Algemeen, Content Management, Content Marketing, Inbound Marketing

Contentmarketing, een tijdelijk modewoord voor een goed principe.

4

Reclame moet dood. Contentmarketing is het echt hé-le-maal. Er worden boekjes mee volgeschreven, webinars mee volgekletst. En het bewijs is er. Want: zo stellen de specialisten, maar liefst 86% heeft geen zin meer in reclame. En dan komt de aap uit de mouw. Contentmarketing, dát moet het zijn. Content die het waard is om te delen, dáár zitten we op te wachten. Ik ben misschien een simpele jongen. HAVO en HBO gedaan enzo. Maar ik vind het bullshit. We zitten áltijd te wachten op content die het waard is om te delen. En dat kan best reclame zijn.

Modieuze termen doen het goed
Even kritisch naar mijn eigen spiegelbeeld. Toen wij in 2009 begonnen met Coopr omarmden we de term PR 2.0 ook helemaal. Dat was niet zozeer omdat we de term zo vreselijk mooi vonden. Wij konden ons bureau destijds positioneren als een bureau met een ander geluid. Terwijl de term op zichzelf niet echt ergens op slaat. Bekijk onderstaand grafiekje van Google Trends maar eens. Een modeterm. Bekijk ook maar eens hoe Public Relations in dat beeld scoort. Een vak wat in de ogen van mensen wat minder sexy geworden is, maar nog altijd relevant. Kijk ook naar de grafiek van Content Marketing. Nu op een hoogtepunt.

Reclame is niet dood en ook contentmarketing is goed.

Ad

Daarom word ik ook altijd een beetje simpel van ‘specialisten’ die beweren dat reclame dood is. Wat een onzin. Slecht werk, dat is dood. Of je nu in PR of reclame zit, we willen allebei spraakmakend werk leveren, we willen allebei relevant zijn. De aanvliegroute is alleen anders en versterkt elkaar. Onder Content Marketing wordt vaak content die gepost wordt op eigen kanalen bedoelt. De meeste succesvolle initatieven draaien niet puur op owned media. Sterker nog, het is slim om een advertisingbudget in te zetten om de juiste mensen te “targeten”.

Combineer dat met de juiste insights, journalistieke relevantie en creativiteit en je kunt PR en reclame hartstikke goed met elkaar laten samenwerken waarbij kwalitatief goede en relevante content de driver is. Er is dus niets dood. Sterker nog. Content Marketing laat zien dat zowel reclame als PR springlevend zijn. Want natuurlijk is de gedachte achter Content Marketing prima wanneer het goed uitgevoerd wordt. Maar het hijgere en het afbranden van “oude” disciplines. Het mag écht een onsje minder, want het is echt aperte onzin dat reclame dood is.

Bron: Jos Govaart – COOPR

About the author / 

Jos Govaart
Jos Govaart

Ondernemen, wars van de gebaande paden en overboord met het traditionele denken. Jos Govaart bezit al een jarenlange online ervaring. En hij is ervan overtuigd dat de macht van het vertellen van verhalen alleen maar groter wordt. De toekomst is storytelling en dus PR! Jos is fan van Feyenoord, Breda, Apple, bloggen en Mad Men. Meer informatie over COOPR vindt u hier.

4 Comments

 1. Mary-Jo de Leeuw 24 March 2014 at 09:59 - Reply

  In reactie op jouw quote: “… content die het waard is om te delen, dáár zitten we op te wachten… We zitten áltijd te wachten op content die het waard is om te delen. En dat kan best reclame zijn.”

  Eens dat dit best reclame kan en mag zijn. Maar de tendens dat iedereen maar altijd alles post (echt overal en nergens) en dan vervolgens gaat leuren om likes/shares, heeft bij mij de irritatiegrens al heel veel langer bereikt. Prima om content te delen maar hou het bij “delen”.

 2. Tatjana van der Krabben 3 February 2015 at 09:16 - Reply

  Uiteindelijk is content marketing een vorm van reclame. De vraag is alleen hoe opzichtig de reclameboodschap in de content zit verstopt. Het is allemaal wat subtieler geworden. Het mooie van de huidige trend is dat de content niet altijd als een vorm van reclame wordt gezien en daardoor met een beetje geluk heel soepel via social media verspreid wordt.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ad

Evenementenagenda

 1. Branded Content Strategie (Cursus)

  October 8 , 15:00 - November 12 , 18:00
 2. Post HBO Contentstrategie

  October 8 , 15:00 - December 10 , 21:00
 3. Cursus Content Marketing Management

  November 12 , 15:00 - December 10 , 21:00

Terugblik MTC Event CMM Academy