens opnieuw in te stellen als je DoubleClick Search opent, maar je kan dit ook opslaan als een ‘saved view’. Je kan bijvoorbeeld een ‘saved view’ opslaan voor alle campagne metrics die je elke ochtend snel wil nakijken, en op die manier kan je in één oogopslag zien hoe deze campagnes lopen.

Doubleclick search

Labels

Labels kunnen toegevoegd worden aan elke campagne, ad group, advertentie of keyword. Door middel van deze labels kunnen alle items met hetzelfde label weergegeven worden. Verder kan je rapporten maken op basis van dit specifieke label en bulk bewerkingen uitvoeren. Labels zorgen er dus voor dat je keywords kan rapporteren en bewerken buiten de bestaande campagne structuur.

Automated Rules

Automatische regels zorgen ervoor dat je aanpassingen kan doen in de instellingen van je campagnes, ad groups, ads of keywords op basis van criteria die je op voorhand bepaalt. In plaats van onmiddellijk de aanpassingen in de instellingen te doen, kan je met een automatische regel bepalen dat je een melding krijgt van zodra je campagne correspondeert met de criteria die je op voorhand had gedefinieerd. Een automatische regel kan bijvoorbeeld gebruikt worden om labels toe te voegen aan alle keywords met een lage CPC, of aan alle keywords die gelinkt zijn aan je ‘brand’ campagnes.

Doubleclick search

DS Executive Report

Automatische rapportage is één van de functionaliteiten van DoubleClick Search waarmee je tijd kunt winnen. De executive reports in DoubleClick Search zijn gemakkelijk op te stellen en te onderhouden en kunnen gebruikt worden voor wekelijkse of maandelijkse opvolgingsrapporten maar ook voor ad hoc rapportage. Je hoeft het rapport maar éénmalig op te zetten, en dit kan opgebouwd worden uit meerdere tabbladen waarin grafieken, tabellen,..  eenvoudig toegevoegd en gekopieerd kunnen worden.

Executive Reports zorgen ervoor dat je gemakkelijk een overzichtelijk rapport kan maken van je belangrijkste KPI’s zoals investering, clicks, CTR, conversies,.. over verschillende product categorieën, devices, zoekmachines, .. . De data uit het rapport kan uit verschillende advertisers of accounts komen. Dit rapport maakt het verder ook mogelijk om je campagnes op een simpele manier verder op te volgen, zowel op campagne naam als op label.

Het rapport kan gedeeld worden via een link, downloaden in excel of pdf is ook mogelijk.

Doubleclick Search

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

Support

Doubleclick Search biedt uitstekende support aan. Er is een uitgebreid aanbod aan tips en tutorials via het Doubleclick Search Help Center. Bovendien is er ook ondersteuning via live chat in het platform. Op die manier kan je op een hele snelle manier een antwoord krijgen op al je vragen.

Doubleclick search

Display Remarketing via Search ads

Deze optie maakt het mogelijk om een audience te maken van iedereen die op een search ad klikt. Hier kan je dus opnieuw gebruik maken van labels om het zoekvolume op bepaalde gelijkaardige keywords te groeperen. Op basis van de clicks wordt er dan een cookie lijst aangemaakt om te gebruiken in DoubleClick Bid Manager.

Stel nu dat je low end & high end producten in je aanbod hebt, en je geeft de corresponderende keywords een label in je search campagnes. Dan kan je de personen die op zoek zijn naar een high end product uitsluiten in de display campagnes voor de low end producten.

Bron: 6 nuttige tips voor DoubleClick Search

Auteur: Edith Denys

The post 6 nuttige tips voor DoubleClick Search appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/doubleclick-search-2/feed/ 0
Heeft linkbuilding anno 2018 nog wel zin? https://contentmarketingmanagement.nl/linkbuilding/ https://contentmarketingmanagement.nl/linkbuilding/#respond Thu, 22 Mar 2018 12:23:30 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=17398 Heeft linkbuilding anno 2018 nog wel zin? Tot een paar jaar geleden was het dé manier om je site hoger in Google te krijgen, maar tegenwoordig lijkt de aandacht volledig verschoven naar ‘hoogwaardige content’. Is het actief verzamelen van backlinks dan helemaal niet meer belangrijk in 2018? Zelf ben ik al bijna vijf jaar vooral...

The post Heeft linkbuilding anno 2018 nog wel zin? appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Heeft linkbuilding anno 2018 nog wel zin?

Tot een paar jaar geleden was het dé manier om je site hoger in Google te krijgen, maar tegenwoordig lijkt de aandacht volledig verschoven naar ‘hoogwaardige content’. Is het actief verzamelen van backlinks dan helemaal niet meer belangrijk in 2018?

Ad

Zelf ben ik al bijna vijf jaar vooral een aanhanger van de stroming ‘hoogwaardige content’, maar backlinks zijn nog steeds heel belangrijk voor je ranking in Google, aldus Matt Cutts van Google in deze video. De video is al een paar jaar oud, maar volgens Rik Engelen (SeoMarketingDeals.com) en linkbuilding expert van het eerste uur, nog steeds actueel. Rik Engelen heeft hulp geboden en advies gegeven voor SEO aan o.a. Youfone.nl, Fastfuriousscooters.nl, ITprogrammeur.com, Nederlandse & Belgische SEO-bureaus en een internationale SEO dienstverleners als Majestic.

Maar we weten allemaal dat Google erg alert is op het spammen van hun database. En aan linkbuilding kleeft een wat louche imago. Daarom vroeg Rik of linkbuilding anno 2018 nog wel zin heeft. “Jazeker”, antwoordde hij stellig. “Je moet alleen weten hoe je het op een verantwoorde manier inzet.” Ik vroeg hem om zijn beste linkbuilding tips voor marketeers en ondernemers met ons te delen en die lees je hieronder.

Wat is linkbuilding ook alweer? Een kleine geschiedenis.

Linkbuilding is op een actieve manier meer relevante links naar je website (backlinks) proberen te krijgen. Wanneer je deze strategie succesvol toepast, zul je er op twee manieren van profiteren:

 1. Je krijgt meer directe bezoekers dankzij de links.
 2. Je krijgt meer bezoekers dankzij een hogere notering in Google.

Zoveel mogelijk backlinks vs. natuurlijk linkprofiel

‘Hey, dat is handig’, dachten veel marketeers. ‘Als ik nu gewoon zorg voor zoveel mogelijk links komen we vanzelf hoger in Google’. En zo ontstond een hele industrie met linksites, nepblogs vol verwijzingen en andere trucs om de zoekmachine te foppen.

Linkbuilding is anno 2018

Intussen werken deze Black Hat SEO-technieken al lang niet meer. Zonder een natuurlijk linkprofiel krijgt je website te maken met de beruchte Google penalties en juist een lagere notering in de resultaten. Maar volgens SEO guru Brian Dean is je linkprofiel nog steeds een van de belangrijkste ranking factors voor je website. In zijn woorden:

“The number of referring domains is one of the most important ranking factors in Google’s algorithm, as you can see from this chart from Moz:”

link root domains

Y-as: aantal verwijzende root domains. X-as: positie op zoekresultatenpagina (serp).

‘Je hebt alleen maar goede content nodig’

Maar linkbuilding is tijdrovend en complex. Daarom richten veel bedrijven zich (terecht) nu eerst op andere pijlers van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Bijvoorbeeld een veilige, snel ladende website met een duidelijke interne linkstructuur en natuurlijk kwalitatieve en relevante content.

Volgens Rik Engelen is de balans daarbij zoekgeraakt: “We komen in de praktijk organisaties tegen die al 5.000 of 6.000 euro aan een SEO-bedrijf hebben uitgegeven. Maar meer bezoekers krijgen ze niet.” “De veronderstelling is dat je met elke week een nieuw artikeltje vanzelf meer traffic krijgt omdat mensen die stukken delen. Dat wordt alleen lastig als je geen bezoekers hebt. Bovendien kan ook niet elk gemiddeld Nederlands bedrijf zomaar super deelbare viral content produceren.” Hij pleit er dan ook voor om op een verantwoorde manier aan een natuurlijk linkprofiel te werken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Wat moet je niet doen bij linkbuilding?

Maar eerst de absolute afraders. Volgens  Rik Engelen krijg je met deze technieken eerder een penalty dan een hogere ranking:

 • Je link spammen op fora of blogs (reageren op een artikel met een link mag wel, maar alleen als het relevant is).
 • Links van irrelevante pagina’s (bijvoorbeeld een slager die naar een kapper verwijst, maximaal 10% van de links).
 • Alleen maar links in 1 categorie (bijvoorbeeld alleen maar links in bedrijfsverzamelpagina’s).
 • Te snel, te veel links willen plaatsen (Google zal dit snel aanmerken als een onnatuurlijke groei).
 • Links op pagina’s met een lage autoriteit (controleer de domein autoriteit met een tool als Open Site Explorer).
 • Alle links naar 1 pagina (richt niet al je backlinks op de homepage of productpagina, maar verdeel ze over minimaal 4 pagina’s).
 • Alle links op 1 zoekwoord richten (slimmer is het om je op meerdere zoekwoorden te richten, begin in ieder geval met 3)
 • Ene maand wel, andere maand niet (het is verdacht als er de ene maand 50 links bijkomen en de volgende maand geen).

En natuurlijk in zee gaan met een onbetrouwbare partij voor het kopen van links, waarover verderop in dit artikel meer.

Hoe bouw je aan een sterk en natuurlijk linkprofiel?

Wat is dan wél de manier om meer links naar je eigen pagina’s te krijgen? Rik Engelen ziet het als een integraal onderdeel van SEO: “Linkbuilding hangt samen met je zoekwoordenonderzoek. Je identificeert een aantal termen waarop je wilt worden gevonden.” Vervolgens kun je met tools zoals Moz, Semrush en Majestic websites vinden die goed op deze termen scoren. Zo kun je:

 • achterhalen op welke site je graag een link wilt krijgen;
 • achterhalen welke sites naar je concurrenten linken.

Divers opgebouwd linkprofiel

Maar het gaat niet alleen om de ‘topscorers’: “Een linkprofiel bouw je het liefst zoveel mogelijk in de breedte op. Dus vanuit allerlei soorten bronnen en ongeveer 75% van websites en 25% vanuit sociale media.”

100% relevant hoeft niet

Een misverstand is dat alle links 100% relevant moeten zijn: “Het gaat Google om een natuurlijk linkprofiel. Daar is best wat ruimte voor niet-relevante links. Als ik een fietsenmaker ben en mijn neef heeft een kapperszaak, zou ik er immers ook naar kunnen linken. Beperk het aantal niet-relevante links wel maximaal tot 10%.”

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

Bouwen aan je linkprofiel

Tijd om aan de slag te gaan! Je linkprofiel bouw je volgens Rik Engelen op met zowel gratis als betaalde links die je kan kopen op o.a. websites zoals Sitedeals.nl, Fiverr.com, Peopleperhour.com, SeoMarketingDeals.com of Blackhatworld.com. De laatst genoemde schrikt misschien af maar je kan er prima terecht voor gewoon sterke backlinks. Dit zijn de bekendste manieren:

 1. Gastblog plaatsen. Met een gastblog deel je je expertise op een externe website. Dit heeft vooral zin wanneer deze site een hoge domein autoriteit en ‘topical trust flow’ heeft voor het onderwerp waar je over wilt schrijven. Bekendere websites zullen hier vaak een vergoeding voor vragen.
 2. Verzamelpagina. Hoewel Google het grootste deel van het verkeer heeft overgenomen, worden sites zoals startpagina.nl nog steeds gebruikt. Denk ook aan een link op de pagina van je branche- en ondernemersvereniging.
 3. Social media. Een quick win is om in ieder geval een link in de profielen van je Twitter, Instagram en/of YouTube kanaal te plaatsen. Verder zou je ook de samenwerking aan kunnen gaan met een (micro-)influencer.
 4. Linkruil. Links ruilen met andere websites mag, indien dit ook voor de bezoeker relevant is. Denk aan een linkruil met een vergelijkbaar bedrijf in een aangrenzende regio of een leverancier van gerelateerde producten.
 5. Marktplaats. Met een advertentie op een online Marktplaats heb je er niet alleen een waardevol verkoopkanaal bij, maar werk je bovendien aan je linkprofiel.
 6. Testimonials. Je kunt klanten actief aanmoedigen om recensies achter te laten op bekende sites zoals KiyOH of The Feedback Company. Omgekeerd kun je leveranciers zelf aanbieden om een review voor ze te schrijven die ze vervolgens (met link!) op hun website plaatsen.
 7. Wikipedia. Een backlink op Wikipedia kan in potentie heel waardevol zijn. Zo zou je een diepgravend artikel op je website als bron kunnen noemen. Wanneer je nog niet lang actief bent op Wikipedia is de kans wel groot dat je aanpassingen met link als verdacht worden aangemerkt.

Nofollow VS dofolow links

Je vraagt je misschien af waarom ook zogenoemde ‘nofollow’ links thuis horen in je linkprofiel. Google vergt bijvoorbeeld dat betaalde links, zoals banners of advertenties, een noffolow atribute bevatten. Ook links in comments op fora en onder blogposts moeten van Google nofollow zijn. Maar als deze op een sterke website staan met een hoge DA zal Google dat toch meenemen is gebleken uit onderzoek. Daarnaast creëer je er ook in de breedte een natuurlijker profiel mee.

Wat is effectiever: linkbuilding zelf doen of uitbesteden?

Linkbuilding is geen ‘quick fix’. Het opbouwen van een sterk linkprofiel kost tijd. Maar met slimme linkbuilding zie je volgens Rik Engelen als het goed is na zo’n drie maanden toenemend bezoekersverkeer: “Al hangt het natuurlijk wel af van het aantal en de kwaliteit van de links die je in die tijd weet te plaatsen.”

“Sommige marketeers gaan vol enthousiasme aan de slag en merken vervolgens dat het relatief veel mailverkeer kost voor je 1 linkruil hebt geregeld.”

Hij raadt bedrijven dan ook aan om in ieder geval een deel van hun linkbuilding uit te besteden aan bedrijven omdat die veel effectiever links kunnen plaatsen. Deze bedrijven zijn te vinden op de eerder genoemde portalen.

Waar moet je op letten bij het kopen van backlinks?

Tot slot geeft Engelen tips voor het uitbesteden van linkbuilding: “Op de eerder genoemde freelanceportalen, zoals Fiverr, vind je ook de nodige aanbiedingen om voor een paar euro ‘duizenden high quality’ links te laten plaatsen. Dat zou ik absoluut niet doen. Als het te goed klinkt om waar te zijn is het dat meestal ook.”

Waar moet het bedrijf dat je inhuurt dan wel aan voldoen? “Ik zou simpelweg vragen naar resultaten. Hoe hebben jullie andere klanten geholpen om met backlinks hoger in Google te komen? En mag ik ze ook nabellen om het ze zelf te vragen?”

Zonder goede content, geen linkbuilding.
Probeer CopyRobin gratis

Conclusie: Linkbuilding blijft noodzakelijk (maar is wel lastiger)

Linkbuilding heeft dankzij dubieuze praktijken (volspammen fora, linkfarms, nepblogs) een slechte naam gekregen. Google straft websites die deze black hat technieken gebruiken met een lagere notering. Het helemaal achterwege laten is echter ook geen slimme strategie. Met een verantwoord en divers opgebouwd linkprofiel krijg je niet alleen meer directe bezoekers, maar scoor je ook hoger in Google. Marketeers die linkbuilding liever uitbesteden, kiezen het beste voor een linkbuilding expert met een bewezen track record op de lange termijn.

Bron: MediaWeb

Auteur: Erik van Hall begon z’n carrière als copywriter en filmregisseur/-producent. In 1994 raakte hij gefascineerd door het destijds prille ‘world wide web’. In 1995 richtte hij internetbureau Mediaweb op. Sindsdien is het zijn missie om het web aangenamer te maken voor gebruikers en meer winstgevend voor bedrijven. Met Mediaweb heeft hijhonderden websites gebouwd voor talloze opdrachtgevers. In 2015 verkocht hij Mediaweb en startte CopyRobin. Met CopyRobin helpt Eric organisaties aan unieke, professionele teksten voor jun website, blog, nieuwsbrief, social media en andere publicaties. Eric heeft een fijne neus voor waar het web naar toe gaat en waar je als online marketeer op moet letten. Hij is van mening dat het web, nu het is bevrijd van de desktop, pas echt gaat beginnen. You ain’t seen nothing yet!

The post Heeft linkbuilding anno 2018 nog wel zin? appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/linkbuilding/feed/ 0
15 Power tips van online marketing experts https://contentmarketingmanagement.nl/blog-tips-experts/ https://contentmarketingmanagement.nl/blog-tips-experts/#respond Thu, 22 Mar 2018 12:22:32 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=17406 15 Power tips van online marketing experts Als je blogt, ben je waarschijnlijk net als ik altijd op zoek naar manieren om je artikelen onder de aandacht te krijgen van jouw publiek. Ik vroeg daarom aan de gastbloggers van Mediaweb om hun power tips met ons te delen. Het resultaat lees je hieronder. De online marketing...

The post 15 Power tips van online marketing experts appeared first on Content Marketing Management.

]]>
15 Power tips van online marketing experts

Als je blogt, ben je waarschijnlijk net als ik altijd op zoek naar manieren om je artikelen onder de aandacht te krijgen van jouw publiek. Ik vroeg daarom aan de gastbloggers van Mediaweb om hun power tips met ons te delen. Het resultaat lees je hieronder.

Ad

De online marketing experts die ik vroeg hun beste tips met ons te delen zijn Frans Jan Boon (Addtofriends), Steven van Vessum (ContentKing), Edwin Vlems, Keesjan Deelstra (SEO Effect), Danny Oosterveer, Christian Slagter (Slagter Media), Nils van der Knaap (Sky Internet Marketing), Melchior van Velzen, en Bas van Eeuwen (Mailplus).

Sommige van de tips licht ik nog in mijn eigen woorden nader toe via een ingesloten video.

1) Richt je op het juiste publiek

Frans Jan Boon: Bezint eer ge begint: zorg ervoor dat je blogpost aansluit bij het (be)zoekgedrag van je potentiële klanten en bezoekers met betrekking tot het onderwerp waarover jij gaat schrijven. Als dat het uitgangspunt van je blogpost is dan vergroot je de kans dat deze gevonden gaat worden via zoekmachines en gedeeld gaat worden via social media.
Steven van Vessum: Mijn eerste tips als het gaat om blog promoten? Onderscheid je van de rest, en wees spraakmakend!

2) Zet sterk in op SEO

Edwin Vlems: De beste promotie is geen promotie, aangezien de meeste lezers uiteindelijk via Google op je blog landen. Dat betekent wel: goede SEO.
Keesjan Deelstra: Doe zoekwoord onderzoek zodat je artikel aansluit bij het taalgebruik van je lezer en je blog in google zichtbaar wordt op veelgezochte zoektermen. Video

Steven van Vessum: Zoek naar websites die linken naar een kapotte pagina over hetzelfde onderwerp en bied ze een artikel van jezelf als goed alternatief aan (broken linkbuilding).

Frans Jan Boon: Meet vanaf het moment van publicatie het bezoekgedrag (bounce, click, scroll) op je blogpost en pas deze daar direct op aan. Negatief bezoekgedrag schaadt de SEO van je blogpost en is een indicatie dat social sharing waarschijnlijk ook niet hard zal gaan lopen.

3) Bedenk een onweerstaanbare titel

Keesjan Deelstra: Gebruik een oneven cijfer in je kop die aanzet tot lezen. “11 tips om… / 7 tips voor ..” De CTR bij social delen zal dan hoger zijn omdat je doelgroep alleen de koppen snelt. Video

4) Werk samen met collega bloggers

Steven van Vessum: Betrek anderen in het schrijven van jouw blogposts, ze zullen dan ook eerder je blog promoten.
Danny Oosterveer: Een blog schrijf je niet in isolatie. Je wilt immers dat je blog relevant is voor anderen om te lezen. Inherent daaraan is dat je schrijft over dingen die ‘leven’ bij anderen. Een blog schrijven en niet verwijzen en linken naar bestaande materie is dus eigenlijk heel raar. Anderen vinden het ook gaaf als je naar hun werk verwijst. Als jij schrijft over iets wat ze interessant vinden, en je linkt bovendien naar hun stuk, nou dan is de kans erg groot dat zij ook wel iets willen roepen over jouw stuk. Linken draagt ook bij aan je betrouwbaarheid. Voortbouwend op het linken naar content van anderen, kan je het artikel bij hen onder de aandacht brengen. Je zou hen zelfs kunnen vragen om te reageren op jouw artikel. Dit zorgt weer voor meer interactie rondom jouw artikel.
Melchior van Velzen: Vraag experts of (micro-)influencers vooraf te reageren op je blogpost. Grote kans dat je eerder opvalt in de stroom van likes, reviews en mentions. Video

5) Zet social media op de juiste manier in

Christian Slagter: Delen via social media als Linkedin, Facebook & Twitter (voor Twitter meerdere keren). Je kunt ook je blog promoten met een advertentiecampagne op Facebook (promoted post).
Nils van der Knaap: Deel je blogpost op in korte behapbare stukjes en verspreid de informatie via social media. Verwijs naar het complete artikel voor mensen die geïnteresseerd zijn geraakt.

6) Versnel de indexering door Google met Google Search Console

Frans Jan Boon: Doe, direct nadat je nieuwe blogpost online staat, een ‘fetch’ van de URL in Google Search Console. Dit versnelt de indexatie door Google, waardoor je blogpost sneller gevonden en bezocht kan gaan worden.

7) Schat je leads op waarde in

Nils van der Knaap: Zodra meer bezoekers ook meer leads opleveren kun je uitrekenen wat een bezoeker je waard is. Stel dat van de 100 bezoekers er zich 10 inschrijven op je nieuwsbrief en van die 10 wordt er 1 klant. Als een klant gemiddeld 100 euro waard is kun je per bezoeker dus maximaal 1 euro uitgeven. Al het verkeer dat goedkoper is, resulteert in winst. Via gerichte advertentiekanalen als Google AdWords en Facebook Advertising kun je gericht verkeer inkopen.

8) Schrijf gastblogs op andere websites

Edwin Vlems : Probeer je blog op een onafhankelijk platform te krijgen, ze zijn altijd op zoek naar goede content. Link van daaruit ook naar je eigen site, dat is goed voor je eigen ranking bij Google.
Nils van der Knaap: Schrijf eerst een uitgebreide blogpost over een onderwerp. Promoot deze blog vervolgens door gastblogs te schrijven (op andere websites dus) over hetzelfde onderwerp. Hierin verwijs je naar de uitgebreide uitleg die op jouw eigen site te vinden is. Zorg dat de link naar je eigen website ook echt meerwaarde geeft aan het artikel, anders voelt het aan als spam.

9) Gebruik afbeeldingen

Keesjan Deelstra: Gebruik veel plaatjes in je blogpost. ook deze worden bij social delen dan meegenomen. Denk ook aan Twittercards.
Melchior van Velzen: De meest vergeten tip: gebruik alt-tekst labels bij de plaatjes in je post. Ook afbeeldingen worden geïndexeerd en in verband gebracht met content. Video  

10) Blog promoten: vergeet e-mail niet

Frans Jan Boon Sluit e-mail niet uit om je blog te promoten. Dit ‘old school’ medium genereert vaak nog het beste bereik.
Keesjan Deelstra:  Verleid mensen in te schrijven voor je nieuwsbrief zodat je een trouw schare lezers krijgt die je je volgende artikelen kunt sturen.
Nils van der Knaap: Plaats op de pagina van de blogpost, bijvoorbeeld ernaast of eronder, een oproep om zeer waardevolle informatie gratis te downloaden in ruil voor een e-mailadres. Dit wordt ook wel een ‘lead magnet’ genoemd. Hiermee bouw je een mailing list op met geïnteresseerde lezers. Hoe groter de mailing list, hoe meer mensen ook je nieuwe blogposts lezen. Als de kwaliteit van je nieuwe artikelen ook hoog is worden deze posts door je doelgroep verspreid via hun eigen sites en/of social media.
Bas van Eeuwen: Voorzie volgers van je blog van automatische updates bij nieuwe posts. Video

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

11) Deel je kennis op andere websites

Nils van der Knaap: Zoek op fora, blogs en vraag-en-antwoord-sites of er gesproken wordt over het onderwerp waar je zelf ook een artikel over hebt geschreven. Als jouw artikel een waardevolle aanvulling is dan kun je een link er naar toe plaatsen. Deel eerst mee in de discussie om te laten zien dat je daadwerkelijk verstand van het onderwerp hebt.

12) Hergebruik je blog op andere manieren

Nils van der Knaap: Als je blogpost voornamelijk uit tekst bestaat, dan kun je dezelfde informatie nogmaals gebruiken in een ander formaat. Er zijn 4 formaten die tot je beschikking staan: tekst, afbeelding, audio en video. Herpubliceer je content bijvoorbeeld als infographic, spreek een podcast in of film jezelf via een webcam terwijl je over de inhoud vertelt. Door deze content te delen op platformen als SoundCloud en YouTube ben je vindbaar op meerdere kanalen en bereik je mogelijk een ander publiek. Vergeet natuurlijk niet een link te plaatsen naar de locaties waar de andere contentvormen te vinden zijn.

13) Publiceer een teaser op LinkedIn Articles

Edwin Vlems: LinkedIn trekt blogs voor die op hun eigen platform zijn geschreven, dus daar zitten voordelen aan als je in de B2B markt actief bent. Normaliter is dubbele content geen goed idee, maar een kopie van een LinkedIn-blog op je eigen site is geen probleem.
Keesjan Deelstra: Publiceer de eerste alinea’s van je blogpost als Linkedin Artikel met een lees meer link  naar je eigen blog. Dit werkt vooral goed bij B2B.

14) Gebruik je netwerk

Steven van Vessum: Laat je netwerk je blog promoten. Je kent vast mensen met een goed bereik, kijk of je elkaar over en weer kunt helpen met promotie van blogposts.
Bas van Eeuwen: Stel influencers op de hoogte van het verschijnen van je blog.

15) Blog promoten bonus tip: Update oude blogposts en promoot ze opnieuw

Frans Jan Boon: Heb je -om welke reden dan ook- wijzigingen doorgevoerd in je blogpost, pas dan de publicatiedatum aan, fetch deze opnieuw, en communiceer deze als ‘update’ naar je relaties, fans, followers etc.

Bron: Media Web

Auteur: Erik van Hall begon z’n carrière als copywriter en filmregisseur/-producent. In 1994 raakte hij gefascineerd door het destijds prille ‘world wide web’. In 1995 richtte hij internetbureau Mediaweb op. Sindsdien is het zijn missie om het web aangenamer te maken voor gebruikers en meer winstgevend voor bedrijven. Met Mediaweb heeft hijhonderden websites gebouwd voor talloze opdrachtgevers. In 2015 verkocht hij Mediaweb en startte CopyRobin. Met CopyRobin helpt Eric organisaties aan unieke, professionele teksten voor jun website, blog, nieuwsbrief, social media en andere publicaties. Eric heeft een fijne neus voor waar het web naar toe gaat en waar je als online marketeer op moet letten. Hij is van mening dat het web, nu het is bevrijd van de desktop, pas echt gaat beginnen. You ain’t seen nothing yet!

The post 15 Power tips van online marketing experts appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/blog-tips-experts/feed/ 0