Content Marketing Management https://contentmarketingmanagement.nl Contentmarketingmanagement.nl is een online kennisportal met zakelijke informatie over contentmarketing, contentstrategie, inboundmedia, online marketing en marketingautomation voor de inbound marketing community Mon, 18 Feb 2019 13:54:47 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.9 https://contentmarketingmanagement.nl/wp-content/uploads/2018/06/cropped-cm-frankwatching-32x32.jpg Content Marketing Management https://contentmarketingmanagement.nl 32 32 Contentmarketing 3.0: Push of pull, who cares? https://contentmarketingmanagement.nl/push/ https://contentmarketingmanagement.nl/push/#comments Thu, 24 Jan 2019 10:25:53 +0000 http://contentmarketingmanagement.nl/?p=14512 Het traditionele zendermodel volstaat niet meer. Inbound- en contentmarketing gaan uit van het ontvangersmodel: van zenden naar halen. Aan de andere kant kun je je afvragen of dit überhaupt er toe doet. Push of pull, who cares? Want waar gaat het uiteindelijk om? Het gaat erom dat je relevant bent. Natuurlijk zijn er volop bedrijf...

The post Contentmarketing 3.0: Push of pull, who cares? appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Het traditionele zendermodel volstaat niet meer. Inbound- en contentmarketing gaan uit van het ontvangersmodel: van zenden naar halen. Aan de andere kant kun je je afvragen of dit überhaupt er toe doet. Push of pull, who cares? Want waar gaat het uiteindelijk om? Het gaat erom dat je relevant bent.

Natuurlijk zijn er volop bedrijf die vooral vertellen wat ze doen, zonder na te gaan of dat de informatie is waar hun doelgroep op zit te wachten. Dit is nu eenmaal waarvoor ze bestaan en dat communiceren ze met de buitenwereld. En er zal ongetwijfeld iemand zijn die wel wil weten wat dat bedrijf doet en zowaar iets heeft aan die informatie die het bedrijf zendt. Maar ja, het is wel schieten met hagel. Het kan efficiënter en effectiever.

Ad

Het werkt andersom

Hetzelfde bedrijf kan veel efficiënter en effectiever communiceren als het werkt aan content waar je doelgroep, de klanten wel op zitten te wachten. Het werkt andersom. Je gaat bij je klant te rade, waaraan deze behoefte heeft en dát toets je aan wat je als organisatie te bieden hebt. Strookt het nog met elkaar? Je zult dus moeten weten als organisatie aan welke informatie behoefte is.

Relevante content

Onderzoek is onmisbaar, zoals welke klanten zorgen voor de meeste omzet en hoe kun je segmenteren? Het creëren van persona’s kan helpen bij het uitvinden waaraan persona A, B en C behoefte hebben en hoe je daarop kunt inspelen. Dat doe je door relevante content te produceren. Maar hoe vinden die klanten die relevante content? Daar waar je het als organisatie aanbiedt. Is het dan nog steeds niet zendergericht? Je moet het immers eerst ergens plaatsen om gevonden te worden. Of niet? Want die klant had natuurlijk wel eerst een klantvraag.

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

Dat is contentmarketing

Misschien gaan inbound- en contentmarketing  minder om of het van zenden naar ontvangen of van push naar pull gaat. Inbound- en contentmarketing  veranderen niets aan waar je als organisatie voor staat. Ze veranderen wel iets aan hoe je je als organisatie profileert en hoe je communiceert met je doelgroep. Deel je je kennis en draag je (vrijblijvend) oplossingen aan of roep je liever tien keer dat je de beste bent en men echt jouw product of dienst moet hebben? Als je weet wat je doelgroep wilt, kun je daar met je content op aansluiten. Je biedt het aan op een presenteerblaadje, alleen de klant haalt het er zelf van af wanneer het hem of haar uitkomt. Dat is contentmarketing: de juiste content op het juiste moment via het juiste kanaal aan de juiste persoon aanbieden.

Bron: Maroesja Kuut – Creatxt

The post Contentmarketing 3.0: Push of pull, who cares? appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/push/feed/ 1
Binnenkort van start: Post HBO ‘Contentstrategie & Inbound Marketing’ https://contentmarketingmanagement.nl/binnenkort-van-start-post-hbo-contentstrategie-inbound-marketing/ https://contentmarketingmanagement.nl/binnenkort-van-start-post-hbo-contentstrategie-inbound-marketing/#respond Fri, 18 Jan 2019 08:35:05 +0000 http://contentmarketingmanagement.nl/?p=10647 Binnenkort van start: Post HBO ‘Contentstrategie & Inbound Marketing’ Traditionele marketing- en verkoopmethoden – zoals cold calling, direct mailing en massacommunicatie – werken steeds minder goed. Vindbaarheid op internet wordt zodoende steeds belangrijker voor veel bedrijven en contentmarketing kan u hierbij helpen. Hoe? Door het opzetten van een contentstrategie bouwt u aan een actieve community...

The post Binnenkort van start: Post HBO ‘Contentstrategie & Inbound Marketing’ appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Binnenkort van start: Post HBO ‘Contentstrategie & Inbound Marketing’

Traditionele marketing- en verkoopmethoden – zoals cold calling, direct mailing en massacommunicatie – werken steeds minder goed. Vindbaarheid op internet wordt zodoende steeds belangrijker voor veel bedrijven en contentmarketing kan u hierbij helpen. Hoe? Door het opzetten van een contentstrategie bouwt u aan een actieve community die u op de lange termijn veel kan opleveren. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod tijdens deze opleiding.

Onderwerpen

– Hoe kan ik een goede contentstrategie ontwikkelen?
– Hoe breng ik de contentstrategie in lijn met de bedrijfsstrategie?
– Hoe kom ik tot een juiste themaselectie en keuze voor een mediamix?
– Hoe geef ik praktische uitvoering aan de contentstrategie?
– Welke rol spelen van community building en marketing automation?
– Welke contentmarketing tools en campagnetools kan ik inzetten?
– Hoe genereer ik leads en sales met content marketing?

Resultaat

Na afloop van de opleiding Contentstrategie & Inbound Marketing bent u in staat om zelfstandig uitvoering te geven aan uw contentstrategie. U bent in staat om zelf tot een goede contentstrategie te komen die in lijn ligt met de bedrijfs- en marketingstrategie. U weet wat de strategische implicaties van uw keuzen zijn. U weet hoe u tot een juiste themaselectie en mediamix kunt komen en weet ook hoe u in logische stappen tot een goede executie kunt komen.

Ad
U weet hoe u met community building, content management en marketing automation kwalitatief goede leads kunt genereren en welke online marketing- en social mediatools hiervoor zijn te gebruiken. U bent in staat om grip te houden op de nieuwe content-driven-organisation en bent in staat om op de juiste momenten bij te sturen. Tot slot bent u op de hoogte van de laatste kennis en inzichten op het gebied van contentstrategie, inbound concepten en contentmarketing.

Utrecht Business School

UBS / Utrecht Business School is de business school voor management executives en business leaders in Nederland. Wij leiden onze  studenten op tot zwaardere professionals en bereiden ze voor op een volgende stap in hun carrière. Dit doen wij op de vakgebieden finance & accounting, marketing en communicatie, it en crm, strategie, hrm en management & leadership. We ondersteunen studenten gedurende hun carrière met kennis, contactmomenten en inspiratie en geven middels educatie en certificering duiding aan kennisniveaus en werkervaring.

Meer informatie over deze opleiding? Klik hier.

The post Binnenkort van start: Post HBO ‘Contentstrategie & Inbound Marketing’ appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/binnenkort-van-start-post-hbo-contentstrategie-inbound-marketing/feed/ 0
Het belang van lokaliseren in content marketing https://contentmarketingmanagement.nl/het-belang-van-lokaliseren-in-content-marketing/ https://contentmarketingmanagement.nl/het-belang-van-lokaliseren-in-content-marketing/#respond Mon, 31 Dec 2018 09:40:40 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=17694 Content marketing is niet meer weg te denken uit een robuuste digitale marketing strategie. Het is een subtiele manier van adverteren, waarbij de klant in het begin van de welkbekende “marketing trechter” wordt aangetrokken. Goede content opent de communicatie en interactie met je bedrijf, wat zorgt voor loyale klanten. Grote, internationale bedrijven bieden deze content...

The post Het belang van lokaliseren in content marketing appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Content marketing is niet meer weg te denken uit een robuuste digitale marketing strategie. Het is een subtiele manier van adverteren, waarbij de klant in het begin van de welkbekende “marketing trechter” wordt aangetrokken. Goede content opent de communicatie en interactie met je bedrijf, wat zorgt voor loyale klanten. Grote, internationale bedrijven bieden deze content gemakkelijk aan in vijf tot tien verschillende landen. Maar helaas wordt deze content niet altijd goed gelokaliseerd. En dat kan je flink wat klanten schelen.

Meer dan vertalen

Het gebeurt nog vaak dat grote computerspellen op het laatste moment pas vertaald worden. En dus bestaan er versies van games, waar de speler wordt opgeroepen om te ‘toneelstuk’. Drie keer raden welk Engels woord hier verkeerd vertaald is! Maar het blijft niet alleen bij rare vertalingen. Ook cultuurverschillen zorgen voor een problemen in content.

 1. Uitdrukkingen

Elk land heeft zijn eigen uitdrukkingen die de taal verrijken. “Unfortunately peanut butter” betekent niks in het Engels, maar geeft vertaald in het Nederlands goed een milde teleurstelling weer. En het @-teken heeft in veel talen een lokale uitdrukking. Natuurlijk noemen wij het een apenstaartje, maar in Denenmarken kennen ze dit teken als een olifantenslurf en in Kazachstan als het oor van de maan. Viking liet een kunstenaar weergegeven hoe negen verschillende landen dit teken een verschillende uitdrukking hebben gegeven:

Uitdrukkingen verrijken een taal en vooral in Nederland geeft een uitdrukking vaak beter weer wat de sfeer en de nuance van een zin is dan een directe vertaling. Zorg dus voor copywriters die gemakkelijk directe vertalingen kunnen vervangen met passende uitdrukkingen.

 1. “Call to Action”

In Amerika en het Verenigd Koninkrijk kun je eigenlijk niet brutaal genoeg zijn met een “Call to Action”. In deze landen is een slotzin, zoals “Koop Nu!” niet misplaatst. In Frankrijk ga je hiermee echter geen klanten mee winnen. Daar kun je beter voor een subtielere “Bestel Hier” gaan. En in Nederland houden wij natuurlijk van goede deals, dus wordt “Op=Op” vaak gebruikt (een term die je in het buiteland niet vaak zult zien). Ook voor passende Call to Action’s zijn lokale copywriters van belang.

 1. Infographics

In sommige talen, zoals het Arabisch, wordt van links naar rechts geschreven. Bij het maken van infographics moet er dus rekening mee worden gehouden dat de grafische elementen in een Arabische infographic anders geplaatst moeten worden. Denk er bijvoorbeeld aan om ‘voor en na’ afbeeldingen om te draaien in Arabische afbeeldingen. Dat voorkomt pijnlijke situaties, waar je product belooft de lezer lelijker of zieker te maken. Daarnaast hebben sommige talen, zoals het Italiaans, veel woorden nodig om iets uit te drukken. Ook in deze taal moet dus rekening worden gehouden met een andere lay-out. Het liefst zorg je voor een individuele infographic per land om zo de lay-out aan iedere taal goed aan te passen.

 1. Folklore

Toen het bedrijf Pampers de Japanse markt intrad, werd hen al snel duidelijk dat culturele verschillen groter zijn dan enkel taalfoutjes. Reclames met een ooievaar deden de Japanners niets (en daarmee niets voor de verkoop van Pampers), aangezien er in Japan geen enkele correlatie is tussen ooievaars en baby’s. Een voorbeeld van een bedrijf die de Japanners wel goed begreep is Apple. Het marketingteam van Apple had goed door dat de Japanse cultuur de grap er niet van inziet om concurrenten zwart te maken, dus zij zorgden ervoor dat de onderstaande reclame werd aangepast voor de Japanse markt:

https://www.youtube.com/watch?v=1PwiljBN5-8

 1. Normen

Een echte ‘local’ kan je niet alleen vertellen of de content cultureel past, maar ook of deze bij de lokale normen aansluit. Een afbeelding met lachende mensen in korte broeken zal niet voor veel opschudding zorgen in Nederland, maar kan in conservatievere landen in het verkeerde keelschat schieten. Denk hierbij ook aan kleuren. In het Westen staat de kleur rood voor passie en liefde of assertiviteit en energie. Echter is dit de kleur van de dood in sommige Afrikaanse landen, dus ook zoiets ‘onschuldigs’ als een kleur kan voor een marketingflop zorgen in sommige landen.

Lokaliseren moet je niet onderschatten. HSBC Bank heeft $10 miljoen moeten betalen om een verkeerd gelokaliseerde slogan te herstellen. (“Assume Nothing” werd in meerdere landen als “Do Nothing” vertaald.) Een goede copywriter zorgt dus niet alleen voor een passende vertaling. Een goede copywriter zal een artikel aan de lokale markt aanpassen, met passende uitdrukkingen en afbeeldingen die aansluiten bij de lokale normen en cultuur. Content marketing uitbreiden op een internationale schaal begint dus bij lokaliseren.

Auteur: Elisabeth Dean International Digital Marketing Executive. Search Laboratory was founded by mathematician Ian Harris in 2005 to provide a more auditable, ethical and statistical approach to PPC and SEO, and to fill the gap in the market for a proper, linguistically faithful approach to multilingual campaign management. Ian is an internet innovator. Fed up of seeing budgets thrown blindly into digital marketing, when he was Chief Technology Officer for a leading web translation software company he also spotted the market need for a more robust PPC bid management system. This led to the creation of BidLab™, our proprietary bid management software, and subsequently to a suite of productivity, research and management tools that complement the Google technology stack, and integrate with other leading commercial solutions. This highly analytical and ethical approach remains a core value in a business which now employs over 140 people, has offices in Leeds, London and New York, and manages millions of dollars, pounds and euros of our clients‘ online media investments each month.

 

The post Het belang van lokaliseren in content marketing appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/het-belang-van-lokaliseren-in-content-marketing/feed/ 0
Een (business) snapchat geofilter maken in 6 stappen https://contentmarketingmanagement.nl/snapchat-geofilter/ https://contentmarketingmanagement.nl/snapchat-geofilter/#respond Wed, 12 Dec 2018 14:22:08 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=17528 Adverteren op Snapchat is sterk in opkomst. Niet verwonderlijk. Meer dan zeventig procent van de jongeren in de categorie 15 tot 19 jaar in Nederland is actief op Snapchat. Als jij je richt op een jonge doelgroep, dan is Snapchat Marketing eigenlijk onmisbaar in je (online) marketing mix. Een van de leukste toepassingen van Snapchat...

The post Een (business) snapchat geofilter maken in 6 stappen appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Adverteren op Snapchat is sterk in opkomst. Niet verwonderlijk. Meer dan zeventig procent van de jongeren in de categorie 15 tot 19 jaar in Nederland is actief op Snapchat. Als jij je richt op een jonge doelgroep, dan is Snapchat Marketing eigenlijk onmisbaar in je (online) marketing mix.

Een van de leukste toepassingen van Snapchat Marketing, die ook echt uniek is voor Snapchat, is het maken van een eigen geofilter. In dit artikel leg ik uit hoe dat werkt!

Wat is een geofilter op Snapchat en waarom zou je deze willen gebruiken?

Een filter op Snapchat heb je vast wel eens gezien. In feite is een filter niet anders dan een soort kader, dat je als een laagje over een foto heen kunt leggen. Snapchat biedt standaard een reeks filters die je kunt gebruiken, maar je kunt ook zelf een filter maken. Het interessante van zo’n filter is, dat je precies kunt aangeven wanneer (van datum/tijd tot datum/tijd) en wáár (afgetekend op een kaart) deze filter beschikbaar is.

Ad

Dit kun je bijvoorbeeld als particulier doen als je een feest organiseert (zoals een bruiloft) en je wilt dat gasten hun foto’s op Snapchat kunnen delen ‘opgeleukt’ met passende afbeeldingen en tekst. Je kunt dit uiteraard ook als zakelijke partij doen, bijvoorbeeld als je een evenement zoals een festival organiseert, of een locatie uitbaat waar veel jongeren komen die foto’s maken (pretpark, discotheek, dagstrand, etc.).

Je kunt je filter voorzien van jouw visuals, tekst en logo (zorg wel dat de foto zelf goed zichtbaar blijft!). Mensen die je filter gebruiken, maken dan eigenlijk reclame voor jou: zij zijn jouw ambassadeurs! Maar, let op: je filter moet natuurlijk ook leuk zijn om te gebruiken. Je kunt mensen namelijk niet dwingen om je filter te gebruiken, dus je moet zorgen dat deze uitnodigt tot interactie, mooie visuals heeft en prikkelend is.

 

 

Aan de slag: je eigen geofilter in 5 stappen

In dit stappenplan gaan we zelf een Business Geofilter maken!

 

Stap 1: Maak een account aan

Je zult eerst een account moeten aanmaken: Ga naar https://create.snapchat.com/. Dit is overigens niet je Snapchat account (als je die al hebt).

Als je account klaar is, en je ingelogd bent, klik dan op ‘Create your own’ en kies voor ‘Create Filter’.

 

Stap 2: Je filter maken

Als zakelijk gebruiker zul je meestal een zelf ontworpen filter willen gebruiken, in plaats van een van de templates die Snapchat klaar heeft staan. Houd er rekening mee dat het bestand maximaal 300kb groot mag zijn, als .png met transparante achtergrond opgeslagen en in de afmetingen 1080px bij 2340px.

Let op: je werkt altijd in ‘portrait’ mode. Bovengenoemde afmetingen gelden voor de nieuwe generatie smartphones, met een ‘lang’ scherm. Je moet er echter ook rekening mee houden dat oudere smartphones een ‘korter’ scherm hebben. Ontwerp je filter dan zo, dat de boven en onderkant eventueel weg mag vallen, zonder dat daarbij belangrijke zaken (teksten, je logo, andere visuals) verloren gaan.

snapchat marketing afmetingen

Gelukkig geeft de preview duidelijk aan waar de mogelijke ‘randen’ zitten. Houd je tekst (en je logo!) dus altijd binnen deze lijnen!

Stap 3: Bepaal wanneer je filter beschikbaar moet zijn

Vervolgens kun je een begin- en einddatum instellen dat je filter beschikbaar moet zijn. Je kunt de start en eindtijd tot op 1 uur nauwkeurig instellen. De tijdzone staat al op CEST in ons voorbeeld, dus dat is prima.

Tip: je kunt de begintijd op zijn vroegst over 24 uur van het moment van maken instellen!

In dit voorbeeld start de geofilter op vrijdag om 09:00 uur en stopt deze weer op zondag om 20:00 uur.

snapchat marketing datum en tijd instellen

Stap 4: Stel je ‘Geofence’ in om de locatie van de filter af te bakenen

Het bijzondere aan deze vorm van Snapchat Marketing is dat je heel nauwkeurig kunt aangeven waar je filter beschikbaar moet zijn. Dit doe je door het instellen van een zogenaamde geofence: op de kaart kun je met punten een gebied afbakenen. Zo kun je ontzettend gericht te werk gaan.

Je kunt locaties zoeken zoals op Google Maps: dus niet alleen landen, steden of dorpen, maar ook bedrijfsnamen of andere locaties. Stel ik zou de geofilter bij ons op kantoor willen gebruiken, dan zoek ik simpelweg op mijn bedrijfsnaam:

snapchat marketing locatie zoeken

Je krijgt vervolgens een standaard vierkant ‘fence’ te zien. Deze kun je verslepen naar je wens, of klik op ‘Reset Fence’ en vervolgens op ‘Draw Fence’ om een nieuw fence te tekenen:

Stap 5: Order plaatsen en afrekenen

Je geofence kan behoorlijk groot zijn: zo groot als Central Park in New York ongeveer! Maar dit wordt dan wel een stuk duurder! De prijs van je geofilter wordt bepaald door twee dingen:

 • Hoe lang je geofilter beschikbaar moet zijn
 • De grootte van het gebied waar de geofilter moet draaien

De prijs wordt telkens realtime berekend terwijl je je geofence (en eventueel start- en begintijd) aanpast.

snapchat geofence prijs berekenen

In ons voorbeeld zien we dus dat een filter die draait van vrijdagochtend tot zondagavond, voor een oppervlakte van omgerekend ongeveer 1000 m2, zo’n € 50,00 kost. Dit is overigens inclusief btw, als het een zakelijke aankoop is en je hebt een Nederlands btw-nummer, dan wordt de prijs automatisch opnieuw berekend.

Bij ‘Checkout’ kun je je factuurgegevens invullen en je betaalmethode kiezen (Creditcard of Paypal).

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

Stap 6: Resultaten van je geofilter bekijken en duiden

Na afloop ben je natuurlijk benieuwd naar de resultaten van je geofilter. Hier moet je vaak wel enig geduld bij hebben: Snapchat werkt die cijfers maar 1 keer per 24 uur bij.

Je krijgt dan de volgende cijfers te zien per geofilter:

geofence statistieken

De statistieken kun je als volgt duiden:

 • Swipes:het aantal keer dat de filter is gezien tijdens het maken van een snap
 • Uses:het aantal keer dat de filter daadwerkelijk is gebruikt bij het maken van een snap (verzonden naar een vriend, of gebruikt in een story)
 • Views:het aantal keer dat de gebruikte filter is gezien door een vriend, of in een story (je effectieve bereik dus)
 • Usage: het percentage dat de filter is gebruikt (uses) van het aantal keer dat deze gezien is tijdens het maken (swipe)

Veel succes met je geofilters!

Auteur: Jeroen Huynen, Buttonplay. Buttonplay is een online-/contentmarketingbureau gevestigd in Maastricht. Buttonplay is in 2009 opgericht door Jeroen Huynen. Na enkele jaren voornamelijk freelancewerk, is Buttonplay inmiddels uitgegroeid tot een bureau met klanten als Gemeente Maastricht, Brightlands, Zuyd Hogeschool, APG en Livios.be.

The post Een (business) snapchat geofilter maken in 6 stappen appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/snapchat-geofilter/feed/ 0
Whitepaper Branded Content & Merkstrategie https://contentmarketingmanagement.nl/whitepaper-branded-content-merkstrategie/ https://contentmarketingmanagement.nl/whitepaper-branded-content-merkstrategie/#respond Tue, 11 Dec 2018 11:59:38 +0000 http://contentmarketingmanagement.nl/?p=15705 The overwhelming majority of both brands and agencies participating in the April State of Industry Survey on Branded Content Marketing – 70 percent  and 77 percent respectively – say that they have used branded content for marketing or advertising purposes in the last year. Even with the self-selective nature of such a study, it is...

The post Whitepaper Branded Content & Merkstrategie appeared first on Content Marketing Management.

]]>
The overwhelming majority of both brands and agencies participating in the April State of Industry Survey on Branded Content Marketing – 70 percent  and 77 percent respectively – say that they have used branded content for marketing or advertising purposes in the last year. Even with the self-selective nature of such a study, it is clear that branded  content marketing is enjoying great popularity and adoption.

The post Whitepaper Branded Content & Merkstrategie appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/whitepaper-branded-content-merkstrategie/feed/ 0
Vijf wijze lessen over inboundmarketing van contentgoeroe Joe Pulizzi https://contentmarketingmanagement.nl/vijf-wijze-lessen-over-inboundmarketing-van-contentgoeroe-joe-pulizzi/ https://contentmarketingmanagement.nl/vijf-wijze-lessen-over-inboundmarketing-van-contentgoeroe-joe-pulizzi/#comments Mon, 10 Dec 2018 08:18:59 +0000 http://contentmarketingmanagement.nl/?p=14965 In zijn meest recente boek legt Joe Pulizzi, de ‘godfather’ van contentmarketing, de lat hoog: content moet niet goed zijn, maar ‘epic’. In Epic Content Marketing. How to Tell a Different Story, Break through the Clutter, and Win More Customers by Marketing Less neemt hij zijn lezers stap voor stap mee in het proces dat leidt...

The post Vijf wijze lessen over inboundmarketing van contentgoeroe Joe Pulizzi appeared first on Content Marketing Management.

]]>
In zijn meest recente boek legt Joe Pulizzi, de ‘godfather’ van contentmarketing, de lat hoog: content moet niet goed zijn, maar ‘epic’. In Epic Content Marketing. How to Tell a Different Story, Break through the Clutter, and Win More Customers by Marketing Less neemt hij zijn lezers stap voor stap mee in het proces dat leidt tot deze epische content, van strategie tot uitvoering en optimalisatie. Het boek is bijzonder begrijpelijk geschreven en bevat teveel nuttige info om hier op te noemen. Dit zijn de vijf ideeën uit Epic Content Marketing die mij het meest opvielen en aanspreken: 
Ad

1. Merken worden mediabedrijven

Traditionele mediabedrijven hebben volgens Pulizzi een financieringsprobleem. Mediabedrijven maken content om hier vervolgens inkomsten uit te verwerven – direct of indirect via de verkoop van advertenties. Merken daarentegen maken content om hun doelgroep aan zich te binden en zo klanten voor zich te winnen. En dat werkt. Het wordt bovendien voor merken steeds makkelijker om zelf als uitgever te werk te gaan, en steeds meer merken trekken journalisten aan. Merken vormen hiermee geduchte concurrentie voor traditionele mediabedrijven, en worden soms zelfs mediabedrijven. Als voorbeeld noemt Pulizzi Adobe’s nieuwssite voor online marketeers CMO.com. Merken die kansen van deze ontwikkeling inzien en grijpen, nemen volgens Pulizzi een flinke voorsprong op hun concurrentie.

2. Content heeft waarde als activa

Bedrijven – maar ook markteers zelf! – zien content voornamelijk als kostenpost. Je geeft geld uit aan redacteuren en journalisten om content te maken en die content zorgt voor meer conversie, of grotere naamsbekendheid. Maar op zichzelf staand heeft het geen waarde. Of toch wel?

Pulizzi claimt dat we content als activa moeten gaan zien. Want goede content kan vaak een lange periode gebruikt en hergebruikt worden. Eén blog kan maandenlang bezoekers trekken. En één video kan in verschillende vormen en op verschillende momenten worden ingezet. Als we content als een bron van mogelijke inkomsten gaan beschouwen, halen we er meer uit dan wanneer we dat niet doen. “Look at marketing like renewable energy”.

3. Content is pas epic als het gemist wordt

Goede content is content die relevant is voor je doelgroep en aansluit op zijn wensen en behoeften. Epic content is content die je doelgroep zou missen als je het bijvoorbeeld offline haalt. Werk dus aan content die uniek is en onmisbaar voor je doelgroep. Onrealistisch? Misschien. Volgens Pulizzi moeten we in ieder geval vaker doelen durven te stellen die oncomfortabel ambitieus zijn.

Om deze contentmarketing BHAG’s te halen is het essentieel om in niches te denken en je doelgroep zo specifiek mogelijk te maken. Dan pas kun je de content maken die gemist wordt. “Go big with content marketing by going small with your niche”.

4. Benader content als een product

Hoe zorg je ervoor dat je content je helpt je doelen te behalen? Pulizzi stelt dat de bedrijven die het meest succesvol zijn in hun contentmarketing, content managen alsof het een product is. Door principes uit productontwikkeling, zoals testen, research & development en kwaliteitscontrole, onderdeel te maken van je contentmanagementproces weet je steeds beter welke content werkt, en welke niet.

5. Focus op Return on Objective (ROO)

Contentmarketing draait niet altijd (direct) om sales. Dit maakt het voor marketeers soms lastig om de impact van hun contentmarketing te meten in ‘return on investment’. Pulizzi stelt een alternatief voor: ‘return on objective’ (ROO). Met ROO bereken je niet wat je investeringen opbrengen, maar of je investeringen je helpen bij het halen van je contentmarketing doelstellingen. Bijkomend voordeel: de focus op ‘objectives’ helpt marketeers om scherp te sturen op hun doelstellingen.

Epic Content Marketing: voor beginnelingen en vedettes

Ad
Epic Content Marketing is een veelbelovende titel voor een boek. En ook wel een beetje Amerikaans. Maar als je Joe Pulizzi heet, kom je daar best mee weg. Pulizzi houdt zich als oprichter van het Content Marketing Institutedagelijks bezig met contentmarketing en adviseerde talloze bedrijven. Zijn ervaringen bundelt hij in Epic Content Marketing, waarin hij evenveel aandacht besteedt aan de strategische, tactische als praktische kant van het vakgebied. Daarmee is Epic Content Marketing een aanrader voor zowel beginnelingen als vedettes in contentmarketing.

Deel jouw contentmarketing lessen

Heb jij Epic Content Marketing ook gelezen? Dan ben ik erg benieuwd naar wat jou opviel, aansprak of is bijgebleven. Deel je gedachten in reactie op dit blog! Meer lezen hierover? Klik hier

Deze blog is geschreven door Pien van der Steen en is eerder verschenen op Kracht van Content.

The post Vijf wijze lessen over inboundmarketing van contentgoeroe Joe Pulizzi appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/vijf-wijze-lessen-over-inboundmarketing-van-contentgoeroe-joe-pulizzi/feed/ 2
Content Marketing Management gaat verder als UBS+ https://contentmarketingmanagement.nl/content-marketing-management/ https://contentmarketingmanagement.nl/content-marketing-management/#respond Fri, 17 Aug 2018 12:26:19 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=17569 Tijd voor vernieuwing! Vanuit Utrecht Business School hebben wij de afgelopen jaren managementkennis gedeeld via dit platform. Hoewel onze artikelen doorgaans goed worden gelezen, is  er toch gekozen om over te stappen op UBS+. Deze overstap heeft onder andere te maken met een verschuiving in de propositie en positionering van Utrecht Business School. Wanneer verandert...

The post Content Marketing Management gaat verder als UBS+ appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Tijd voor vernieuwing!

Vanuit Utrecht Business School hebben wij de afgelopen jaren managementkennis gedeeld via dit platform. Hoewel onze artikelen doorgaans goed worden gelezen, is  er toch gekozen om over te stappen op UBS+. Deze overstap heeft onder andere te maken met een verschuiving in de propositie en positionering van Utrecht Business School.

Wanneer verandert er wat voor u?

Voorlopig versturen wij de laatste nieuwsbrief aanstaande donderdag. Per september kunt u de nieuwe nieuwsbrief van UBS+ verwachten. Voor u als lezer zal er niets veranderen aan de te ontvangen nieuwsbrieven en artikelen. We zullen up-to-date managementkennis blijven communiceren, alleen dan met een andere huisstijl!

Wat is het UBS+ platform?

UBS Plus is hét inspiratieplatform op het gebied van Management & Leadership. Het is bedoeld om professionals te inspireren en te motiveren bij het veranderen van uzelf, uw team of uw organisatie naar nieuwe gewenste situaties. Door middel van de aangereikte give aways (webinars, artikelen, videos en nieuwtjes) willen we helpen om het beste uit uzelf en uw team te halen.

Hoe ziet UBS+ eruit?

Het nieuwe UBS+ netwerk zal zich focussen op de behoefte van de lezer. Zo vindt u in de huisstijl een balk waarin je kunt kiezen of je jezelf, je team of je organisatie wilt verbeteren door middel van informatieve artikelen. De kleuren en inrichting zijn gefocust op rust en gebruiksvriendelijkheid.

Klik op het logo hieronder om een kijkje te nemen! 

UBS Plus is een initiatief van Utrecht Business School

 

The post Content Marketing Management gaat verder als UBS+ appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/content-marketing-management/feed/ 0
Hoe je kunt scoren met fotografie in contentmarketing! https://contentmarketingmanagement.nl/hoe-je-kunt-scoren-met-fotografie-contentmarketing/ https://contentmarketingmanagement.nl/hoe-je-kunt-scoren-met-fotografie-contentmarketing/#comments Thu, 09 Aug 2018 07:05:56 +0000 http://contentmarketingmanagement.nl/?p=13681 Content marketing is een populaire term, maar we smullen er met z’n allen van. Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat de marketing voor bedrijven uit meer bestaat dan slechts tekst en advertenties. ‘Scoren’ doe je niet alleen meer met SEO en technische aanpassingen aan je website. Gebruik content marketing dan ook...

The post Hoe je kunt scoren met fotografie in contentmarketing! appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Content marketing is een populaire term, maar we smullen er met z’n allen van. Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat de marketing voor bedrijven uit meer bestaat dan slechts tekst en advertenties. ‘Scoren’ doe je niet alleen meer met SEO en technische aanpassingen aan je website.

Gebruik content marketing dan ook als een manier om je creatieve zelf naar buiten te brengen en grijp je kans door je boodschap letterlijk in beeld te brengen! In dit artikel belicht ik enkele mogelijkheden op het gebied van fotografie, en krijg je tips van Yargon specialist Wouter Nieuwerth tips, zodat je zelf aan de slag kunt.

Fotografie voor content marketing

De rol van content marketing wordt groter en groter. Ook in onze blogs en Answers on Air video’s hebben we dit vanuit Yargon uitgebreid belicht. De toch al dynamische wereld van online marketing blijft ontwikkelingen met zich meebrengen, die stuk voor stuk in jouw voordeel kunnen werken. Wij zien content marketing dan ook als een avontuur, waarbij we constant worden uitgedaagd om ‘outside the box’ te denken. Doe je mee?

Ad
Als ondernemer kan het zeer lonend zijn om je te verdiepen in de mogelijkheden als het gaat om het creëren van interessant fotomateriaal, dat geschikt is voor je website of social media kanalen. Beelden die in één oogopslag een emotie opwekken of een bepaald proces in werking zetten.

Deel bijvoorbeeld interessante, humoristische of emotionele beelden op social media; maak aantrekkelijke productfoto’s of foto’s van je team/bedrijf voor op je website, of gebruik je beelden en foto’s om bedrijfsfilmpjes en stop motion filmpjes te maken op je Youtube kanaal. Het toevoegen van beeldmateriaal aan jouw bedrijfsuitingen kan je bereik, je populariteit en je status als autoriteit behoorlijk beïnvloeden.


Een goed voorbeeld van een leuk stop motion filmpje, gemaakt door een ontwikkelaar van websites.

Hoe begin je?

Allereerst: maak jezelf niet wijs dat je een professioneel fotograaf moet zijn of er eentje moet inhuren om fotografie een plekje te geven in jouw bedrijfsuitingen of marketingstrategie. Je kunt al heel snel zelf een verschil maken!

Om te beginnen kun je eens een blik werpen op wat je concurrenten doen. Niet om ze te kopiëren, maar om er zelf achter te komen wat jou als consument aantrekt. Wat willen je klanten graag zien? Voorbeeld: willen ze op je contactpagina liever een stockfoto zien van een aantrekkelijke telefoniste met een brede glimlach, of zien ze liever een sportieve foto van je voltallige team?

Maak het jezelf hierin niet te moeilijk: je mag uiteraard ook je medewerkers, collega’s, familieleden, vrienden of Facebook contacten vragen wat zíj nu aantrekkelijke beelden vinden op bedrijfswebsites of zakelijke social media. Het zou zelfs zonde zijn om deze kans te laten liggen!

Persoonlijke touch

Ad
Yargon Wouter Nieuwerth, SEA campagnemanager bij Yargon en een groot liefhebber van fotografie, raadt ondernemers zeker aan om zelf met fotografie aan de slag te gaan. ‘Ik denk dat het vooral goed is, omdat het echt een persoonlijke touch met zich meebrengt. Het is naar mijn mening dan ook beter om een redelijke foto van het eigen personeel of het eigen pand te gebruiken, dan een gelikte stockfoto.’

‘In een artikel dat ik zelf eerder heb geschreven heb ik het ook over de verschillende soorten websitebezoekers. Er zijn bezoekers die veel waarde hechten aan een beeld van met wie ze zaken doen of bij wie ze kopen. Stockfoto’s zijn dan verre van effectief.’

Ga je iets leuks doen met je team? Zorg voor een leuke groepsfoto. Deze kun je later vast nog ergens gebruiken!

‘Daarnaast denk ik dat het goed kan zijn om zelf foto’s van producten te gaan maken, vooral als elke concurrent dezelfde foto’s vanuit de producent aangeleverd krijgt. Je kunt je dan onderscheiden met andere foto’s. Het is dan echter wel belangrijk dat je foto’s niet minder ‘goed’ zijn dan de foto’s die je concurrenten gebruiken. Ik denk dat eigen fotografie op deze manier voor elk bedrijf toegevoegde waarde kan hebben.’

Doe een beroep op je netwerk!

Maar hoe begin je, als je bijvoorbeeld nog nooit een goede fotocamera hebt vastgehouden of als het enige programma dat je ooit voor fotobewerking hebt gebruikt Paint is? Op internet zijn veel cursussen te vinden die je alles leren over fotograferen en fotobewerking. Online cursussen, klassikaal, je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wil.

Gaat dit je nog iets te ver? Ga dan eens na bij je collega’s of je vrienden. Vaak is er wel iemand met een relevante achtergrond die het geen probleem vindt om jou de basisbeginselen bij te brengen. Je zult zien dat je steeds enthousiaster wordt naarmate je er meer in verdiept, vooral als je de vele mogelijkheden voor je bedrijf begint te zien!

Wat werkt… en wat niet?

Wat gaat voor jou werken als het gaat om fotografie, en misschien nog wel belangrijker: wat gaat zeker niet werken? Allereerst is je houding erg belangrijk. Zie je het maken, gebruiken en delen van foto’s als verplichting en is jouw motto ‘als er maar wat op staat’? Dan hoef je er niet aan te beginnen. Wanneer je foto’s maken en tonen gaat zien als ‘een verhaal vertellen’, dan sla je een goede richting in!

Wees openminded en durf te proberen. Jouw bedrijf heeft een verhaal, je medewerkers hebben een verhaal en vooral je product of dienst heeft een verhaal. Daar kun je absoluut iets mee!

Ad
Maar nu eerst enkele belangrijke do’s en don’ts die je in je achterhoofd kunt houden als je besluit aan de slag te gaan. Wouter Nieuwerth geeft je tips:

 • Wanneer je een foto maakt, gebruik dan een statief en zorg ervoor dat je foto netjes recht gemaakt wordt.
 • Maak je foto’s van het pand of het interieur? Klinkt logisch misschien, maar zorg dan dat alles wat op de foto komt netjes en opgeruimd is. Bepaal welke kanten of plekken het meest voordelig zijn om in beeld te brengen, en welke hoeken of stukken je liever wil ontwijken.
 • Indien mogelijk, maak dan de foto’s in RAW. RAW staat letterlijk voor de ruwe, onbewerkte gegevens van een foto. Maak je de foto’s in dit bestandsformaat, dan kun je bij het bewerken veel meer kanten op.
 • De ingebouwde flits op de meeste camera’s is niet echt geschikt voor goede foto’s. Je kunt beter zorgen dat je de camera op een statief hebt staan, zodat de flits niet nodig is.
 • Maak gebruik van het internet. Zo zijn er veel tutorials te vinden op Youtube en diverse andere websites. Petapixel bijvoorbeeld vind ik zelf een goede inspiratie:
 • Gebruik zoals eerder gezegd geen overdreven stockfoto’s, dit levert eerder irritatie op dan interesse in je bedrijf of product.

Afbeeldingen gebruiken om je vindbaarheid te vergroten?

Naast het feit dat je met fotografie bijdraagt aan een prettige beleving voor de bezoekers van je website, kun je met afbeeldingen ook scoren in de ogen van Google. Dit doe je met behulp van de alt-tag. De alt-tag is een label, een titel, die je meegeeft aan je afbeelding.

Google kan namelijk teksten op je website lezen, maar geen afbeeldingen. Google hecht veel waarde aan het juiste gebruik van de alt-tag. Hoe relevanter en specifieker deze is, hoe hoger je ermee scoort. Als veel bezoekers op je afbeelding klikken in Google Afbeeldingen, gaat Google er vanuit dat deze erg relevant is en dat draagt bij aan je score. Laat de kans om beter te scoren dus niet liggen en zorg ervoor dat jouw afbeelding van een duidelijke, relevante alt-tag voorzien is!

Het inzetten van foto’s kan jou dus op meerdere manieren helpen scoren! Wil jij ook werken aan een betere en meer veelzijdige marketing voor je bedrijf? Neem dan contact op met Yargon om te zien wat we voor jou allemaal kunnen betekenen!

Bron: Lianne-Bleumink-Spin, Yargon

The post Hoe je kunt scoren met fotografie in contentmarketing! appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/hoe-je-kunt-scoren-met-fotografie-contentmarketing/feed/ 3
Programmatic audio – Audio advertenties online https://contentmarketingmanagement.nl/programmatic/ https://contentmarketingmanagement.nl/programmatic/#respond Tue, 24 Jul 2018 09:22:05 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=17555 In dit artikel kijken we naar online audio advertising en hoe we verandering zien in de manier waarop deze vandaag de dag worden ingekocht. Ten eerste, nemen we je mee door een korte introductie in de wereld van programmatic audio buying. Vervolgens, bespreken we hoe deze verandering brengen en waarom deze nu net interessant zijn...

The post Programmatic audio – Audio advertenties online appeared first on Content Marketing Management.

]]>
In dit artikel kijken we naar online audio advertising en hoe we verandering zien in de manier waarop deze vandaag de dag worden ingekocht. Ten eerste, nemen we je mee door een korte introductie in de wereld van programmatic audio buying. Vervolgens, bespreken we hoe deze verandering brengen en waarom deze nu net interessant zijn voor adverteerders. Tot slot, sluiten we af met de mogelijkheden op de belgische markt.

Ad

Wat is programmatic audio buying?

Sinds enkele weken laat programmatic audio buying ook belgische adverteerders toe muziekfanaten te bereiken waar en wanneer ze wensen. Maar wat betekent programmatic audio buying nu eigenlijk? Gebruik makend van een Demand-Side-Platform of DSP zoals bijvoorbeeld DoubleClick Bid Manager, zijn adverteerders en media buyers in staat via auction-based en real time bidding audio ad formaten aan te kopen. Hoewel, programmatic buying al een tijdje gekend is onder media buyers voor formaten zoals display en video, is de toevoeging van audio de mooie stap verder in de juiste richting.

Voordelen van programmatic audio buying. Waarom is dit een stap vooruit

Gemiddeld spenderen we ongeveer 27% van de tijd op onze smartphones aan het beluisteren van muziek via streamingdiensten. Dit maakt natuurlijk dat er potentieel voor het grijpen ligt.
De mogelijkheid tot het aankopen van audio ads via programmatic buying is een grote stap vooruit. Voordien kon een adverteerder uitsluitend audio ad campagnes voor muziek streamingdiensten opzetten door middel van een direct genegotieerde deal. Deze procedure was vrij robuust en niet al te efficiënt. Dit probeert Google nu via DoubleClick deels op te lossen. De voordelen kan je hieronder alvast terugvinden.

 • Flexibiliteit in de looptijd: Een adverteerder is nu in staat zelf de looptijd van de campagne aan te passen wanneer hij wenst. In de vroegere rechtstreekse deal stond deze vast
 • Flexibele prijszetting: Waar een directe deal werkte met een vaste investering, laat programmatic audio buying toe om zelf te kiezen hoeveel budget er wordt ingezet voor een specifieke campagne.
 • Campagne opvolging en rapportage: Opvolging van de campagneresultaten wordt met programmatic audio buying transparanter. Zo zijn resultaten nu beschikbaar in het DoubleClick platform. Resultaten waren hier vroeger uitsluitend beschikbaar op vraag bij Spotify / SSP
 • All-in-one rapportage: Met de integratie in DoubleClick zijn adverteerders nu in staat te rapporteren op audio formats naast de gewoonlijke display / video ads en dit in één platform.
 • Personalisatie: Door gebruik te maken van extra data signalen worden de mogelijkheden voor personalisatie eindeloos. Denk hier bijvoorbeeld aan het personaliseren van je audio ads op basis van je muziekvoorkeur of gedrag op jouw website via remarketing

Er bestaat echter wel een nadeel aan deze vorm van media buying. Een van de voornaamste karakteristieken van programmatic buying is het feit dat er geen garantie op levering van ad impressies bestaat. Dit is wel het geval bij negotiatie met SSPs waar voorafgaand het aan te leveren impressies wordt vastgelegd.

Mogelijkheden programmatic audio in België

Momenteel, in België, is programmatic audio buying nog gelimiteerd tot één enkele muziek streaming service, namelijk Spotify. Deze kunnen aangekocht worden via programmatic deals (PMP – Private Marketplace Deals) die in samenspraak met verschillende Supply-Side Platforms (SSPs) zoals onder andere Rubicon & AppNexus in DoubleClick Bid Manager kunnen worden opgezet. De audio ads zullen zowel op Spotify voor Desktop als voor Mobile beschikbaar zijn.
Spotify is momenteel het enige platform in België dat in zee gaat met Google’s DoubleClick om dit tot een success te brengen. Dit wil echter niet zeggen dat andere platformen hier niet zullen volgen. Om een paar andere namen te noemen, denk maar aan andere populaire streamdiensten zoals bijvoorbeeld een SoundCloud.
Uiteindelijk moeten we toch ook even stilstaan bij het potentieel van de achterliggende technologie. Nu houden we het nog bij een selecte groep muziek streamingdiensten, echter zien we dit ook in de toekomst verder uitrollen richting de klassieke radiozenders waar we via programmatic audio buying, hopelijk, reclamespots zullen kunnen inplannen.

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

Samengevat

Met Spotify audio ad buying via DoubleClick heeft Google de niche markt van online audio advertising geopend voor de belgische adverteerders. Dit laat adverteerders toe op een flexibele manier, zowel budgettair als in termen van looptijd, audio ads aan te kopen. De toegevoegde waarde ligt echter niet alleen hier maar natuurlijk ook in de uitgebreide rapportagemogelijkheden. Wij zijn alvast overtuigd van de evolutie en verwachten dan ook dat programmatic audio ad buying in de toekomst zal uitgroeien tot een dominante buying methode.

Bron: Semetis

The post Programmatic audio – Audio advertenties online appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/programmatic/feed/ 0
Inbound Marketing in de praktijk: ervaringen in de accountancy en consultancy https://contentmarketingmanagement.nl/inbound-marketing-in-de-praktijk/ https://contentmarketingmanagement.nl/inbound-marketing-in-de-praktijk/#respond Tue, 24 Jul 2018 08:15:04 +0000 http://contentmarketingmanagement.nl/?p=17036 Interview met Patricia de Broekert en Jeroen Rietvelt door Rob Meijers Patricia de Broekert en Jeroen Rietvelt door Rob Meijers, partner bij 4Future ​Inbound Marketing in de praktijk: ervaringen in de accountancy en consultancy Omdat het koopproces steeds meer online plaatsvindt, zetten veel organisaties in op Inbound Marketing. Bij accountants-, advies- en advocatenkantoren staat Inbound Marketing nog in de...

The post Inbound Marketing in de praktijk: ervaringen in de accountancy en consultancy appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Interview met Patricia de Broekert en Jeroen Rietvelt door Rob Meijers Patricia de Broekert en Jeroen Rietvelt door Rob Meijers, partner bij 4Future

​Inbound Marketing in de praktijk: ervaringen in de accountancy en consultancy

Omdat het koopproces steeds meer online plaatsvindt, zetten veel organisaties in op Inbound Marketing.
Bij accountants-, advies- en advocatenkantoren staat Inbound Marketing nog in de kinderschoenen. Werkt Inbound Marketing ook in deze sectoren die traditioneel drijven op mensen en persoonlijke relaties?
 
Patricia de Broekert ging aan de slag met Inbound Marketing bij Twynstra Gudde en Jeroen Rietvelt ging de uitdaging aan bij Visser & Visser accountants en adviseurs.
Ad

Rob Meijers interviewde Patricia en Jeroen over hun aanpak en lessen. Lees over praktijkervaringen met Inbound Marketing in de wereld van de zakelijke dienstverlening.

​Inbound Marketing is het creëren, delen en gemakkelijk vindbaar maken van content die aantrekkelijk is voor specifieke doelgroepen, waardoor zij geïnteresseerd raken en blijven terugkomen (pull), zonder potentiële klanten te storen (push). De essentie is dat je daar bent waar je doelgroep wil zijn, op het moment en de manier waarop je doelgroep dat wil.
Essentie van Inbound Marketing

​“Inbound Marketing is nauw verweven met content marketing, maar het gaat een stap verder”, aldus Jeroen Rietvelt.

​“Waar het bij content marketing vooral draait om het produceren en etaleren van kennis en inzichten, gebruik je bij Inbound ‘push’ en ‘pull’ methodieken om die content onder de aandacht van doelgroepen te brengen en ook om structureel leads te genereren.

​Inbound Marketing zit daarmee dichter op sales.”

Jeroen Rietvelt

Jeroen Rietvelt
​Voor Patricia de Broekert is het proberen leads te triggeren om naar je website te komen, maar een onderdeel van Inbound. Voor haar is de essentie dat je klantbehoeften achterhaalt en daar de juiste content bij aanbiedt.
Introductie in de organisatie
​Twynstra Gudde wilde zijn reputatie versterken op basis van kennis en kunde van adviseurs. “Op een seminar raakte ik in gesprek met een bedrijf dat HubSpotgebruikte” (HubSpot is een bekende softwareoplossing voor Inbound Marketing). “Hierover raakte ik zo enthousiast dat we er binnen de eigen organisatie mee aan de slag zijn gedaan”, aldus Patricia. “We hebben aan de directie voorgesteld om klein te beginnen met een pilot. Dat vonden zij prima zolang mijn afdeling z’n doelstellingen maar haalt.”

Patricia de Broekert

Patricia de Broekert
Toen Jeroen startte bij Visser & Visser werd er al geblogd. “Daarmee was de grootste stap al gezet. Maar er was weinig focus: iemand schreef een blogartikel dat werd geplaatst op het blog en gedeeld op LinkedIn, en daarmee was het klaar. Er werd verder niets mee gedaan”, vertelt Jeroen. “De eerste stap was om blogartikelen relevanter te maken door deze niet aanbod- maar vraag-gedreven te maken. Daarvoor voerden we onderzoek uit naar welke onderwerpen relevant waren en welke zoekwoorden daarbij hoorden. Maar collega’s waren ook vrij om zelf over een onderwerp te schrijven. Over iets dat zij bijvoorbeeld meemaakten of waarover ze een mening hebben.”

Aanpak

​Bij Visser & Visser begon de aanpak met het optimaliseren van bloggen. Stap 2 was het inrichten van e-mailmarketing. Jeroen onderzocht of e-mailmarketing kon worden opgezet in combinatie met marketing automation (automatisering van marketingtaken). “Daarbij ging het om vragen als: hebben we voor iedere fase voldoende content in huis? En hebben we de infrastructuur? Content was er genoeg, zowel voor het creëren van ‘awareness’ als ‘premium’ content” (waardevolle content waarvoor mensen iets willen terugdoen, zoals het invullen van hun e-mailadres).

Patricia is bij Twynstra gestart met een pilot bij twee adviesgroepen. Eén van de eerste stappen was een workshop over klantprofielen: wie is nou eigenlijk de (ideale) klant? “Vervolgens hebben we gekeken welke content er is die hierbij aansluit. En we hebben een redacteur ingezet: een adviseur weet veel, maar het schrijven van een blog is voor hen vaak best lastig.”

Foto

 Wat was de grootste uitdaging?

​Over deze vraag hoeft Jeroen niet lang na te denken: “De grootste uitdaging bij Visser & Visser was leads genereren. Externe bekendheid vergroten ging goed en ook het profileren van de mensen zelf is gelukt. Maar de transitie van ‘awareness’ naar ‘consideration’ bleek heel lastig. Er was heel veel content voor het stimuleren van bekendheid, maar we zagen dat de klantreis geen lineair proces is. We hadden veel organisch verkeer op specifieke onderwerpen, maar het was lastig om daar met content een vervolg aan te geven.

Ons best gelezen blog ging bijvoorbeeld over fiscaal vriendelijk jubileren. Wanneer bezoekers dat artikel hebben gelezen, dan is het lastig om ze meer content aan te bieden. Maatwerk is dan cruciaal, maar je weet nog te weinig van de lezer en zijn situatie. En voor generieke content geven bezoekers hun identiteit niet meer zo snel prijs”, licht Jeroen toe.

Bij Twynstra was de grootste uitdaging om alle adviseurs opvolging te laten geven aan mogelijke leads, dat wil zeggen: mensen die op grond van hun online activiteiten benaderd moesten worden. “Dit geldt zeker niet voor iedereen, maar het doel was om hiermee iedereen in de organisatie te bereiken. Om adviseurs over de drempel te krijgen, lieten we successen zien door anderen te laten vertellen hoe deze aanpak voor hun werkt.“

Resultaten

​Dat werkte goed: na de pilot heeft Twynstra Guude de invoering van Inbound Marketing doorgezet. Zij werken er nu ruim 2 jaar mee. Dat Patricia’s aanpak succesvol was, blijkt wel uit het feit dat Twynstra Gudde de ‘Content- en inboundmarketing award’ won!

Ellen Peper (directievoorzitter), Huub Raemakers (partner) en Patricia de Broekert (marketing) nemen de Content- en inboundmarketing award in ontvangst (Twynstra Gudde)

Ellen Peper (directievoorzitter), Huub Raemakers (partner) en Patricia de Broekert (marketing) nemen de Content- en inboundmarketing award in ontvangst. Ook bij Visser & Visser bleven resultaten niet uit: de zichtbaarheid en herkenbaarheid van zowel het merk als de individuele professionals verbeterden aanzienlijk. De kennis van de medewerkers werd niet alleen beter vindbaar, maar ook meer bekeken en online gedeeld.
In de eerste drie kwartalen van 2016 nam het verkeer vanuit LinkedIn naar de website van Visser & Visser toe met 62%, terwijl het aantal bekeken blogs steeg met maar liefst 294%!

‘Lessons learned’

​Patricia concludeert dat het een goede keuze was om klein te beginnen met de implementatie van Inbound Marketing. “Klein beginnen met enthousiaste mensen die dit willen oppakken en laten zien hoe goed het gaat, is de belangrijkste succesfactor. En vooral anderen dat laten vertellen.” Een volgende keer zou zij nog meer investeren in het commerciële inzicht van de adviseurs. “Dat gaat verder dan Inbound Marketing, dat gaat over houding en gedrag”, aldus Patricia. “Belangrijk zijn een klantgerichte houding en gedrag, dan gaat het werken omdat je dan aan het inbound-proces ook echt opvolging kan geven!”

Wat Jeroen betreft, is een belangrijke conclusie dat de meeste business in deze sector toch via relaties en aanbevelingen binnenkomt. “Met Inbound Marketing kun je qua awareness veel bereiken, maar leads genereren, is erg moeilijk. Achteraf gezien is de vraag of je een marketing automation systeem moet willen inzetten in een branche die draait om hoogwaardige maatwerkadviezen. Waarschijnlijk is het slimmer om je met bijvoorbeeld e-mail marketing in combinatie met een IP tracker te richten op de ‘awareness’-fase. Inbound Marketing is zeer geschikt om je bedrijf en je medewerkers te profileren. Je geeft specialisten een gezicht door ze hun kennis en kunde te laten delen.”

Een IP tracker registreert het IP-adres van bezoekers van webpagina’s, waarmee je bijvoorbeeld website bezoekers op basis van eerder klikgedrag relevante content kunt tonen of mensen gericht kunt benaderen of uitnodigen op basis van hun interesses.
Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

Gouden tip?

​Patricia’s tip aan anderen die bij een zakelijke dienstverlener met Inbound Marketing aan de slag willen? “Zorg voor een goed proces voor de samenwerking tussen marketeers, adviseurs en marktgroepen. Betrokkenheid en een goede relatie met de professionals zijn cruciaal.”

Jeroen: “Werk vanuit klantfocus, dat is heel belangrijk in kennisintensieve organisaties. Focus op het creëren en inzetten van waardevolle content in combinatie met e-mail en social media. En geef terugkoppeling aan de schrijvers, zowel inhoudelijk als statistisch. Dat motiveert enorm! Zo gaan deuren open voor zowel de professionals als de organisatie.”

Conclusie

We kunnen concluderen dat Inbound Marketing sterk kan bijdragen aan de online zichtbaarheid en vindbaarheid van zowel een accountantskantoor of adviesbureau als van individuele professionals. Mits genoeg – en de goede – content wordt ontwikkeld: content die naadloos aansluit op wat (potentiële) klanten bezighoudt.

Het mes snijdt aan twee kanten: de organisatie biedt individuele professionals een podium waarop zij hun kennis kunnen etaleren, waarmee deze professionals op hun beurt – gefaciliteerd door marketeers – actief bijdragen aan de marketing van de organisatie.

Het creëren en delen van goede content vereist transparantie, evenals de wil en bereidheid om kennis ‘weg te geven’. Angst om waardevolle kennis te delen, leidt tot generieke ‘vanilla’ content die niet onderscheidend is en daarmee niet effectief.

Ook wordt uit deze cases duidelijk dat de conversie van bekendheid creëren naar leads genereren en sales, een lastige is: het werkt alleen als de accountants, consultants of advocaten mogelijke online leads, actief en persoonlijk opvolgen. Daarom is betrokkenheid van fee earners en intensieve samenwerking tussen marketing en de praktijk essentieel.

Omdat adviseurs, accountants en advocaten over hoogwaardige, waardevolle kennis beschikken, is Inbound Marketing aantrekkelijk voor zakelijke dienstverleners. Het is niet gemakkelijk, maar organisaties die hierin slagen kunnen een voorsprong nemen op concurrenten die blijven steken in de traditionele scheiding tussen marketing en praktijk.

Auteur: Rob Meijers, 4Future

The post Inbound Marketing in de praktijk: ervaringen in de accountancy en consultancy appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/inbound-marketing-in-de-praktijk/feed/ 0