Content Marketing Management https://contentmarketingmanagement.nl Contentmarketingmanagement.nl is een online kennisportal met zakelijke informatie over contentmarketing, contentstrategie, inboundmedia, online marketing en marketingautomation voor de inbound marketing community Thu, 19 Oct 2017 11:52:27 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.2 Hoe content op LinkedIn zorgt voor nieuwe klanten: https://contentmarketingmanagement.nl/hoe-content-op-linkedin-zorgt-voor-nieuwe-klanten/ https://contentmarketingmanagement.nl/hoe-content-op-linkedin-zorgt-voor-nieuwe-klanten/#respond Wed, 18 Oct 2017 21:21:03 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=16753 LinkedIn zorgt voor nieuwe klanten, wanneer u uw inhoudelijke kennis toont aan de buitenwereld. Maar welke content gaat u plaatsen? En waar? En hoe? Er zijn twee onderdelen van het LinkedIn platform die voor verkopers bijzonder interessant kunnen zijn: Updates Artikelen In dit artikel doe ik uit de doeken hoe u met deze tools uzelf...

Het bericht Hoe content op LinkedIn zorgt voor nieuwe klanten: verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
LinkedIn zorgt voor nieuwe klanten, wanneer u uw inhoudelijke kennis toont aan de buitenwereld. Maar welke content gaat u plaatsen? En waar? En hoe?

Er zijn twee onderdelen van het LinkedIn platform die voor verkopers bijzonder interessant kunnen zijn:

 • Updates
 • Artikelen

In dit artikel doe ik uit de doeken hoe u met deze tools uzelf als expert kunt profileren in uw netwerk en zo meer leads en prospects kunt genereren.

 

Ad

Updates (actief)
De meest gebruikte manier op LinkedIn om te laten zien waar u zakelijk mee bezig bent, zijn de ‘updates’. Hier kunt u berichten plaatsen die vervolgens op de tijdlijn van uw contacten te zien zijn. Het voordeel van de updates is dat ze snel te maken zijn, ook heel gemakkelijk via de smartphone te plaatsen zijn en er eenvoudig een foto aan vast geplakt kan worden.

Een nadeel is echter dat de updates een erg ‘vluchtig’ karakter hebben. U zet NU een update online, die wordt gelezen of bekeken door uw netwerkconnecties die op dat moment online zijn, maar binnen de kortste keren is uw update naar beneden, uit het zicht, verdwenen.
Wat kunt u zoal zelf actief op uw updates plaatsen; een paar voorbeelden:

 • Een nieuw project waar u aan begonnen bent
 • De lancering van een nieuw product
 • Een foto van een bijeenkomst waar u aanwezig was
 • Een foto van een klant die tevreden is over uw producten/diensten
 • Vacatures binnen uw bedrijf

Wat u vooral NIET moet plaatsen zijn privézaken. Leuke foto’s van de kat zijn vast en zeker erg leuk, maar horen niet thuis op een zakelijk netwerk als LinkedIn. Daarvoor kunt u beter Facebook gebruiken, daar worden dergelijke foto’s wél zeer gewaardeerd. Op LinkedIn loopt u een fors risico dat uw netwerk dit niet op prijs stelt en bij herhaaldelijk voorkomen besluit om u als connectie te verwijderen. Zonde…

Updates (reactief)
Wanneer u zelf een update van iemand anders ‘interessant’ vindt en een duimpje geeft, dan is dat ook te zien op de tijdlijn van uw netwerk. Houd er echter rekening mee dat slechts een klein deel (10-20%) van uw netwerk dit überhaupt op zijn of haar tijdlijn gepresenteerd krijgt. Met deze maatregel wil LinkedIn de enorme hoeveelheid verkeer flink indammen. Beter is daarom een update van iemand anders te delen (‘sharen’) of van commentaar (‘comment’) te voorzien; de verspreiding hiervan is aanzienlijk beter en omvangrijker dan die van ‘interessant’.

Wat gaat u dan ‘liken’ en ‘sharen’? Vooral datgene waarvan u vindt dat het belangrijk is voor uw netwerk; zaken waarmee u kunt aangeven waar uw interessegebied ligt, uw expertise zit etc. Maar u kunt natuurlijk ook updates van uw belangrijke klanten (of prospects) delen, zodat u deze klant een beetje in het zonnetje zet. Daarmee valt u ook bij deze klant of prospect weer op doordat u aandacht aan ze schenkt op LinkedIn.

‘Artikel schrijven’
De mooiste, maar tegelijk meeste tijdrovende, optie om uw kennis en ervaring te delen met uw netwerk is ‘artikel schrijven’. Dit is te vinden op de home-page van LinkedIn, rechts van uw foto.

Wanneer u ‘artikel schrijven’ gebruikt krijgt u een complete blog-omgeving ter beschikking, met alle mogelijkheden voor fraaie opmaak van de tekst. U kunt alinea’s maken met verschillende kopjes, vetgedrukt en cursief gebruiken, etc. Bovendien kunt u hier een vrijwel onbeperkte hoeveelheid tekst schrijven. Bij ‘updates’ is de hoeveelheid tekst zeer beperkt.

Waarom is dit voor u als verkoper relevant? Hier kunt u uw inhoudelijke kennis over bepaalde onderwerpen ventileren. Hier kunt u laten zien waarmee u zich in de markt kunt onderscheiden. Bovendien en dat is het meest fraaie hieraan, dit artikel wordt automatisch vastgemaakt aan uw profiel. Dit blijft als het ware kleven aan uw profiel.

Wanneer iemand dus uw profiel bezoekt, dan ziet iemand direct waar uw expertise ligt en waar men u voor kan benaderen.

U kunt tevens zien hoeveel mensen uw artikel hebben gezien en wie het hebben gedeeld, geliked en/of van commentaar voorzien. Deze mensen kunt u met naam en toenaam zien. Let wel: dit zijn wellicht hele interessante leads…

Waarover schrijven?
U zou als verkoper bijvoorbeeld een artikel kunnen schrijven over:

 • Uw visie op de markt over 10 jaar
 • Hoe uw product kan bijdragen aan de winst van een bedrijf
 • Vijf issues die de komende jaren van belang zijn voor de sector
 • Drie tips over hoe om te gaan met…
 • Etc.

Het gaat erom dat u laat zien waar u als verkoper voor staat; dit is DE manier om uw kennis en kunde aan de buitenwereld te tonen.

LinkedIn-leden kunnen binnen LinkedIn ook op zoek gaan naar ‘artikelen’ over bepaalde onderwerpen, waarbij u hopelijk als verkoper één van degenen bent die in die lijst komt te staan met een relevant artikel en prospects u hier dan hopelijk over gaan benaderen.

Conclusie
Er zijn een paar manieren om uzelf als verkoper te profileren op LinkedIn. ‘Artikel schrijven’ is voor u als verkoper daarbij veruit de belangrijkste. Gebruik dit om uw kennis en kunde aan de wereld kenbaar te maken en vergroot zo uw kans op waardevolle nieuwe leads.

 

Ad

Door: Victor Bonke

Als bevlogen spreker, trainer en coach helpt Victor salesmensen bij (koude) acquisitie, gebaseerd op zijn eigen meer dan 30 jaar ervaring. Daarnaast leert hij sales hoe ze LinkedIn als een effectief acquisitietool kunnen gebruiken. Acquiro  LinkedIn4Biz. victor@acquiro.nl of 040-2028039.

Het bericht Hoe content op LinkedIn zorgt voor nieuwe klanten: verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/hoe-content-op-linkedin-zorgt-voor-nieuwe-klanten/feed/ 0
Gratis webinar ‘Geloofwaardig met Content’ (Direct te bekijken) https://contentmarketingmanagement.nl/gratis-themasessie-geloofwaardig-met-content/ https://contentmarketingmanagement.nl/gratis-themasessie-geloofwaardig-met-content/#comments Wed, 18 Oct 2017 07:55:20 +0000 http://contentmarketingmanagement.nl/?p=14313 UBS Business School biedt diverse strategische managementopleidingen aan op verschillende niveaus. Door middel van onze themasessies worden onderwerpen van bepaalde opleidingen uitgelicht en kort besproken in de vorm van een webinar. De themasessies stellen u in staat om een goed beeld te krijgen van wat een onderwerp precies behelst, welke trends en ontwikkelingen er gaande...

Het bericht Gratis webinar ‘Geloofwaardig met Content’ (Direct te bekijken) verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
UBS Business School biedt diverse strategische managementopleidingen aan op verschillende niveaus. Door middel van onze themasessies worden onderwerpen van bepaalde opleidingen uitgelicht en kort besproken in de vorm van een webinar. De themasessies stellen u in staat om een goed beeld te krijgen van wat een onderwerp precies behelst, welke trends en ontwikkelingen er gaande zijn, welke kennis, kunde en insights voor u als manager van belang zijn, hoe u hiermee aan de slag kunt en welke docenten er betrokken zijn bij de opleidingen.

Tijdens de online themasessie ‘Geloofwaardig met content’:

– Leert u hoe u een geloofwaardig contentmarketingbeleid kunt opzetten.
– Leert u hoe u uw theoretische managementkennis aan de praktijk kunt koppelen
– Leert u welke rol het merk speelt bij de implementatie van een geloofwaardig beleid
– Leert u hoe verschillende typen content te onderscheiden en te gebruiken.
– Wordt u bijgespijkerd over de essentiële building blocks van contentstrategie.
– Leert u de voor- en nadelen van native advertising en de inpassing ervan in beleid.

direct-aanmelden-button.

.

Bekijk hier een korte samenvatting van de online themasessie

direct-aanmelden-button

Het bericht Gratis webinar ‘Geloofwaardig met Content’ (Direct te bekijken) verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/gratis-themasessie-geloofwaardig-met-content/feed/ 3
Whitepaper Branded Content & Merkstrategie https://contentmarketingmanagement.nl/whitepaper-branded-content-merkstrategie/ https://contentmarketingmanagement.nl/whitepaper-branded-content-merkstrategie/#respond Tue, 17 Oct 2017 10:59:38 +0000 http://contentmarketingmanagement.nl/?p=15705 The overwhelming majority of both brands and agencies participating in the April State of Industry Survey on Branded Content Marketing – 70 percent  and 77 percent respectively – say that they have used branded content for marketing or advertising purposes in the last year. Even with the self-selective nature of such a study, it is...

Het bericht Whitepaper Branded Content & Merkstrategie verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
The overwhelming majority of both brands and agencies participating in the April State of Industry Survey on Branded Content Marketing – 70 percent  and 77 percent respectively – say that they have used branded content for marketing or advertising purposes in the last year. Even with the self-selective nature of such a study, it is clear that branded  content marketing is enjoying great popularity and adoption.

Het bericht Whitepaper Branded Content & Merkstrategie verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/whitepaper-branded-content-merkstrategie/feed/ 0
12 tips die je content sterker maken https://contentmarketingmanagement.nl/12-tips-die-je-content-sterker-maken/ https://contentmarketingmanagement.nl/12-tips-die-je-content-sterker-maken/#respond Tue, 17 Oct 2017 10:51:39 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=16798 Produceert jouw bedrijf sterke content of gewoon ‘content omdat iedereen het doet’? Laatstgenoemde gebeurt namelijk bij te veel bedrijven. Iets dat je helaas ook in de kwaliteit terug ziet. Maar hoe zorg je dan dat content wel sterk is? Dit kan onder andere door een duidelijk doel te bepalen en met content formats te experimenteren....

Het bericht 12 tips die je content sterker maken verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
Produceert jouw bedrijf sterke content of gewoon ‘content omdat iedereen het doet’? Laatstgenoemde gebeurt namelijk bij te veel bedrijven. Iets dat je helaas ook in de kwaliteit terug ziet. Maar hoe zorg je dan dat content wel sterk is? Dit kan onder andere door een duidelijk doel te bepalen en met content formats te experimenteren. Maar er zijn natuurlijk veel meer tips. Daarom geef ik in dit artikel 12 tips om de content onder de loep te nemen én je aan het denken te zetten.

Dit blog verscheen eerder op Marketingtribune.nl

Ad

Tips voor een sterke basis van de content

Bepaal een helder doel

Een goede tekst start met een helder doel (of beter nog: vanuit een contentstrategie). Streef je bijvoorbeeld naar meer conversie of draait het juist om het uitstralen/ uitdragen van expertise. Het is belangrijk dit scherp voor ogen te hebben en de inhoud hierop af te stemmen. Een te commerciële tekst doet tenslotte afbreuk aan een ‘onafhankelijk’ verdiepend artikel (iets met ‘wij van WC Eend..’).

 

Stel kritische vragen

Kwalitatieve content draait om relevantie. Belangrijk dus dat die relevantie ook aanwezig is. Stel daarom elke keer kritische vragen als je aan de slag gaat met content. Bijvoorbeeld: ‘is het relevant?’, ‘draagt het bij aan de informatiebehoefte van de lezer’ en ‘is de markt niet al verzadigd’? Zo verklein je de kans dat er dertien-in-een-dozijn content wordt geproduceerd.

 

Voor wie schrijf je het artikel?

Helder voor ogen hebben voor wie je de content schrijft helpt bij het schrijven én verhoogt de kwaliteit. Zo helpen persona’s bijvoorbeeld om de juiste inhoud te creëren, bepaalde elementen uit te lichten en in te spelen op eventuele pijnpunten. Hoe beter het beeld van de doelgroep, hoe relevanter je de content kunt maken. Ga dus zeker op zoek naar informatie over klanten als je dit niet weet. Eigen klantdata en gebruikersonderzoeken bieden het antwoord.

 

Tone of voice

Is er een heldere tone of voice aanwezig? Deze tone of voice zorgt niet alleen voor consistentie in de geproduceerde content, maar kan je ook onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan Coolblue die zich duidelijk een eigen onderscheidende tone of voice heeft aangemeten en daarmee direct herkenning oproept.

 

Tips voor de zoektocht naar goede content

Kijk in de data wat werkt

Data is key. Zeker als je content creëert wil je voor, tijdens en na weten wat werkt. Duik daarom in de data om interessante gegevens te achterhalen. Kijk bijvoorbeeld in het eigen Analytics account hoe de huidige content presteert. En wil je weten waar mensen op zoeken (en dus de informatiebehoefte ligt)? Kijk dan bijvoorbeeld in de AdWords Keywordplanner voor een overzicht van gerelateerde zoektermen inclusief maandelijkse zoekvolumes.

 

Gebruik de juiste tools

Om maar even bij de tools te blijven: in mijn vorige artikel Inspiratieloos? 4 tips om nieuwe content ideeën te bedenken gaf ik een aantal tips om interessante/ relevante content ideeën op te doen. Doe bijvoorbeeld inspiratie op voor blogs via UberSuggest. Of ga op zoek naar vragen die onder de doelgroep leven via Answerthepublic. Er is volop te vinden.

Ad

 

Ga op zoek naar die unieke content

Unieke data biedt een stevige basis voor sterke content. Denk aan onderzoeksresultaten of grappige bevindingen die opvallen. Dit soort unieke data kun je onder andere achterhalen door een consumentenonderzoek uit te laten voeren. Maar ook je eigen database of digitale enquêtes onder klanten willen nog wel eens interessante gegevens opleveren.

 

Hergebruik evergreen content

Stop je graag meer moeite in de content marketing dan nodig? Vast niet. Daarom kan Evergreen content interessante kansen bieden. Dit is content die bijvoorbeeld al jaren geleden is geschreven, maar die nog steeds goed gelezen wordt. Benut deze populariteit door deze content te achterhalen, een opfrisbeurt te geven en opnieuw te verspreiden. Weinig moeite, veel resultaat.

 

Tips voor de contentcreatie

Beeldmateriaal

Goed beeldmateriaal versterkt de content. En met goed beeldmateriaal bedoel ik niet die uitgekauwde stockfoto. Wel doel ik op gepersonaliseerde visuals, grafieken met relevante data of interactieve visuals. Sleutelwoord is hier naast relevantie trouwens ook scherpe beeldkwaliteit.

 

Verschillende formats

Zijn alle bezoekers hetzelfde? Vast niet. Dit heeft ook invloed op de informatieconsumptie van de lezer. Waar de ene het liefst een blog leest, kijkt de andere liever een video of scant hij snel een infographic. Experimenteer dus met content formats om te achterhalen welk format het beste bij welke doelgroep (en kanaal past). Zo haal je nog meer uit content.

 

Test je content

Denk je een stuk content in handen te hebben dat goud waard is? Test het dan eerst op kleine schaal voor het meteen op grote schaal te publiceren. Dit biedt de kans om de content bij te schaven en te testen wat het beste werkt. Een mooie manier om te zorgen dat de potentie van die ijzersterke content optimaal wordt benut.

 

Fase in de customer journey

Deze laatste tip wordt vaak vergeten, maar is juist belangrijk: bepaal de plek in de customer journey waar de lezer zich bevindt. Een nieuwe lezer die op zoek is naar inspiratie voor bijvoorbeeld een reis zit niet te wachten op allerlei koopgerichte call-to-actions. Daarentegen wil je een geïnteresseerde potentiële klant juist wel doelgericht de juiste (commerciële) content aanbieden. Breng de customer journey dus in beeld en bekijk bij welke touch points je relevante content kunt aanbieden (en in welk format + welk kanaal). Zo vergroot je de kans dat de content ook daadwerkelijk aansluit bij de informatiebehoefte van dat moment.

 

Haal meer uit je content marketing

Tot zover mijn tips voor sterkere en relevantere content. Het is natuurlijk slechts een greep uit alle tips, maar deze zijn in mijn ogen relevant en praktisch inzetbaar. Wil je meer weten over content marketing of een advies over jouw huidige content inzet? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we vertellen je graag meer. Nu direct al meer tips? Bekijk dan ook ons Tribal blog!

Auteur: Ben van Bokhoven

Het bericht 12 tips die je content sterker maken verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/12-tips-die-je-content-sterker-maken/feed/ 0
10 tips voor Social Media Content https://contentmarketingmanagement.nl/10-tips-voor-social-media-content/ https://contentmarketingmanagement.nl/10-tips-voor-social-media-content/#respond Tue, 17 Oct 2017 10:50:15 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=16809 Een Facebookpagina of Instagramaccount heb je in een handomdraai opgericht. Maar daarna begint het pas. Hoe krijg ik volgers? Wat gaan we posten? Heb ik wel genoeg content om in beeld te blijven? Voor de doelgroep relevant zijn én blijven kan knap lastig zijn. Graag help ik je een handje met deze 10 tips voor...

Het bericht 10 tips voor Social Media Content verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
Een Facebookpagina of Instagramaccount heb je in een handomdraai opgericht. Maar daarna begint het pas. Hoe krijg ik volgers? Wat gaan we posten? Heb ik wel genoeg content om in beeld te blijven? Voor de doelgroep relevant zijn én blijven kan knap lastig zijn. Graag help ik je een handje met deze 10 tips voor social media content.

Dit artikel verscheen eerder op Twinklemagazine.nl

 

Ad

Aan de slag met content

Voordat je aan de slag gaat met content bepaal je natuurlijk eerst je strategie. Wat is jouw verhaal? Wie is je doelgroep? Wat wil je precies bereiken met social media? Kan je hier ook nog wat tips gebruiken, lees dan eerst deze 10 redenen om social media in te zetten. Staat je strategie, dan kun je aan de slag met content. Waarschijnlijk ben je al in het bezit van content. Blogs, mooie beelden, artikelen, kennis en inspirerende verhalen: dat is wat we zoeken. Al deze informatie kun je gebruiken voor het posten van berichten op social media. Heb je nog geen of te weinig content? Dan helpen deze tips je verder.

 

1. Werk met vaste rubrieken

Vaste rubrieken brengen structuur in je verhaal. Het produceren van content wordt gemakkelijker en de klant weet precies wat hij van jou kan verwachten. Ga je brainstormen over nieuwe content, denk dan in reeksen. Een unboxing videoreeks of elke maand een blog over online marketing bijvoorbeeld. Zo maak je content waar mensen voor terug komen. Bij Fish Tales posten ze elke vrijdag een kookshow van 10 seconden op Instagram. Volgers weten dit en gaan zelfs vragen om de video als eigenaar Bart een halfuurtje te laat is met uploaden.

Social media content

 

2. Inspireer

Bezorg je volgers hun dagelijkse portie inspiratie. Met leuke ideeën of prachtige quotes maak je volgers enthousiast én bewijs je meteen je meerwaarde. Wat kunnen mensen doen met jouw product of dienst? Zo staat het Instagram account van Allerhande vol met mooi gedekte tafels en videorecepten. Bekijk het filmpje en je weet dat je deze instant sojabonen móet hebben!

Social media content

 

3. Tips & Tricks

Jij bent de expert in jouw vakgebied. Dat betekent dat je meer kennis en kunde hebt dan je doelgroep. Vertaal je kennis naar handige tips & tricks waar je doelgroep iets mee kan! Dit kan in allerlei vormen. Lifehacks, handleidingen, instructies, DIY stappenplannen; alles waar de doelgroep vervolgens zelf mee aan de slag kan is welkom. Denk niet te moeilijk en maak het visueel! Dit is precies wat Mona in het onderstaande voorbeeld heeft gedaan.

social media content

 

4. Het verhaal van je klant

Mensen zijn erg gevoelig voor ervaringen en beoordelingen van anderen. Speel hierop in door de ervaring van je klanten te delen. Wat heeft hen over de streep getrokken? Hoe bevalt het? Wat maken zij mee? De online fitness coach Personal Body Plan overtuigt dagelijks nieuwe klanten met deze methode. Elke dag posten zij een verhaal van een klant mét voor en na foto’s. Heel eerlijk vertellen klanten over hun worstelingen, overwinningen en natuurlijk het resultaat.

Social media content

 

5. Dezelfde content, andere context

Goede content kun je vaker dan een keer gebruiken op social media. Post je organisch, dan is de kans groot dat niet iedereen je post de eerste keer heeft gezien of gelezen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat mensen dat mensen dit irritant vinden. Highlight telkens een ander onderdeel uit een artikel of plaats aan het einde van de maand een lijstje met de best gelezen artikelen. De content een (half)jaar later nog eens plaatsen – mits relevant! – kan ook prima. De social media throwback is breed geaccepteerd.

Social media content

 

6. Inhakers

De inhaak posts op social media zijn je waarschijnlijk wel bekend. Veel grote merken posten grappige plaatjes of speelse woordgrapjes tijdens feestdagen zoals Pasen, Kerst of Koningsdag. Ik heb deze vorm van content bewust niet als eerste genoemd, omdat ik vind dat je content over het algemeen meer moet bieden dan alleen een glimlach op je gezicht. Toch zijn inhakers een leuke aanvulling op je content. Maar let wel: doe het goed of doe het niet! Unox had het dit jaar goed voor elkaar met Koningsdag: voor 1 dag was de Unox-muts een vrolijke en veelgebruikte filter op Snapchat.

Social media content

 

7. Vraag je volgers om hun mening

Social media draaien niet om zenden, maar om interactie. Jij bent dan ook niet de enige die verantwoordelijk is voor de content op de pagina. Betrek je publiek en laat je volgers ideeën aandragen of vraag ze om hun mening. Laat je klanten meedenken over nieuwe producten, verbeteringen, favorieten of simpelweg de header van je social media pagina. De klant vindt het fijn om zijn mening te geven en je weet zo precies waar binnen de doelgroep vraag naar is. Win-win!

Social media content

 

8. Een kijkje achter de schermen

Gebruik niet alleen de mooie verhalen van je klanten, maar ook van je medewerkers! Ieder bedrijf heeft ze en social media kanalen zijn pérfect om mensen een kijkje achter de schermen te bieden. Waar ben je als bedrijf mee bezig? Op welke events ben je aanwezig? Wie werkt er dag in dag uit aan die mooie resultaten? Zo zet Burgers Zoo de dierenverzorgers centraal in hun social content. Zij kennen de dieren het beste en maken allerlei leuke, vreemde en ontroerende dingen mee.

Social media content

 

9. Curated content

Beter goed gejat dan slecht verzonnen. Sluit content van anderen perfect aan op jouw doel, boodschap en doelgroep? Gebruik het dan gewoon. Je kunt prima een grappige post of interessant artikel van een ander delen als het ook bij jou past. Voeg er wel iets aan toe. Vertel waarom het zo interessant of leuk is bijvoorbeeld. Of maak een lijstje: ‘3 interessante artikelen over…’.

Social media content

 

10. Gebruik je FAQ en klantenservice

Nog steeds geen idee wat je kunt posten? Geef dan simpelweg antwoord op de vragen van je klant. Bekijk via Google Analytics welke zoekopdrachten veel voorkomen op je website of vraag input aan je klantenservice. Zo kun je proactief inspelen op veel voorkomende vragen en dus relevant zijn voor de doelgroep. Begin een post met ‘wist je dat..?’ of vertaal je verhaal naar een handige tip of praktisch stappenplan.

Social media content

 

Ad

4 bonus tips voor social content

Genoeg te posten, dus! Voordat je begint heb ik nog een paar bonustips voor je:

 • Maak een contentkalender. Door content vooraf te plannen zie je minder snel kansen over het hoofd én heb je een duidelijke deadline wanneer de content klaar moet zijn. Zo blijf je structureel bezig met content en kun je de werkzaamheden goed plannen.
 • Gebruik verschillende soorten content. Wissel af tussen afbeeldingen, links naar artikelen, foto’s en video. Dit is de enige manier om erachter te komen wat het beste werkt voor jouw doelgroep.
 • Bepaal je boodschap per kanaal. Vaak kun je content prima op meerdere kanalen gebruiken, maar is het slim om de context te veranderen. Een platform als Facebook draait bijvoorbeeld meer om fun, terwijl de meeste mensen op LinkedIn zitten om hun kennis en netwerk te vergroten. Bedenk dat alle kanalen anders zijn en stem je boodschap hier op af!
 • Gebruik je website als content hub. Sommige content post je direct op social media, maar écht uitgebreide content past beter op je website. Via social media kun je dan een tipje van de sluier oplichten, maar om je complete verhaal te bekijken link je naar de website. Gebruik je website als content hub!

 

Aan de slag!

Zelf aan de slag met content voor social media? Wij helpen je graag. Lees meer interessante artikelen over social media op ons blog of neem vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag meer over social media strategieën, contentkalenders en de beste manier om jouw doelgroep te bereiken.

Auteur: Imke Donkers 

Bron: Tribal 

Het bericht 10 tips voor Social Media Content verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/10-tips-voor-social-media-content/feed/ 0
Content Marketing: de Revolutie is een feit! https://contentmarketingmanagement.nl/content-marketing-de-revolutie-een-feit/ https://contentmarketingmanagement.nl/content-marketing-de-revolutie-een-feit/#respond Tue, 17 Oct 2017 10:48:04 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=16821 Auteur: Erwin Lima, Graydon Contently, autoriteit op het gebied van content marketing, gaf laatst het whitepaper “The State of Content Marketing” vrij. In deze whitepaper bespreken ze de geschiedenis en huidige staat van content marketing. Ook doen ze vier voorspellingen voor de toekomst ervan. Opvallend is dat er nauwelijks onderscheid wordt gemaakt tussen B2B en B2C marketing. Tegelijk...

Het bericht Content Marketing: de Revolutie is een feit! verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
Auteur: Erwin Lima, Graydon

Contently, autoriteit op het gebied van content marketing, gaf laatst het whitepaper “The State of Content Marketing” vrij. In deze whitepaper bespreken ze de geschiedenis en huidige staat van content marketing. Ook doen ze vier voorspellingen voor de toekomst ervan.

Ad

Opvallend is dat er nauwelijks onderscheid wordt gemaakt tussen B2B en B2C marketing. Tegelijk valt op dat er zeer weinig voorbeelden van briljante content van B2B bedrijven worden aangehaald. In dit artikel vindt u een samenvatting van het whitepaper van Contently. De revolutie van content marketing is een feit en de tijd voor bedrijven om zich te onderscheiden met werkelijk waardevolle content is aangebroken.

Contently is een content marketing bedrijf dat is opgezet door onder andere Shane Snow, medio 2010. Het zag dankzij crouwdfunding in 2011 het licht. Het is in feite een marktplaats voor bedrijven om journalistiek talent te vinden dat ze kunnen inhuren om geweldige content voor ze te schrijven. Contently biedt daarnaast bedrijven ook ondersteuning, van content marketing strategie tot integratie en van content management systemen en andere IT-tools. De filosofie van Contently is om de journalisten en schrijvers een stevige compensatie te bieden, om de kwaliteit van de geschreven content te kunnen waarborgen. Geen spammy SEO-teksten, maar oprechte, waardevolle verhalen. Niet voor niets mag het bedrijf namen als Pepsi, Coca Cola, General Electric en American Express tot haar klanten rekenen.

“The State of Content Marketing”

Hieronder een overzicht van het verhaal in vogelvlucht:

De geschiedenis

 • Content Marketing en Native Advertising zijn nieuwe benamingen voor het vormen van een band met de klanten. Iets dat handelaren al doen sinds de eerste goederen werden verhandeld en de eerste manieren van massa-communicatie werden uitgevonden.
 • In de loop van de afgelopen 10 jaar is de ‘buzz’ rondom content marketing enorm geëxplodeerd en inmiddels beginnen verschillende bedrijven grote ROI’s te zien op hun content marketing uitgaven.
 • In de loop van de ontwikkeling van het internet en sociale media heeft content een centrale rol gekregen. Het volstaat immers niet meer om “maar wat te roepen”. De technologisch handige consument (en buyer) van tegenwoordig reageert enkel wanneer u als merk werkelijk interessante, engagerende en relevante content biedt.

Waar we nu staan:

 • Verschillende onderzoeken tonen aan dat content marketing en als uitkomst engagement met de doelgroep topprioriteit zijn voor marketeers.
 • De uitgaven voor content marketing stijgen nog altijd.
 • De markt voor goede content zal in de loop van het huidige jaar volstromen met snel groeiende content-makelaars die goede zaken doen.
 • Originele, hoge kwaliteit content zorgt voor betere ROI en hogere engagement dan lage kwaliteit of het cureren en verzamelen van content van derden.

Ad

De vier belangrijke trends voor de toekomst

 • Meer transparantie. Ongeacht wat wordt geadviseerd, het publiek verbind zich gemakkelijker aan een merk dat helder laat zien waar het gesponsorde content verspreidt, en zo een duidelijke merkidentiteit uitdraagt.
 • Verhoogde meetbaarheid en accountability. De gemeten waarden zullen alleen iets anders zijn dan eerder. De hoofdmoot zal bestaan uit het meten van quality time die uw toekomstige klant met uw merk heeft doorgebracht. B2B bedrijven zullen dan vooral pipeline value willen meten. B2C bedrijven moeten zich gaan richten op consumer sentiment oftewel brand perception.
 • Distributie krijgt meer aandacht: Bedrijven die echt investeren in goede content zullen zich moeten richten op de vraag “hoe gaan we deze content nu verspreiden?”. Het plaatsen van gesponsorde verhalen (native advertising) versus het kopen van internetverkeer (affiliate marketing, Google Ads) wordt dan een belangrijke afweging.
 • Een wapenwedloop van de beste verhalen. Wellicht de meest spannende en interessante trend die nu geïdentificeerd kan worden. Contently ziet in de markt dat originele en kwalitatieve content meer oplevert. Dat tezamen met het feit dat steeds meer merken zich in de markt gaan plaatsen als uitgeverij, zal ervoor zorgen dat ze moeten concurreren om de aandacht van de consument of buyer. De vraag wordt dus: wie vertelt het beste verhaal?

De noodzaak van branding

Het is dus, samenvattend, duidelijk dat branding door middel van goede content onmisbaar zal zijn voor bedrijven die nu en in de toekomst willen floreren. Uit onderzoeken die in het whitepaper van Contently worden geciteerd (onder andere van CMI en MarketingProfs) blijkt dat bedrijven die niet investeren in content marketing nu al in de minderheid zijn. Het enige waar we nu nog op wachten, is de eerste in het oog springende B2B content-kampioen oftewel Purple Cow!

 

Het bericht Content Marketing: de Revolutie is een feit! verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/content-marketing-de-revolutie-een-feit/feed/ 0
Binnenkort van start: Post HBO ‘Contentstrategie & Inbound Marketing’ https://contentmarketingmanagement.nl/binnenkort-van-start-post-hbo-contentstrategie-inbound-marketing/ https://contentmarketingmanagement.nl/binnenkort-van-start-post-hbo-contentstrategie-inbound-marketing/#respond Tue, 17 Oct 2017 07:35:05 +0000 http://contentmarketingmanagement.nl/?p=10647 Traditionele marketing- en verkoopmethoden – zoals cold calling, direct mailing en massacommunicatie – werken steeds minder goed. Vindbaarheid op internet wordt zodoende steeds belangrijker voor veel bedrijven en contentmarketing kan u hierbij helpen. Hoe? Door het opzetten van een contentstrategie bouwt u aan een actieve community die u op de lange termijn veel kan opleveren....

Het bericht Binnenkort van start: Post HBO ‘Contentstrategie & Inbound Marketing’ verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
Traditionele marketing- en verkoopmethoden – zoals cold calling, direct mailing en massacommunicatie – werken steeds minder goed. Vindbaarheid op internet wordt zodoende steeds belangrijker voor veel bedrijven en contentmarketing kan u hierbij helpen. Hoe? Door het opzetten van een contentstrategie bouwt u aan een actieve community die u op de lange termijn veel kan opleveren. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod tijdens deze opleiding.

Onderwerpen

– Hoe kan ik een goede contentstrategie ontwikkelen?
– Hoe breng ik de contentstrategie in lijn met de bedrijfsstrategie?
– Hoe kom ik tot een juiste themaselectie en keuze voor een mediamix?
– Hoe geef ik praktische uitvoering aan de contentstrategie?
– Welke rol spelen van community building en marketing automation?
– Welke contentmarketing tools en campagnetools kan ik inzetten?
– Hoe genereer ik leads en sales met content marketing?

Resultaat

Na afloop van de opleiding bent u in staat om zelfstandig uitvoering te geven aan uw contentstrategie. U bent in staat om zelf tot een goede contentstrategie te komen die in lijn ligt met de bedrijfs- en marketingstrategie. U weet wat de strategische implicaties van uw keuzen zijn. U weet hoe u tot een juiste themaselectie en mediamix kunt komen en weet ook hoe u in logische stappen tot een goede executie kunt komen.

Ad
U weet hoe u met community building, content management en marketing automation kwalitatief goede leads kunt genereren en welke online marketing- en social mediatools hiervoor zijn te gebruiken. U bent in staat om grip te houden op de nieuwe content-driven-organisation en bent in staat om op de juiste momenten bij te sturen. Tot slot bent u op de hoogte van de laatste kennis en inzichten op het gebied van contentstrategie, inbound concepten en contentmarketing.

Utrecht Business School

UBS / Utrecht Business School is de business school voor management executives en business leaders in Nederland. Wij leiden onze  studenten op tot zwaardere professionals en bereiden ze voor op een volgende stap in hun carrière. Dit doen wij op de vakgebieden finance & accounting, marketing en communicatie, it en crm, strategie, hrm en management & leadership. We ondersteunen studenten gedurende hun carrière met kennis, contactmomenten en inspiratie en geven middels educatie en certificering duiding aan kennisniveaus en werkervaring.

Meer informatie over deze opleiding? Klik hier.

Het bericht Binnenkort van start: Post HBO ‘Contentstrategie & Inbound Marketing’ verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/binnenkort-van-start-post-hbo-contentstrategie-inbound-marketing/feed/ 0
Upcoming Content Marketing Trends https://contentmarketingmanagement.nl/upcoming-content-marketing-trends/ https://contentmarketingmanagement.nl/upcoming-content-marketing-trends/#comments Mon, 16 Oct 2017 21:23:47 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=16767 Content marketing verdringt steeds meer traditionele vormen van reclame. In de Verenigde Staten  zien we al enige tijd dat bedrijven hun budgetten verschuiven van traditionele vormen van adverteren naar content marketing. Op dit moment zien we in Nederland een aantal belangrijke content marketing trends tot ontwikkeling komen die we eerder al in de VS zagen. Daar staan de trends inmiddels...

Het bericht Upcoming Content Marketing Trends verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
Content marketing verdringt steeds meer traditionele vormen van reclame. In de Verenigde Staten  zien we al enige tijd dat bedrijven hun budgetten verschuiven van traditionele vormen van adverteren naar content marketing. Op dit moment zien we in Nederland een aantal belangrijke content marketing trends tot ontwikkeling komen die we eerder al in de VS zagen. Daar staan de trends inmiddels grotendeels in het teken van content schock.

 

De gevolgen zijn ingrijpend. Bij elkaar produceren alle content marketeers in de VS zoveel content, dat steeds meer mensen denken dat deze strategie niet is vol te houden.

Hoe valt je boodschap straks nog op in die tsunami van content die we met z’n allen publiceren?

Wat betekent deze ontwikkeling voor ons als (online) marketeers en ondernemers? Wat staat ons de komende tijd te wachten als het om content marketing gaat?

In dit artikel zet ik de belangrijkste 20 content marketing trends voor 2017 voor je op een rij vanuit een Nederlands perspectief. Veel van deze trends zijn uiteraard al langer aan de gang. Ik wil dan ook niet beweren dat ik kan voorspellen wat er verder nog gaat gebeuren. Dat kan niemand.

Content marketing experts

Dit jaar heb ik bovendien de hulp ingeroepen van een aantal collega content marketing experts: Nils van der Knaap (Sky Internet Marketing), Akif Hodzic (TransIP:), Chantal Smink (Maxlead), Christian Slagter (Slagter Media), Ingrid Archer (spotONvision), Martine de Meijer (Think Online), Keesjan Deelstra (SEO Effect) en Karin van den Berg (Zupporter).

In Nederland lopen we als het om content marketing gaat nu snel in op de VS

Veel Nederlandse bedrijven ontdekten het afgelopen jaar de kracht van content marketing . We lopen hier, als het om content marketing gaat, dan ook snel in op de VS. Toch is het probleem van ‘content shock’ hier nog niet zo groot als in de VS. De belangrijkste oorzaak is natuurlijk dat ons taalgebied veel kleiner is. Nederlanders zijn gretig op zoek naar goede content in hun eigen taal. Ze worden wat dat betreft steeds beter bediend.

grafiek content shock

Daarom is het nu is een goed moment om met content marketing te beginnen. Want als je nog langer wacht, wordt het steeds meer dringen om op te vallen. En, zoals een blog als CopyBlogger bewijst, heeft het grote voordelen om te beginnen voor je concurrentie dat doet.

Nu is een goed moment om te beginnen, want als je nog langer wacht, wordt het steeds meer dringen om op te vallen.

Benieuwd naar de 20 content marketing trends die we verder voorzien? Daar gaan we:

1) Infobesitas

marketoonist

Nu Nederlandse marketeers de kracht van content marketing massaal ontdekken, kun je verwachten dat in de loop 2017 ook hier ‘content shock’ een rol gaat spelen. We produceren met z’n allen zoveel content dat we collectief lijden aan ‘infobesitas‘. Dit roept voor Nederlandse content marketeers een aantal vragen op:

 • Hoe blijft je content in een steeds verder aanzwellende zee van informatie vindbaar, zichtbaar?
 • Hoe vind je een niche waarin je nog weinig concurrenten hebt?
 • Hoe maak je content die boven het maaiveld uitsteekt?
 • En hoe zorg je ervoor dat het niet zo kostbaar wordt dat het niet meer rendabel is?

Akif Hodzic: “We zullen ons gaan realiseren hoeveel content we de laatste jaren gecreëerd hebben. Steeds meer bedrijven zetten contentmarketing in en als gevolg rijst het aantal gepubliceerde artikelen de pan uit. Domweg artikelen publiceren zal geen effect meer hebben. Het wordt serieus tijd om na te gaan denken over betaalde content, niche-content, video’s en zaken als distributie en het inhaken op nieuwe technologieën als virtual reality en the Internet of Things.”

Ingrid Archer: “Het wordt steeds lastiger om unieke content te maken en deze content onder de aandacht van de doelgroep te krijgen. Door de hoeveelheid beschikbare middelmatige content, wordt de druk om echt iets aan te bieden wat waardevol en uniek is steeds groter.”

Ten opzichte van voorheen verwacht ik dat wij nu:

2) Meer aandacht voor strategie

Elke potentiële nieuwe klant van CopyRobin stuur ik een vragenlijst om ze beter te leren kennen. Een van de vragen die ik daarin stel is of het bedrijf al een contentstrategie heeft. Helaas ontbreekt die meestal.

Veel bedrijven behandelen content marketing meer als een opeenvolging van losse campagnes dan als een strategie voor de lange termijn. En dat is jammer, want een goed doordachte en gedocumenteerde contentstrategie is de basis voor langdurig succes in content marketing.

Daarom verwachten wij dat naarmate meer organisaties content marketing serieus nemen, de aandacht voor het formuleren van een contentstrategie ook zal toenemen.

Als gevolg daarvan zal bij steeds meer bedrijven een groeiend aantal mensen zich met content marketing gaan bezighouden. Mensen met fraaie nieuwe functietitels als ‘chief content officer‘, ‘chief listening officer‘, ‘director of audience‘ en ‘return-on-objective chief‘. Bron: Content Marketing Institute, Joe Pulizi.

Christian Slagter: “Bedrijven zien steeds meer de voordelen en succes van content marketing in. Zo blijkt onder meer uit onderzoek van CMI. Dit komt allereerst door het opstellen van een content marketing strategie en mede daardoor ook betere content creatie, maar ook omdat beter inzichtelijk is aan welke successen content marketing kan bijdragen en dat dit een lange adem vergt. Er is meer realisme gekomen en zal daarom beter omarmd worden.”

3) Kunstmatige intelligentie

Op 28 oktober 2016 voorspelde MogIA, een kunstmatige intelligentie systeem, dat Donald Trump de presidentsverkiezingen van 8 november 2016 zou winnen. En dat hij zelfs populairder was dan president Obama in 2008.

Op dat moment schatten de opiniepeilers van The New York Times, CNN en vrijwel alle andere gevestigde media dat Hillary Clinton meer dan 80% kans had om te winnen.

MogIA is ontwikkeld door Sanjiv Rai en werkt al sinds 2004. Het programma voorspelde de democratische en republikeinse voorverkiezingen (primaries) ook al correct.

De kunstmatige intelligentie van MogIA gebruikt 20 miljoen datapunten van publieke bronnen zoals Google, Facebook en Twitter om het sentiment van het electoraat te peilen.

Een duidelijk signaal dat we ook als content marketeers kunstmatige intelligentie serieus moeten nemen. En er zijn al tools waarmee je zelf aan de slag kunt gaan.

In de video hierbonder zie je een presentatie van TensorFlow, de open source versie van de Artificial Intelligence (AI) software van Google.

Deze software staat onder andere aan de basis van Google Now en andere slimme Google tools, zoals Google Image Search en Google Translate.

Dergelijke software is nu al in staat om het web af te struinen op zoek naar informatie en deze samen te voegen tot een compleet artikel voor een massa publiek.

We zien deze trend al bij sterk gestructureerde informatie, zoals beurskoersen en weerberichten. De kans is groot dat je al eens een artikel hebt gelezen dat is ‘geschreven’ door een computer.

De kans is groot dat je al eens een artikel hebt gelezen dat is ‘geschreven’ door een computer.

Volgens Forbes is het nog maar een kwestie van tijd totdat algoritmen in staat zijn om artikelen te genereren over ieder denkbaar onderwerp en voor elk publiek.

In theorie zouden computers nog beter dan mensen in staat moeten zijn om – datagestuurde – content te produceren. Denk daarbij zelfs aan content die zodanig is gepersonaliseerd, dat het eigenlijk een compleet artikel betreft dat specifiek voor één persoon is geschreven.

Maar het schrijven van creatieve teksten blijft voorlopig nog wel mensenwerk. Kunstmatige intelligentie zal daarbij echter steeds vaker een hulpmiddel zijn. Tools als Automated Insights en Narrative Science kunnen auteurs helpen om sneller verhalen te vertellen aan de hand van grote hoeveelheden data.

Kristian Hammond, CTO en mede-oprichter van Narrative Science, stelt in dit Wired artikel journalisten gerust. Volgens hem is het zogenoemde ‘robonews’ vooral bedoeld om zaken te verslaan die nu niet worden verslagen, omdat journalisten daarvoor te kostbaar zijn. Denk aan de voetbal jeugdcompetitie.

Op termijn zal kunstmatige intelligentie het werk voor auteurs alleen maar makkelijker maken.

Op termijn zal kunstmatige intelligentie het werk voor auteurs alleen maar makkelijker maken. Zo kunnen computers helpen bij het controleren van feiten en het vinden van bronnen tot en met het schrijven van een concept tekst voor een compleet artikel. De auteur houdt zodoende meer tijd over om het verhaal in een mooie vorm te gieten en van zijn of haar eigen inzichten te voorzien.

Kunstmatige intelligentie zal in de toekomst, wellicht al in de loop van 2017, dan ook een belangrijk hulpmiddel worden om de toenemende vraag naar goede content te blijven voeden.

Karin van den Berg: “Een duidelijk voorbeeld van kunstmatige intelligentie in de online media zag ik persoonlijk bij de Amerikaanse verkiezingen die ik nauwlettend heb gevolgd. Daarbij kon je zien hoe content marketing, social media, de gewone media en de bots veel invloed hadden op wat er op één bepaalde plek werd getoond en wat er op een volgende plek 300 km verderop werd getoond. Een aantal heb ik kort verwerkt in mijn eigen blog. Veel informatie gaat menig mens te boven. Hiermee wil ik ook ons netwerk niet overladen. Je kunt uiteindelijk alles automatiseren, maar content blijft de grootste menselijke factor.”

“Machine learning will become part of optimization tools. Tools like Unbounce will make recommendations based on huge data sets and then let you make changes with a single click. Websites will continually optimize themselves for better conversions and usability.” – Andy Crestodina

Conversieoptimalisatie leent zich bijzonder goed voor kunstmatige intelligentie. Het A/B en multivariate testen van content zal de komende jaren steeds meer het terrein worden van software. Zo optimaliseren blogposts in de toekomst waarschijnlijk zichzelf op basis van het gedrag van de lezers.

Leestip: Kunstmatige Intelligentie en SEO: De Impact van Google Rankbrain

Ad

4) Meer focus op niche content

Succesvolle content marketeers zullen in 2017 nog meer gaan focussen op niche content. In plaats van een oppervlakkig artikel gericht op een brede doelgroep, zullen ze meer content creëren gericht op een niche publiek.

Een belastingadviseur kan bijvoorbeeld beter een blog schrijven over de impact van Prinsjedag op Nederlandse ZZP-ers met een tweede huis in Frankrijk, dan een artikel over de impact van Prinsjesdag op alle woningbezitters. Over dat laatste schrijven namelijk elk jaar weer talloze organisaties op hun website.

Akif Hodzic: “Je zal extra voorzichtig moeten zijn met het bepalen van je doelgroep en onderwerp. Als je te algemeen schrijft is de kans groot dat je niet meer wordt opgemerkt tussen alle andere artikelen. Meer persoonlijke, gespecialiseerde en eerlijke niche-content wordt de manier om op te vallen. Je zal een kleiner publiek aanspreken, maar wel een publiek dat jouw merk sneller zal onthouden omdat je ze specifiek aanspreekt en een autoriteit wordt.”

5) (Live) Video en Virtual Reality

More and more companies will start to embrace in-house video content, hiring their own videographers and eventually, offering more video-based content than text. – Marcus Sheridan

Martine de Meijer: “Steeds meer bedrijven gaan serieus aan de slag met contentmarketing. Het zal in 2017 een nog grotere rol gaan spelen in zoekmachineoptimalisatie en inbound marketing. Waarschijnlijk wordt video hierbij belangrijker en de manier van verspreiden anders. Denk hierbij aan Snapchat en Instagram stories waarbij je ‘snackable’ content kunt delen. Haast overbodig om te zeggen: mobiele gebruikerservaring wordt hier alsmaar belangrijker.”

Maarten van Ham: “Content wordt meer en meer in video aangeboden. Korte video’s tot 90 seconden worden als verleiding interessant. Voor diepgaande content wordt meer gekozen voor langere (daily) vlogs. Video’s worden beter ontvangen dan blogs. Daarnaast is er een stevige groei aan podcasts waarbij de functionaliteit om deze versneld af te luisteren belangrijk is om een breed publiek te betrekken.”

PeriscopeFacebook Live en nu komt Instagram mogelijk ook met live video.

Virtual reality will be mainstream in a few years. This will change how we tell our stories and connect to customers in profound ways. – Mark Schaefer

Sommige content marketing experts verwachten een doorbraak van virtual reality als content marketing tool in 2017. Een merk dat vaak voorop loopt in dit soort ontwikkelingen is Volvo. Wat maar weer eens blijkt uit deze video:

6) Multi-platform

facebook instant articles surfer

Keesjan Deelstra: “Vooral aan de verspreidingskant zie ik veranderingen op stapel staan: Content marketing verspreiding op mobiel via Google AMP content voor e-commerce sites en andere publishers. Zeker omdat Google haar indexatie voor mobile los gaat trekken van desktop en ook veel vaker gaat verversen. Facebook heeft natuurlijk ook allang ‘Instant articles‘ en Apple haar ‘News‘ en dat zal ook alleen maar belangrijker worden.”

“Hybride websites en apps met behulp van Progressive Web App-resultaat(PWA) zullen een crosover gaan vormen tussen apps en websites op mobiel.”

Akif Hodzic ziet ook guestposting en nog grotere vlucht nemen: “Zit de wereld op nog een blog te wachten? Als er in je vakgebied al tientallen blogs bestaan, wordt het moeilijk om gezien te worden en trouwe lezers aan te trekken. Het is mogelijk, maar een lang proces. Met regelmatig guestposten kan je dit proces versnellen en je merk veel sneller kenbaar maken voor een enorm publiek. Meeliften op het succes van een andere website zal door de enorme concurrentie volgend jaar steeds vaker voorkomen.”

7) Uitbesteden

Naarmate meer bedrijven content marketing gaan zien als een aantrekkelijk alternatief voor traditionele vormen van marketing, zullen ze zowel de productie als de distributie vaker gaan uitbesteden.

De meeste organisaties hebben namelijk geen ervaring met het op grotere schaal en regelmatig produceren van redactionele content. En zeker na de talloze reorganisaties van de afgelopen jaren zijn veel marketing afdelingen al behoorlijk onderbezet. Die zitten niet te wachten op extra werk in de vorm van content creatie.

In 2017 zullen we dan ook zien dat nieuwe dienstverleners op de markt komen om bedrijven en organisaties te helpen hun content marketing te professionaliseren en te stroomlijnen. Een van die dienstverleners zijn we zelf begonnen: CopyRobin.

CopyRobin maakt content marketing haalbaar. Ook voor jouw bedrijf.
Probeer nu gratis

Ad

8) Content Curation belangrijker

Door de overvloed aan informatie zullen curators belangrijker worden. Mensen, maar vooral ook software, die uit al die informatie de dingen halen die voor jou interessant zijn. Denk aan Twitter moments.

Content curation, het zelf voor je eigen doelgroep interessante content vinden, eventueel van commentaar voorzien, en delen, is ook een prima strategie om met content marketing te beginnen.

Content curation  is ook een prima strategie om met content marketing te beginnen.

En als je wilt dat de waardevolle content die je zelf produceert goed kan worden gevonden en gedeeld, is het van groot belang dat je werkt met gestructureerde content.

De software die content cureert, moet namelijk wel weten waar die content over gaat. Daarvoor is die software onder andere afhankelijk van goede metadata.

In 2017 zal content curation, zowel handmatig als geautomatiseerd, steeds belangrijker worden om orde te helpen scheppen in de groeiende berg online content.

Leestip: Content Curation: Wat is het en hoe doe je het?

9) Mobiele gebruikerervaring cruciaal

Lees jij veel op je smartphone? Ik gok van wel. Nieuws, blogs, e-books. Noem maar op.

De tijd die mensen besteden aan het consumeren van content op hun smartphones neemt snel toe. De grafiek hieronder van comScore/WSJ.com laat dit duidelijk zien:

grafiek digitale media consumptie

Bron: comScore | WSJ.com

Maar het consumeren van content op een smartphone heeft een geheel eigen dynamiek, vergeleken met desktops en tablets. Want notificaties van e-mail, Facebook en tal van andere apps leiden je al snel af. Herkenbaar?

Het consumeren van content op een smartphone heeft een geheel eigen dynamiek.

Op 21 april 2015 gaf Google wat dat betreft een duidelijk signaal af: Mobilegeddon. Een update van hun algoritme die een ingrijpende herschikking van de mobiele zoekresultaten betekende. Websites die niet geschikt zijn voor smartphones voelen dat inmiddels pijnlijk in hun ranking.

In 2017 is het daarom cruciaal om bij het produceren en publiceren van je content rekening te houden met de mobiele gebruikerservaring. De tolerantie van smartphonegebruikers voor niet goed voor mobiel geoptimaliseerdecontent neemt namelijk snel af.

Daar hoef je geen onderzoek voor te doen, dat merk je wel aan hoe je zelf reageert op slecht voor smartphones geoptimaliseerde content. Toch?

Nieuwssite Quartz introduceerde in 2016 een nieuwe gebruikers interface geïnspireerd op chat applicaties als Whatsapp. Het doel daarvan is om beter aan te sluiten bij de manier waarop mensen content consumeren op smartphones.

Akif Hodzic voorziet nog meer gevolgen van de impact van mobiele contentconsumptie: “Visuele assistenten als Google Now, Cortana en Siri worden steeds beter en populairder. Om hierop in te spelen, zal je content moeten voldoen aan de richtlijnen van Schema.org. Google maakt hier ook veel gebruik van voor bijvoorbeeld het nieuwe AMP-contentplatform en de zoekresultaten. Als je nog niet weet wat Schema.org is, wordt het in 2017 tijd om hier kennis mee te maken.”

Leestip: Schrijven voor Mobiel: 10 Waardevolle Lessen

10) Langer is beter

Door de opkomst van virtuele assistenten als Google NowApple Siri en Microsoft Cortana en de sterke uitbreiding van Google Knowlegde Graph geven zoekmachines steeds meer direct antwoord op tal van vragen.

apple siri

Dit betekent dat de veel voorkomende korte blogpost die een beknopt antwoord geeft op een veel gestelde vraag, uit de zoekresultaten verdwijnt.

Langere artikelen ontvangen aantoonbaar meer shares en backlinks dan kortere artikelen.

In 2017 zullen slimme content marketeers dan ook vaker ervoor kiezen om langere, meer diepgravende content te creëeren.

Bijkomend voordeel is dat langere artikelen aantoonbaar meer shares en backlinks ontvangen dan kortere artikelen. En dat is weer goed voor de vindbaarheid.

Leestip: Blog onderwerpen. Zo bedenk je ze aan de lopende band.

11) Content als product

Met de verschuiving van grote budgetten van traditionele vormen van adverteren naar content marketing, nemen ook de mogelijkheden om de eigen content te promoten toe.

De content marketeer van 2017 houdt zich niet meer hoofdzakelijk bezig met het produceren van content. Hij of zij besteedt ook steeds meer aandacht en budget aan het betaald promoten van die content.

Content is no longer the finish line. It is the starting line. Most businesses will need a promotion and distribution strategy. – Mark Schaefer

Dat kan zijn door het kopen van een groot bereik via Facebook, Twitter of LinkedIn advertenties.

Daarnaast introduceerde Google onlangs een native advertising netwerk dat ook kleinere adverteerders in staat stelt om hun content te publiceren op bekende blogs en andere online publicaties.

Akif Hodzic ziet een toename van native advertising: “De toename van ad-blockers en ‘banner blindness’ maken het steeds lastiger om via banners en pop-ups producten te adverteren. Marketeers zullen daarom vaker advertorials inzetten om een merk naar de klant te pushen: die kan je immers niet blokkeren. Is dit erg voor de lezers? Persoonlijk merk ik het verschil niet meer tussen een advertorial en redactionele content.”

Slimme content marketeers behandelen hun content in 2017 als een product. Daarbij hoort ook het vergroten van het bereik door zowel betaalde als onbetaalde promotie.

Christian Slagter: “Middelen om content onder de aandacht te brengen van de (juiste) doelgroep zullen aan populariteit toenemen, omdat er een overdaad aan content lijkt te ontstaan.”

Leestip: Zoekwoorden onderzoek: Zo vind je de ‘winnaars’

12) Integratie met sociale media

Vergelijkbaar met de ontwikkeling van direct answers in Google search is de ontwikkeling dat sociale netwerken steeds meer gaan dienen als platform voor langere content. Zo introduceerde LinkedIn enige tijd geleden LinkedIn publishing.

Op Linkedin publishing kun je langere artikelen plaatsen. Het mooie is, dat Linkedin dan een notificatie stuurt naar al je volgers.

Leestip: Social Media Marketing: Do’s en Don’ts

In 2015 introduceerde Facebook ‘Instant Articles’ voor geselecteerde media. En op 12 april 2016 stelde Facebook Instant Articles beschikbaar voor alle gebruikers.

Met deze dienst stelt Facebook ons in staat om rijke content te publiceren binnen Facebook. Het doel van Facebook is tweeledig:

 • Gebruikers een veel snellere ervaring te bieden (Snelheid is belangrijk)
 • Gebruikers nog langer binnen de eigen Facebook omgeving vasthouden.

Wel adviseer ik je om deze tools vooral te gebruiken om bezoekers naar je eigen website te sturen, zodat je er ook conversies aan over kunt houden.

Leestip: 7 Handige LinkedIn marketing tips

 13) Visuele content nog belangrijker

adobe post screen

Nederland is een van de landen in de wereld met de snelste (mobiele) internet infrastructuur. Dat maakt het mogelijk om gebruik te maken van visuele content als mooie afbeeldingen en video’s.

Zeker op smartphones en tablets hebben gebruikers een voorkeur voor sterke visuele content. We verwachten dan ook dat rijke, visuele content in 2017 het nog beter gaat doen.

Akif Hodzic: “Dankzij 4G en goedkopere abonnementen bekijken we met z’n allen steeds meer visuele content. In 2017 zal dit niet minder worden en dat is zeker niet erg. Veel contentmarketeers zullen hierop inhaken en meer visuele content gaan produceren. In een video kan je veel creativiteit kwijt waardoor je jouw merk beter kan onderscheiden van de concurrentie. Bovendien kan je met video veel vertellen in weinig tijd, wat altijd mooi is meegenomen. 2017 wordt ook het jaar waarin Virtual Reality mainstream gaat worden. Dit geeft contentmarketeers de gelegenheid om nog meer originele content te creëren.”

Ingrid Archer: “Meer inzetten van visual content in alle fases van de customer journey; door de combi van weinig tijd en een overload aan content, kiezen mensen liever de makkelijke weg – zeker in de awareness fase van het koopproces.”

Leestip: Afbeeldingen voor je website of blog: De ultieme lijst

14) Content wordt interactiever

maak je eigen donald trump

Grappige Donald Trump builder van Typeform.

In de strijd om de aandacht van de bezoeker zal in 2017 interactie een grotere rol gaan spelen. Door bezoekers van passief naar actief te bewegen, vergroot je de betrokkenheid bij de content.

Wij experimenteren daarom bijvoorbeeld met het integreren van polls, podcasts en video’s in de blogposts.

Een mooi voorbeeld van native advertising van Ford in The New York Times met veel gebruik van interactie is het artikel Sowing the Seeds.
NYT Ford Sowing the seeds interactive artikel
Een ander mooi voorbeeld: Geography of Poverty. Een rijk, interactief artikel van MSNBC over armoede in de VS.

MSNBC The Journey interactieve content

Denk voor 2017 na over hoe je jouw content interactiever kunt maken. Hoe je de bezoeker nog meer persoonlijk bij je verhaal kunt betrekken.

Leestip: Corporate storytelling: Hoe gebruik ik storytelling voor mijn bedrijf?

Ad

15) Kwaliteit maakt het verschil

We begonnen dit artikel met onze uitleg over content shock. Dat de komende jaren steeds meer bedrijven zich op content marketing zullen storten, waardoor het moeilijker zal worden om op te vallen.

De beste manier om in deze aanzwellende stroom van vaak matige content boven te komen drijven is je te concentreren op het publiceren van content van hoge kwaliteit. Hoe je dat doet, leg ik uit in deze video:

Er is geen ruimte voor luie content marketeers.

In 2017 zal daarom nog meer dan nu gelden dat kwaliteit het wint van kwantiteit. En alleen de beste kwaliteit zal overleven.

Nils van der Knaap: “Langere artikelen met complete informatie, op basis van gedegen onderzoek en een prettige presentatie zullen beter presteren dan korte oppervlakkige artikelen. Links naar een artikel blijft een belangrijke indicatie voor zoekmachines om deze hoog in Google te plaatsen. Artikelen van zeer hoge kwaliteit ontvangen nog wel deze links. In plaats van veel content te publiceren is het daarom beter om te focussen op minder artikelen, maar met hogere kwaliteit.”

Dat betekent dat er geen ruimte is voor luie content marketeers. Het creëeren van hoogwaardige content kost namelijk veel tijd, moeite en vaak ook geld.

Maar het publiceren van content van hoge kwaliteit, die de lezer/kijker/luisteraar echt waarde biedt, is de enige manier om te overleven in een wereld van content shock.

Daar komt bij dat content van hoge kwaliteit ook steeds meer noodzakelijk is om vindbaar te zijn in de zoekmachines.

Leestip: Content Marketing voor SEO: Wat is ‘Kwaliteit’ volgens Google?

16) Efficiency: republishing, repurposing

recycle man 640

Rawpixel / Shutterstock.com

Veel content marketeers en bloggers maken de fout om elke dag, week of maand weer nieuwe content te publiceren en deze vervolgens te laten verwelken.

Zonde. Je hebt veel tijd en energie gestoken in het produceren van waardevolle content en na een paar dagen tot weken is die verdwenen in de vergetelheid.

Het is echter veel minder werk om een oude blogpost weer helemaal bij de tijd te brengen door een grondige update, dan om een compleet nieuw artikel te schrijven.

Alleen bedrijven die een hoge kwaliteit van content weten te combineren met een hoge mate van efficiëntie gaan het redden nu.

Alleen bedrijven die een hoge kwaliteit van content weten te combineren met een hoge mate van efficiëntie gaan het redden nu.

Een manier om efficiënter met je content om te gaan, is door deze voor meerdere doelen te (her)gebruiken.

Om te beginnen kun je oude blogposts die inhoudelijk nog steeds relevant zijn, recyclen door ze weer helemaal bij de tijd te brengen en te moderniseren.

Je kunt met je tijdloze blogposts nog meer doen dan recyclen. Hieronder een beknopt overzicht van wat je er verder nog mee kunt doen:

 • Nieuwsbrief. Schrijf een samenvatting van een paar oudere blogposts voor je nieuwsbrief.
 • Presentatie/webinar. Maak een presentatie (Slideshare/Prezi) van een oudere blogpost. Je kunt er vervolgens ook nog een webinar van maken.
 • E-book. Bundel een aantal blogposts over hetzelfde onderwerp tot een e-book. Prima als lead magnet.
 • Infographic. Maak een infographic op basis van een eerdere blogpost.
 • Afbeeldingen. Gebruik citaten uit oudere blogposts voor inspirerende, visuele sociale media updates.
 • Video/audio. Maak video’s en/of podcasts van oudere blogposts.
 • Gastblogs/syndicatie. Publiceer je betere blogposts op andere websites. Ga altijd voor groter dan jezelf en beding een canonical tag naar het origineel voor je SEO. Voorbeeld: onze artikelen bij Emerce.
 • Overzichten. Maak ‘meest populaire’ overzichtspagina’s voor diverse categorieën. Voorbeeld: Hubspot.

Leestip: Blogger Power Tip: Recycle Oude Posts

17) No more bullshit

death to bullshit now with 80 more bullshit 1 638

Bron: ‘Death to Bullshit‘ @brad_frost

Door de enorme hoeveelheid informatie die mensen tegenwoordig dagelijks moeten filteren, staat hun ‘bullshit radar’ op scherp. Als jouw content niet precies aansluit bij hun behoeften op het juiste moment, zullen ze het negeren.

Mensen willen namelijk alleen leren over dingen waarvoor ze gemotiveerd zijn. Eigenbelang en sociale identificatie gaan aan die motivatie vooraf. Daarom is het belangrijk dat je het eigenbelang en de sociale identificatie van je publiek begrijpt alvorens je boodschappen kunt maken die hen op de juiste manier motiveren en bedienen.

Want: Als je mensen meer geeft van wat ze willen, geven ze jou misschien hun tijd.

Jouw boodschap moet WAARDEVOL en PAKKEND zijn en bij je publiek komen WAAR, WANNEER en HOE zij dat willen.

Jouw boodschap moet dan ook WAARDEVOL en PAKKEND zijn en bij je publiek komen WAAR, WANNEER en HOE zij dat willen.

Elk mens neemt besluiten over het gebruik van hun tijd bij de aanschaf van goederen en diensten. Het eerste waar we aan denken zijn wijzelf en onze tijd.

Dit denkt je doelgroep:

 • Maakt deze content me slimmer?
 • Geeft het me iets om over te praten?
 • Dient het mijn belangen?
 • Heeft het een verrassingselement of humor?
 • Inspireert het mij?

Als content alles is, hoe maak je het dan magnetisch, aantrekkelijk en boeiend voor je publiek?

Goede Content is:

 • Verhalend (wat is het verhaal?)
 • Bruikbaar en vindbaar.
 • Actueel en pakkend.
 • Flexibel en makkelijk te delen.

Met oppervlakkige, algemene onderwerpen ga je het in 2017 dan ook niet redden. Kies onderwerpen waarmee de lezers zich kunnen identificeren. Informatie waar ze echt wat aan hebben. Content die hen slimmer en/of beter maakt.

LeestipZo maak je de perfecte briefing voor een copywriter

18) Meer nadruk op resultaat

Waarvoor doe je eigenlijk aan content marketing? Toch zeker om business te genereren voor je bedrijf? Of een ander tastbaar resultaat voor je organisatie?

Veel content marketeers maken echter om die reden de fout om alleen maar verkoopgerichte content te maken. Dat werkt niet, omdat het laatste waar mensen op zitten te wachten een verkooppraatje is.

Het laatste waar mensen op zitten te wachten is een verkooppraatje.

Maar omgekeerd zijn er ook veel content marketeers die zo opgaan in het publiceren van fraaie content, dat ze vergeten waar het ze in de eerste plaats om te doen was: meestal het genereren van leads.

Om meer resultaat te boeken met je content marketing, zul je niet alleen aandacht moeten besteden aan de kwaliteit van de content. Je zult ook meer nadruk moeten leggen op het krijgen van conversies.

De standaard oplossing die je daarvoor veel ziet, is een banner-achtige call to action in de rechter zijkolom (sidebar), of in de footer van een artikel. Meestal prijst men hier een zogenoemde ‘lead magnet’ aan. Bijvoorbeeld een E-book.

Maar deze aanpak werkt niet meer zo goed. Mensen zijn er blind voor. Het antwoord van marketeers: (exit) popups en andere irritante onderbrekingen van de leeservaring. Het werkt, hoe irritant ook. En sommige oorspronkelijke tegenstanders zijn alsnog gezwicht. Zoals Facebook marketing expert Jon Loomer“I resisted pop-ups for the longest time. They can be intrusive and annoying. But holy crap, they are freaking effective for list building.“

Wij houden het naar ons idee bescheiden met de subtiele pop-up bij onze footer. Een effectievere, minder storende manier is het plaatsen van contextueel relevante calls to action tussen de content. Bij Mediaweb doen we dit al enige tijd en het werkt veel beter dan de traditionele banners.

Een voorbeeld:

Webteksten problematisch? CopyRobin helpt!
Probeer nu gratis

Zorg ervoor dat de call to action relevant is ten opzichte van de plek waar hij in de content staat.

Brian Dean van Backlinko schreef een geweldige blogpost over conversietechnieken.

Chantal Smink: “Ik benader contentmarketing vanuit mijn SEO-achtergrond en zie het belang van goede content. Niet schrijven om het schrijven, maar waarde toevoegen. Maar ja dat kost tijd en tijd is geld. Niet elk bedrijf kan hierin mee. Leuk dat iedereen op contentmarketing inzet, maar de investeringen lopen op. Het doorrekenen van veel vormen van contentmarketing is bijna niet te doen, dus zullen bedrijven niet weten welke vorm het meeste oplevert. Door dit gebrek aan inzichten is het lastig de juiste keuzes te maken.”

Ingrid Archer: “Steeds meer zien marketeers het belang van de rol van Sales en we zullen meer oog krijgen voor hoe we hen het best kunnen ondersteunen of met de juiste content.”

Christian Slagter: “Content marketing zal steeds beter meetbaar worden dankzij de ontwikkeling van beschikbare tools.”

Leestip: 5 Redenen waarom content marketing zorgt voor betere klanten

Ad

19) Influencers worden nog belangrijker

Influencer marketing is op zich niets nieuws. Maar door de groeiende behoefte van consumenten aan betrouwbare filters op de stortvloed van content, neemt het belang van influencers toe.

Door de groeiende behoefte aan betrouwbare filters op de stortvloed van content, neemt het belang van influencers toe.

Mensen zullen content die wordt aanbevolen door personen die ze vertrouwen eerder bekijken dan content die niet wordt aanbevolen.

Akif Hodzic: “Influencers worden belangrijker dan ooit voor het verspreiden van je content. Zij kunnen net voor die extra push zorgen om jouw content boven de rest uit te laten stijgen. Daarna kan het balletje gaan rollen en zijn shares en backlinks reëler.”

Een mooi voorbeeld van bijzonder geslaagde influencer marketing is de samenwerking tussen H&M en Balmain die dankzij intensieve inzet van influencers als Kendall JennerGigi Hadid en Jourdan Dunn een enorme boost kreeg via sociale media.

hmbalmaiin chart 640

Bron: Crimson Hexagon

Deze serie blogposts over online marketing trends voor 2017 is ook een voorbeeld. Door de medewerking te vragen van meerdere invloedrijke experts zijn deze artikelen inhoudelijk sterker en ze profiteren van de netwerken van de deelnemende gastbloggers.

Bind in 2017 daarom zoveel mogelijk nieuwe relaties aan met influencers in je doelgroep en betrek ze bij je artikelen.

Leestip: Wat is Facebook Live? En hoe zet ik het zakelijk in?

20) Content in episodes (series)

Veel content marketeers denken momenteel nog sterk in termen van ‘campagnes’. Een erfenis uit de tijd van traditionele marketing. Maar in 2017 zullen slimme content marketeers leren van Netflix, dat z’n publiek weet te binden met eigen series als The CrownThe ExpanseHouse of Cards en Breaking Bad.

Slimme content marketeers zullen proberen om een rode draad te weven door hun content.

Slimme content marketeers zullen proberen om een rode draad te weven door hun content, met als doel om hun publiek over een langere tijd te blijven boeien. Een verhaal met een begin, midden en eind, verteld over een langere periode in de vorm van meerdere afleveringen.

Auteur: Eric van Hall Eric van Hall begon z’n carrière als copywriter en filmregisseur/-producent. In 1994 raakte hij gefascineerd door het destijds prille ‘world wide web’. In 1995 richtte hij internetbureau Mediaweb op. Sindsdien is het zijn missie om het web aangenamer te maken voor gebruikers en meer winstgevend voor bedrijven. Met Mediaweb heeft hijhonderden websites gebouwd voor talloze opdrachtgevers. In 2015 verkocht hij Mediaweb en startte CopyRobin. Met CopyRobin helpt Eric organisaties aan unieke, professionele teksten voor jun website, blog, nieuwsbrief, social media en andere publicaties. Eric heeft een fijne neus voor waar het web naar toe gaat en waar je als online marketeer op moet letten. Hij is van mening dat het web, nu het is bevrijd van de desktop, pas echt gaat beginnen. You ain’t seen nothing yet!

Het bericht Upcoming Content Marketing Trends verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/upcoming-content-marketing-trends/feed/ 1
Contentmarketing moet grootser, gewaagder en slimmer https://contentmarketingmanagement.nl/contentmarketing-moet-grootser-gewaagder-en-slimmer/ https://contentmarketingmanagement.nl/contentmarketing-moet-grootser-gewaagder-en-slimmer/#comments Wed, 20 Sep 2017 20:54:29 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=16755 ‘Getting Content Marketing Done’ was het thema van alweer de vierde editie van Content Marketing Fast Forward in Amsterdam. Daar moest ik gewoon bij zijn. Want laten we eerlijk zijn: veel mensen praten over contentmarketing, maar het echt doen en goed toepassen is een ander verhaal. Ik liet mij met name inspireren door Ann Handley,...

Het bericht Contentmarketing moet grootser, gewaagder en slimmer verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
‘Getting Content Marketing Done’ was het thema van alweer de vierde editie van Content Marketing Fast Forward in Amsterdam. Daar moest ik gewoon bij zijn. Want laten we eerlijk zijn: veel mensen praten over contentmarketing, maar het echt doen en goed toepassen is een ander verhaal. Ik liet mij met name inspireren door Ann Handley, Andre Alpar en Michaela Simpson. Volgens Ann moet je visie omzetten in daden door jezelf te laten zien en lef te tonen met grootse verhalen. Andre en Michaela lieten vervolgens zien hoe je daden omzet in meetbaar resultaat door slim te zijn. Volgens hen moet je je SEO op orde hebben. Want je kunt nog zulke geweldige verhalen vertellen, als niemand ze kan vinden, heeft het geen enkele nut.

Bigger, bolder & braver

Wat kan Ann Handley presenteren zeg, een echte wrecking ball. Deze most influential woman volgens Forbes vindt dat bedrijven het te veilig spelen. Saai dus. Content moet bigger, bolder & braver: groots en meeslepend om echt engaging te zijn. En daarvoor moet je grenzen opzoeken. Binnen je bedrijf en binnen je communicatie. Je hoeft er niet eens een groot budget voor te hebben, als je maar slimmer, creatiever en brutaler bent. “Brains over budget”, aldus Ann.

Ad
Veel bedrijven zijn vol van hun content. Maar vaak is het gewoon een campagne in stukjes gehakt voor social. Weten bedrijven het verschil dan niet? 79 procent van de Engelse bedrijven wil meer content creëren. 25 procent daarvan zegt daadwerkelijk succesvolle content te hebben. De conclusie is simpel: we moeten beter worden in het maken van content. Hoe dan? Bel je klant eens, praat met hem. Wie is hij? Wat vindt hij echt leuk? Wat is zijn uitdaging en wat wil hij lezen? Ga onder zijn huid zitten, in zijn hart en hoofd. En vertel op basis van die informatie gewaagde verhalen. Probeer het eens vanuit een ander uitgangspunt te vertellen en wees daarin vooral niet terughoudend. Be delightfully unexpected.

Your tone of voice is your gutsiest, bravest asset

Het echte onderscheid maak je met de tone of voice: “Als je het logo van je content haalt, herkennen mensen je dan?” Zo niet, dan ben je net als de rest. Een goede tone of voice geeft weer wie je bent, waarom je doet wat je doet en hoe je bent om mee om te gaan. Het gaat niet om copywriting, mensen willen mensen zien. En laten we er alsjeblieft wat humor in gooien. Zo maak je het interessant voor mensen om zich aan je te binden en creëer je een kans om meer waarde toe te voegen aan hun leven.

Dat vond ook de kleindochter van Baddie Winkle. Haar oma van 88 heeft een persoonlijkheid die op zijn zachtst gezegd behoorlijk opvallend is. Haar Instagrambio luidt: ‘stealing your man since 1928’. Deze dame heeft ruim drie miljoen volgers en is een hit op socialmedia. Geloof me, haar wil je volgen.

Bold Freaker USA

Een briljant voorbeeld is Freaker USA. Als je een product verkoopt dat de meeste mensen gratis krijgen op events, is het verhaal het startpunt om je te onderscheiden. Hun verhaal gaat niet om het product zelf of hoe je een fles koel houdt. Ze besloten het anders te brengen:

We don’t just sell a fit-everything product, we give you an invitation to our party – a starter kit for a new lifestyle. The Freaker isn’t a strike-at-the-wind attempt to get rich, it’s the background music to a never-ending journey. Infusing life, style and functionality into a drink insulator.

De ceo wordt op de site omschreven als de viagra van de nieuwsgierigheid van het bedrijf. Kijk, dat is een verhaal dat behoorlijk bolder wordt verteld. Mensen vinden dat gewoon gaaf.

Deep value = smarter customers

Als je hebt over bigger content, realiseer je dus dat het niet om jou gaat als bedrijf. Waarom is wat jij te bieden hebt interessant? Waar zijn jouw klanten echt mee geholpen? Plaats wat jij doet in de context van waar mensen om geven en gebruik dat verhaal om mensen aan je te binden. Zoals Ann het noemt: “Convert people into you squad”.

Neem Blue Bottle Coffee. Zij maken koffie, maar dat is niet waar ze over communiceren. Ze organiseren cursussen koffie brouwen en nemen klanten mee in hun wereld. Zij creëren slimme klanten door ze kennis aan te reiken en ze het gevoel te geven ergens onderdeel van te zijn. Heel slim om training als marketingtool in te zetten, want het levert geweldige ambassadeurs op.

Kijk ook eens het filmpje van Eric & Peety van Mutual Rescue. Van de 358 biljoen dollar gaat slechts 1 procent naar aan dieren gerelateerde goede doelen. Vaak wordt van een asielhond een foto genomen en gepromoot met de tekst: “Wie wil mijn baasje zijn?”. Mutual Rescue wilde dat anders doen en maakte een serie video’s waarin mensen vertellen over hoe hun huisdier hun leven compleet heeft veranderd. Zoals deze kluizenaar met diabetes. Een asielhond dwong hem om erop uit te gaan, om te bewegen en weer onder de mensen te komen. Dit had een extreem positieve uitwerken op zijn leven. Dat is toch prachtig? Een ander uitgangspunt maakt het verhaal meteen een stuk interessanter.

Elke type content een eigen kpi

Volgens Andre Alpar van Noblego kan je niet content maken die goedkoop, snel klaar en duurzaam is. Maak een keuze en realiseer je dat goede content niet altijd snel gemaakt en zeker niet goedkoop is. De essentie van contentmarketing is volgens hem dat content en commercie samen komen. Het is niet slechts push marketing.

“Push marketing is ugly”

Hij vertelt enthousiast hoe zijn online sigarenwinkel groot is geworden. Het startte niet vanuit een passie: “Ik haat roken, ik zag kansen en doe gewoon zaken”. Het is belangrijk dat je net zoveel aandacht besteedt aan contentdistributie als de productie ervan. Want dat wordt vaak vergeten. Er wordt van alles bedacht en gemaakt en vervolgens is er te weinig budget over om het goed weg te zetten. Een gemiste kans. En als je content maakt, maak dan kwalitatief goede content. Begrijp als marketeer dondersgoed welke typen content er zijn en welke rol ze spelen in het digitale marketingorkest en geef elk type content zijn eigen kpi om het goed te kunnen beoordelen.

Dat is waarom hij het zo goed doet: hij is erop gebrand om online op elk onderwerp over sigaren de beste content te hebben. Alles wordt gemeten en volgens SEO ingericht. Beschikken over consistente en de beste data over sigaren zijn voor hem essentieel. Op basis daarvan maakt hij content. Alle producten zijn verrijkt met beeld en video om relevantie te verhogen. De logische volgorde is volgens hem:

 1. Start met transactionele content. Je moet tenslotte eerst wat verkopen.
 2. Voeg branding content toe. Investeer in goede informatievoorziening op goed ingerichte landingspagina’s voor SEO en SEA, geoptimaliseerd voor mobiel.
 3. Dan ga je aan de slag met social content. Geef je mensen vette content om te delen op social. Ze voelen zich betrokken en worden beter vertrouwd.

Ad
Zijn conclusie: zorg dat je de basis op orde hebt en ondersteun met branding content. Die combinatie van push en pull is zoveel krachtiger dan een van de strategieën met bijbehorende tools op zichzelf. Zo maak je marketing echt efficiënt.

Kom in de juiste SEO flow

Ook volgens Michaela Simpson van Wolfgang Digital moet elke marketeer gedreven zijn in SEO. Je bent daar waar het gebeurt, je bouwt vertrouwen (zoekmachines zijn het meest gewaardeerd en vertrouwd) en je hebt simpelweg meer grip op je ROI. Het enige wat eraan schort is dat marketeers betere en vooral originelere content moeten maken. Ga weer terug naar het begin van deze blogpost.

Haar grote tip: “investeer nu in voice search”. Als mensen zoeken via voice search geeft Google maar een en het beste antwoord. Zorg er dus voor dat jij het meest relevant bent, want in 2020 bestaat 50 procent van de zoekopdrachten uit voice search.

Haar vier take aways om de ROI op je content te maximaliseren:

 1. Find your evergreen. Zoals ook Ann aangaf: kruip onder de huid van je klant en zorg dat je echt weet hoe je waarde toevoegt aan het leven van je klant.
 2. Maak content gebaseerd op zoekopdrachten en -doelen. Zorg dat je in de juiste flow komt: als je goed scoort in zoekopdrachten wordt er meer waarde toegekend aan jouw content en meer waarde betekent weer nog beter gevonden worden.
 3. Stap zo snel mogelijk over op voice search.
 4. Integreer alle kanalen met elkaar voor de beste output.

Ik ga dus voor bolder, bigger & braver. Maar duik eerst mijn SEO-statistieken in. Wat jij?

Auteur: Denise Pellinkhof

Denise Pellinkhof helpt organisaties met contentmarketing, (personal) branding en employee advocacy. Als freelance, interim, spreker of via workshops: “Ik challenge zowel jouw company story als de personal stories en die matchen we. Wat missen we? Wat past bij de cultuur? Wat zijn de kernwaarden en drijfveren van jouw organisatie? Hoe kunnen de verhalen van jouw mensen daaraan bijdragen? We maken het kloppend. Voor de organisatie, voor de medewerkers, voor de klant. Zelfs voor de toekomstige medewerker. Alles valt als vanzelf samen.” Blogger bij Marketingfacts  en eigenaar Joy in Business. Volg haar via LinkedIn en Twitter.

Het bericht Contentmarketing moet grootser, gewaagder en slimmer verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/contentmarketing-moet-grootser-gewaagder-en-slimmer/feed/ 1
10 redenen waarom social media een meerwaarde is voor bedrijven https://contentmarketingmanagement.nl/social-media-10-redenen-waarom-het-een-meerwaarde-voor-bedrijven/ https://contentmarketingmanagement.nl/social-media-10-redenen-waarom-het-een-meerwaarde-voor-bedrijven/#respond Wed, 20 Sep 2017 20:21:06 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=16768 Social media is booming en blijft zich continu ontwikkelen. Geen wonder dus dat steeds meer bedrijven social inzetten binnen de online marketing strategie. Toch bestaat er voor bedrijven nog steeds veel onduidelijkheid rondom social media. Wat houdt het precies in? Waarom biedt social media veel kansen voor ondernemers en hoe kunnen deze kansen het beste worden...

Het bericht 10 redenen waarom social media een meerwaarde is voor bedrijven verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
Social media is booming en blijft zich continu ontwikkelen. Geen wonder dus dat steeds meer bedrijven social inzetten binnen de online marketing strategie. Toch bestaat er voor bedrijven nog steeds veel onduidelijkheid rondom social media. Wat houdt het precies in? Waarom biedt social media veel kansen voor ondernemers en hoe kunnen deze kansen het beste worden benut? In dit artikel maken we je wegwijs in de wereld van social media.

 

Ad

 

Wat is social media?

Volgens de Nederlandse betekenis is social media een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruiker, met weinig of geen tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud plaatst. Voorbeelden van deze platformen zijn onder andere weblogs, fora en sociale netwerken als Facebook, YouTube, LinkedIn en Twitter. Verder kenmerken social media platformen zich door de begrippen ‘interactief’, ‘transparantie’, ‘integratie’, ‘uitwisseling’ en ‘dialoog’. Anno 2017 zijn er dan ook allerlei soorten social media platformen. Onderstaand een kleine impressie.

 

Waarom social media?

Wereldwijd is de aanwezigheid op social media gigantisch groot. Wanneer je alleen al naar Facebook kijkt, wordt de omvang direct duidelijk. Volgens de statistieken van Facebook hebben zij dagelijks gemiddeld 1,23 biljoen (!) actieve gebruikers.

Maar ook binnen Nederland is de markt minstens zo indrukwekkend. Uit onderzoek van Newcom  blijkt dat WhatsApp in 2017 opnieuw het beste scoort met maar liefst 10,9 miljoen gebruikers, waarvan 7,8 miljoen dagelijks een appje stuurt. Een nek aan nek race samen met Facebook, die momenteel 10,4 miljoen gebruikers heeft, waarvan 7,5 miljoen dagelijks door de tijdlijn scrolt.

 

Deze cijfers zijn natuurlijk indrukwekkend, maar waarom zou je social media zakelijk inzetten? Met de komst van web 2.0. rondom het jaar 2001 heeft de ‘stem’ van consumenten een enorm bereik gekregen, dit noemen we ‘user-generated content’.  Deze vorm van content ontstaat binnen de zogenaamde ‘online consumer communities’ en heeft soms verrassend veel invloed. Zo kunnen social media kanalen en/ of influencers het gedrag en de keuzes van je (potentiële) klanten behoorlijk beïnvloeden. Daarom is het voor bedrijven belangrijk om juist daar aanwezig te zijn en aan de conversaties deel te nemen.

Het bereik van de consument is door social media veel groter geworden

Social media bereik

10 redenen om social media in te zetten

Kort samengevat zijn er 10 redenen voor bedrijven om social media in te zetten:

 1. Vergroten naamsbekendheid: door gebruik te maken van social media vergroot je de online aanwezigheid van je bedrijf. Door het bereik van je merk of product te vergroten, zullen consumenten jouw merk- of productnaam eerder herkennen en blijft de naam top-of-mind.
 2. Online reputatiemanagement: met de komst van web 2.0. is het voor ondernemingen erg gemakkelijk geworden om op Internet te monitoren wat klanten van jouw merk vinden. Hier zijn diverse tools voor te vinden. Dit deel is erg belangrijk voor reputatiemanagement. Door social media te monitoren kun je als ondernemer snel reageren op reacties van (potentiële) klanten en negatieve feedback opvolgen. Ook is het aan te raden om concullega’s in de branche te monitoren en hiervan te leren.
 3. Stilstand is achteruitgang: in veel branches geldt het gezegde “stilstand is achteruitgang”. De komst van social media heeft de marketing voorgoed veranderd. Het Internet is onderhevig aan constante veranderingen. Van belang dus voor jouw bedrijf om deze te volgen. Social media is inmiddels volwassen (aan het worden), waardoor je er als (innovatief) bedrijf eigenlijk niet meer omheen kunt. Om nog maar te zwijgen over de massale aanwezigheid van je (potentiële) doelgroep.
 4. Beïnvloeding koopgedrag: het social media netwerk van consumenten heeft een aanzienlijke invloed op het koopgedrag. Consumenten die merken op social media volgen, kopen die producten vaker en bevelen deze ook regelmatig binnen het eigen netwerk aan.
 5. Expertstatus: je bedrijfsprofiel/weblog is een uitgelezen kans om door de consument als expert te worden bestempeld. Via een profiel kun je consumenten op de hoogte houden van het laatste nieuws m.b.t. je bedrijf, maar ook van branche gerelateerd nieuws. Wanneer er op regelmatige basis relevante nieuwsartikelen worden gedeeld, gaat de consument jouw bedrijf als expert zien.
 6. Genereer website traffic: het is goed om in geplaatste berichten waar mogelijk een link toe te voegen naar jouw site. Door plaatsing van regelmatige updates met een link op bijvoorbeeld Twitter, Facebook of LinkedIn kun je via ‘clicks’ extra traffic op de corporate website genereren. Inkomende links zijn verder een erg belangrijke factor bij zoekmachine marketing.
 7. Invloed op zoekmachine rankings: veel social media websites maken gebruik van no-follow tags. Dat wil zeggen dat zoekmachines ze niet volgen. Desondanks scoren social media websites vaak erg hoog in zoekmachines. Uit testen blijkt dat websites met een social-gedeelte in het linkprofiel (dus de no-follow linkjes) beter ranken dan websites zonder no-follow linkjes. Dit onderstreept het belang van een zogenaamd ‘natuurlijk’ linkprofiel. Als mensen het over je site hebben (en linken via social media) is dit een natuurlijk proces. Zoekmachines hechten veel waarde aan websites met een natuurlijk linkprofiel.  
  Ad
 8. Niche & local marketing: met de komst van social media is niche marketing nog gemakkelijker geworden. Bedrijven kunnen via sociale platformen gericht zoeken op bijvoorbeeld demografische kenmerken en interesses. Ook leent social media zich uitstekend voor locatie gebonden diensten. Deze ‘Location Based Services’ zijn met name geschikt voor bedrijven die hun klanten willen informeren over de specifieke mogelijkheden op de locatie waar de klant zich op dat moment bevindt.
 9. Werving nieuw talent: recent onderzoek van MrWork laat zien dat een meerderheid van de bedrijven al minimaal 3 verschillende social media gebruikt voor werving. Meer dan 80% van de respondenten gebruikt social media voor ‘employer branding’ en‘direct sourcing’. 58% van de respondenten zet hiervoor bijvoorbeeld vacatures op LinkedIn in en/ of heeft een ‘social talentpool’ opgebouwd.
 10. Input productontwikkeling: door monitoring van social media kanalen krijg je tevens inzicht in de wensen van de klant. Deze input is uitstekend inzetbaar voor het innoveren van je producten. Hoewel veel social media platvormen gratis zijn, vergt het wel tijd en energie om een succesvol plan op te zetten om de doelgroep te formuleren, te achterhalen waar deze doelgroep zich bevindt en de feedback te analyseren.

Maar hoe zet jij social media dan in?

Ok, dus social media biedt volop kansen. Wat nu? De eerste stap is het creëren van een doordachte social media strategie. Bepaal hierin wat je wilt bereiken en stem hier de doelstellingen en KPI’s op af. Bekijk ook op welk kanaal precies de kansen liggen, zodat je doelgericht te werk gaat. Met ‘hagel schieten’ is vaak zonde van je tijd en weinig effectief. Zorg dus voor een goed plan en je zult merken dat social media ook voor jouw bedrijf volop te bieden heeft!

Auteur: Pim Brans

Bron: Tribal

Het bericht 10 redenen waarom social media een meerwaarde is voor bedrijven verscheen eerst op Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/social-media-10-redenen-waarom-het-een-meerwaarde-voor-bedrijven/feed/ 0