Content Marketing Management https://contentmarketingmanagement.nl Contentmarketingmanagement.nl is een online kennisportal met zakelijke informatie over contentmarketing, contentstrategie, inboundmedia, online marketing en marketingautomation voor de inbound marketing community Mon, 17 Jun 2019 14:16:40 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.10 https://contentmarketingmanagement.nl/wp-content/uploads/2018/06/cropped-cm-frankwatching-32x32.jpg Content Marketing Management https://contentmarketingmanagement.nl 32 32 Transitie van inbound marketing naar conversation marketing https://contentmarketingmanagement.nl/transitie/ https://contentmarketingmanagement.nl/transitie/#comments Sat, 15 Jun 2019 08:21:04 +0000 http://contentmarketingmanagement.nl/?p=15223 Content marketing heeft meer en meer als doel conversaties over en met je merk te realiseren. Merken streven ernaar onderdeel te worden van de persoonlijke werelden (netwerken) van hun publiek. Om dat te bereiken moet je als merk content bieden die daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft. Via de juiste transitie kanalen. Binnen de marketing heeft de...

The post Transitie van inbound marketing naar conversation marketing appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Content marketing heeft meer en meer als doel conversaties over en met je merk te realiseren. Merken streven ernaar onderdeel te worden van de persoonlijke werelden (netwerken) van hun publiek. Om dat te bereiken moet je als merk content bieden die daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft. Via de juiste transitie kanalen.

Binnen de marketing heeft de laatste jaren een transitie plaatsgevonden van paid media naar owned media en is het belang van earned media sterk gegroeid. Owned media zijn media die je in eigen beheer uitgeeft, zoals je website, magazine, blog en eigen social media-accounts. Paid media zijn je advertentiekanalen zoals social advertising, print- of tv-commercials. Earned media zijn de media waar anderen je content delen of over jouw merk praten en schrijven, zoals social media en blogs. De verschuiving van paid naar owned en earned media is representatief voor hoe we content marketing moeten inzetten: gericht op het realiseren van waardevolle conversaties en overtuigd engagement.

Ad

Content marketing is een 24/7 job

Content marketing begint of eindigt allang niet meer bij de productie en publicatie van content. Het is een doorlopend proces dat steeds sterker gestuurd wordt door wat mensen met je content doen, waar ze je content tot zich nemen en hoe ze deze waarderen. Door monitoring van deze zaken via onderzoek en analytics en door je te mengen in de conversaties over jouw merk ben je beter in staat je content bij te stellen naar de behoeften van je publiek.

Onderzoeksgegevens en analytics

Data kunnen je content marketing op een hoger niveau brengen. Ze helpen je bij te houden waar het meest over onderwerpen gepraat wordt die raken aan alles waar jouw merk voor staat. Je verwerft kennis over welke onderwerpen actueel zijn en welke vragen of gevoelens daarover spelen bij je publiek. En je ontdekt op welke momenten en via welke kanalen mensen het meest open staan voor jou en je content. En met wélk soort content je de juiste snaar raakt. Zodat je relaties kunt opstarten of uitbouwen.

Conversaties als doel

Bij contentmarketing gaat het uiteindelijk om de waarde van de conversatie die het je oplevert. De rol van social media neemt zienderogen toe. Door hier als merk interactie te zoeken, bouw je relaties verder uit. Om in de wereld en de netwerken van je publiek door te dringen, moet je content bieden die mensen aan je verbindt. Content die relevant is en toegevoegde waarde heeft. Bied als merk content die mensen helpt bij het vervullen van hun informatiebehoefte en die aansluit bij interesses en waarden die jij en je publiek gemeen hebben. En: timing is everything! Bied content aan op het juiste moment, op de juiste plek.

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

Right time, right place

Wanneer en waar je je content het beste kunt inzetten, hangt nauw samen met de informatie­behoefte van je publiek. Die (latente) behoefte kun je inschatten aan de hand van vier ervaringsfases in de route van prospect naar trouwe klant: bewustwording, overweging, actie en loyaliteit. In de eerste transitie fase moeten mensen je opmerken, vervolgens moet je voldoende bagage bieden om hen een weloverwogen keuze te laten maken, die leidt tot contact of een aankoop. In de laatste fase bouw je aan de relatie door onder meer service, en nazorg. Laat binnen je campagne- of themacommunicatie de insteek van je content hierop aansluiten. Evenals de keuze van de kanalen; elk kanaal heeft in elke fase zijn eigen kracht. Maar: niet elk kanaal is voor elk merk logisch om in te zetten. Wil niet per se óveral aanwezig zijn, doe het liever op bepaalde kanalen heel goed. Kanalen die passen bij je marketingdoelstellingen en het publiek dat je wilt bedienen. Kanalen waar je een waardevolle conversatie kunt voeren en een relatie opbouwen.

Bron: Labels Blog – Lobke Heisen en Willem Vierdag 

The post Transitie van inbound marketing naar conversation marketing appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/transitie/feed/ 1
Succesvol SEO schrijven in een notendop https://contentmarketingmanagement.nl/seo-teksten/ https://contentmarketingmanagement.nl/seo-teksten/#respond Tue, 11 Jun 2019 07:17:23 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=17420 Succesvol SEO schrijven in een notendop Mag ik je een ding beloven? Dit is niet het zoveelste saaie lijstje over SEO-teksten schrijven. Ik ga het over Fight Club hebben, Jinek, Telfort-reclames… Voorbeelden waaruit blijkt hoe je een publiek boeit, een goed verhaal vertelt, en dat is dankzij Google’s RankBrain steeds belangrijker geworden voor de score van je teksten...

The post Succesvol SEO schrijven in een notendop appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Succesvol SEO schrijven in een notendop

Mag ik je een ding beloven? Dit is niet het zoveelste saaie lijstje over SEO-teksten schrijven. Ik ga het over Fight Club hebben, Jinek, Telfort-reclames… Voorbeelden waaruit blijkt hoe je een publiek boeit, een goed verhaal vertelt, en dat is dankzij Google’s RankBrain steeds belangrijker geworden voor de score van je teksten in de zoekresultaten. Een ontwikkeling die mij als ervaren copywriter vrolijk stemt.

Ad

Simpel gezegd:
Boeiend verhaal: ranking omhoog.
Boring verhaal: ranking omlaag.

Maar voor we het leukste gedeelte van zoekmachineoptimalisatie (SEO) gaan behandelen, moet je nog steeds goed nadenken over het onderwerp, doel en de structuur van je stuk. Daar ga ik dan ook eerst dieper op in. Combineer het met de verslavende elementen van een verhaal (hoi, Netflix) en je kunt SEO-teksten schrijven als de beste.

SEO-Teksten schrijven: Zo pak je het écht slim aan

 • Onderwerp en doel bepalen (#1 t/m #3).
 • Een SEO-proof structuur (#4 t/m #6).
 • Je lezer blijven boeien (#7 t/m #13).

Dit verhaal begint met een korte geschiedenis. Voor de nodige context. Wie gelijk naar Fight Club wil, is vrij om door te scrollen 😉

Waarom SEO-teksten vroeger zulke misbaksels waren…

Lang lang geleden, in de tijd dat onze premier nog op Harry Potter leek en we enthousiast met elkaar op Hyves krabbelden, waren er al schrijvers die hun teksten hoger in Google wilden krijgen.

schoeneninzwolle

Prachtige herenschoenen. Uit Zwolle. Bron: Unsplash

Veel SEO-artikelen waren bepaald geen literaire meesterwerken:
‘Bij Klaassen herenschoenen in Zwolle vindt u de beste herenschoenen in Zwolle en omgeving. Bent u op zoek naar herenschoenen (in Zwolle)’

Dat hoefde ook niet, want Google had nog niet zo goed door wat het verschil was tussen een relevante blog en een spammy landingspagina.

Je zette gewoon heel vaak het zoekwoord in een tekst.

Maar bij de zoekgigant waren ze ook niet gek, en al gauw kreeg je een ‘penalty’ voor het al te vaak plaatsen van een zoekterm op je pagina.

Marketeers pasten zich braaf aan de nieuwe richtlijnen aan. Ze plaatsten zoektermen alleen nog op strategische locaties.

Later deden ze dat voor synoniemen of gerelateerde zoekopdrachten.

gerelateerdezoekwoorden
Schrijven voor SEO begon op een formule te lijken: gebruik X woorden in je artikel en X tussenkopjes met X zoekwoorden in X variaties…

En deels is dat nog steeds waar. Maar dankzij kunstmatige intelligentie kun je nu ook op een andere manier hoger in Google scoren..

Leestip: De Evolutie van On-Page SEO

…en hoe Google RankBrain SEO schrijven steeds leuker maakt

rankbrain
Stel je voor dat die verschrikkelijk saaie tekstschrijver bij Klaassen uit Zwolle inmiddels een Yoast-SEO plugin voor WordPress gebruikt.

groenevinkjesyoast

Hij werkt braaf de groene vinkjes af voor traditionele SEO ranking factoren (aantal afbeeldingen, keywords, tussenkopjes, etc. etc.)

De concurrent uit Hattem doet dat ook, maar haar verhaal is veel leuker om te lezen! Er zit humor in, nuttige info en persoonlijke anekdotes.

Een zelflerend algoritme zoals RankBrain zal merken dat schoenenzoekers eerder op het stuk van Hattem klikken. Langer blijven hangen. Niet verder zoeken. Vaker reageren. Het stuk meer delen. Haar boeiende content wordt met een hogere ranking beloond.

(Dit is even vrij kort door de bocht. In mijn eerdere blog Kunstmatige Intelligentie en SEO ga ik dieper in op de werking van RankBrain.)

Goed nieuws dus voor creatieve schrijvers! Maar dan moet je wel eerst weten WAAR je over gaat schrijven…

Onderwerp en doel bepalen

#1 Doe zoekwoordenonderzoek naar de ‘winnaars’

Een SEO-tekst schrijven begint nog steeds met gedegen zoekwoordenonderzoek. Je wilt weten met welke termen je een reële kans hebt om bij de eerste 10 resultaten te eindigen. Anders schrijf je dat boeiende verhaal helemaal voor niets. Hoe je dat precies doet? Lees dit artikel.

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

#2 Goed verhaal. Lekker kort ook.

goedverhaallekkerkort

Lange content is niet altijd beter. Bron: T-shirttoko

Laat ik ook maar gelijk een misverstand uit de weg te ruimen: goede content hoeft niet per se heel erg lang te zijn.

Berekenhet.nl scoort bijvoorbeeld fantastisch op de zoekterm ‘kopen op afbetaling berekenen’ terwijl er maar 120 woorden op de pagina staan.

Waarom schrijf ik dan toch een blog van 2500+ woorden?

#3 Een doel dat aansluit bij de behoefte van je klanten

doelvanjetekst

Pas met een duidelijk doel, kun je overtuigend scoren. Bron: Pexels

Omdat mijn doel is: je zo goed mogelijk informeren over wat SEO-teksten zijn en hoe je ze succesvol zélf schrijft.

In een langer stuk kan ik de zoekintentie die daarbij hoort (‘ik wil teksten schrijven waarmee ik hoger in Google kom’) beter bevredigen. (Daar komt bij dat Google steeds meer simpele vragen direct in de zoekresultaten beantwoordt. Met langere antwoorden op complexere vragen omzeil je in ieder geval dat probleem.)

Pas met een doel weet je hoe je zo goed mogelijk scoort.

Je artikel heeft altijd zo’n duidelijk doel nodig. Pas met een doel weet je hoe je zo goed mogelijk scoort.

Natuurlijk kan dat doel zijn: ‘pluche teddyberen verkopen’

plucheteddyberenverkopen

Teddy weet heel goed wat jij wilt. Bron: Pexels

De vraag is alleen of je met de zoekwoorden ‘teddybeer kopen’ hoger gaat eindigen dan grote spelers zoals bol.com of beslist.nl.

Daarom moet je soms een beetje met dat doel spelen. Wat is een behoefte die je klanten hebben voordat ze je product of dienst kopen?

In het geval van teddyberen wellicht:
‘Hoe maak ik een knuffel schoon zonder te wassen?’ (En als dat met de oude teddy niet lukt, wil je misschien wel een nieuwe teddy.)

Leestip: Blogonderwerpen. Zo bedenk je ze aan de lopende band.

 

Een SEO-proof structuur

Je weet nu waar je over wilt schrijven en wat je doel daarmee is.

Tijd om structuur in je artikel aan te brengen.
De een vindt het trouwens fijn om eerst een flinke lap te tekst te tikken en daarna structuren, de ander werkt liever vanuit een voorbedachte opzet. Experimenteer wat bij jezelf het beste werkt.

#4 Doe inspiratie op bij Udemy, YouTube, Wikipedia of…

inspiratieopdoenstrcutuurindebibliotheek

Soms helpt het om een boek open te slaan. Bron: Pexels

Een goed verhaal heeft een kop en een staart. Je begint met een pakkende intro – waarover later meer – en sluit af met een samenvatting.

Maar hoe orden je dan precies alle informatie die daar tussen staat?

Daar is niet één pasklare oplossing voor. Zelf heb ik bij dit artikel gekozen voor een chronologische aanpak (eerst zoekwoordenonderzoek > dan structuur > dan lekker schrijven), maar je kunt ook kiezen voor:

 • Een didactische aanpak (van makkelijk naar moeilijk).
 • Een thematische aanpak (makkelijk scanbaar per onderwerp).
 • Een oprolbare aanpak (belangrijkste nieuws bovenaan).
 • Een verhalende aanpak (minder overzichtelijk & spannender).

Als je nog niet zoveel ervaring hebt met schrijven, raad ik je de verhalende aanpak trouwens niet aan. Probeer eerst een overzichtelijk artikel te schrijven, dan gaan we het later spannender maken.

Wat is overzichtelijk?

Kijk voor inspiratie eens:

 • hoe Wikipedia een langer artikel indeelt;
 • hoe een uitgebreide cursus op Udemy is opgebouwd;
 • welke volgorde How-to filmpjes op Youtube aanhouden;
 • wat het beste Google zoekresultaat in het Engels doet;
 • of.. en dit is anno 2018 vast een wereldschokkende tip, leen een (papieren) boek over het onderwerp bij je plaatselijke bibliotheek.

#5 Schrijf op een niveau dat past bij je doelgroep

Opstaande breedplaatvloer?

Huh? Waar heeft die man het over? (Denkt de gemiddelde consument).

Goed dus om even wat langer bij vakjargon stil te staan.

Maar op een blog voor de betonindustrie wil je de lezer juist niet vermoeien met voortdurend overcomplete uitleg.

Welk tekstniveau past het beste bij je doelgroep?

leesniveauteksten

De Overheid. Makkelijker kunnen we het niet maken… Bron: Stichting Accessibility

Als het om ‘de gemiddelde Nederlander’ gaat kun je het beste op B1 niveau schrijven. Dat betekent kortgezegd:

 • Veelgebruikte woorden (hier een doorzoekbare lijst).
 • Korte alinea’s van 3-5 regels.
 • Niet te veel stijlmiddelen zoals ironie of sarcasme.

Sowieso helpen algemene schrijftips zoals:

 • Weinig passieve constructies (zullen, worden, kunnen).
 • Wissel korte en lange zinnen af.
 • Kies consequent voor ‘je’, ‘jij’ of ‘u’.

Maar nu duiken we al een beetje in de tone of voice.

Hartstikke belangrijk, ga ik zo verder op in, maar onthoud: voor je pakkend schrijft, moet je eerst begrijpelijk schrijven.

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

#6 Gebruik een hulpmiddel voor je SEO-vereisten

webtexttoolseoschrijven

SEO-tips terwijl je schrijft. Bron: webtexttool

Ik heb het nog helemaal niet gehad over hoeveel tekens je titel moet zijn of hoeveel links en zoektermen je moet plaatsen in de tekst.

Dit is waar het merendeel van de blogs over SEO-schrijven over gaan.

‘Volg deze regeltjes en dan komt het allemaal goed.’

 • Vermeld de zoekterm/synoniem in je URL.
 • Vermeld de zoekterm vooraan in de titel.
 • Vermeld de zoekterm in de metabeschrijving.
 • Vermeld de zoekterm in de eerste 100 woorden.
 • Vermeld de zoekterm in een tussenkopje.
 • Gebruik synoniemen minimaal twee à drie keer in de tekst.
 • Schrijf minimaal 400 woorden.
 • Plaats een relevante interne link.
 • Plaats een relevante externe link.
 • Gebruik minimaal drie <h2> tussenkopjes.
 • Gebruik minimaal twee plaatjes (met alt tag beschrijving).

Jazeker, deze regels zijn nog steeds belangrijk om vindbaar te zijn in Google. Maar ik stel voor dat je er een keer goed naar kijkt, en er vervolgens een eenvoudig hulpmiddel voor gebruikt.

Zo heb je bijvoorbeeld de eerder genoemde Yoast SEO Plugin voor WordPress, de tekstschrijvers bij mijn bedrijf CopyRobin maken alweer een tijdje gebruik van het uitgebreidere Webtexttool (geeft je tips tijdens het schrijven over onder andere leesbaarheid en moeilijkheidsgraad).

Dan hou je zelf meer tijd over voor het leuke gedeelte van schrijven.

Je lezer blijven boeien

Dit is de toekomst van SEO.

De zoeker verleiden (click-through rate) om naar jouw content te gaan.
De zoeker boeien (o.a. dwell time) waardoor hij op jouw pagina blijft

Google beloont dit soort indicatoren in toenemende mate.

#7 Een Pakkende Titel Die Jouw Leven Verandert (uhum..)

clickbaittitels

Benieuwd hoe Sam eruitziet? Klik, klik, klik. Bron: Buzzfeed

Verleiden begint natuurlijk met een titel.

Vaak wordt dan verwezen naar de koning van de clickbait ‘BuzzFeed’ (en ja ik ben nu ook benieuwd hoe Sam de kat eruitziet).

Ik denk dat je ervoor moet oppassen om het Amerikaanse model zomaar 1-op-1 over te zetten naar Nederland, maar er zijn natuurlijk wel een paar trucs die je ervan kunt leren:

Met name:

 • Doe een belofte in je titel (en zorg dat je ‘m waarmaakt!)
 • Maak nieuwsgierig

Maar er zijn nog meer dingen die werken:

Gebruik emotie
Angst, frustratie en boosheid zijn grotere motivatoren dan we soms toe willen geven. Ik had dit artikel bijvoorbeeld ook zo kunnen noemen:

‘Waarom je zorgvuldig opgebouwde SEO-kennis binnenkort waardeloos is’

Noem harde cijfers
Deze tip lijkt een beetje in tegenspraak met ‘maak nieuwsgierig’, maar kan evengoed werken. Bijvoorbeeld wanneer je een succes kunt delen:

‘Met deze 3 aanpassingen in mijn webshop kreeg ik 30% meer omzet’

Gebruik [specificaties]
Of met zogenoemde ‘brackets’ waarin je de vorm verduidelijkt:

‘Eenvoudig je eerste WordPress site opzetten [stappenplan]
‘Welke aftrekposten heb ik als zzp’er in 2019? [checklist]
‘Mijn ervaringen als voetsoldaat in Syrië [podcast]

Test wat werkt!
Je zult niet van de ene op de andere dag veranderen in een geniale titelbedenker (alhoewel..), maar door te blijven oefenen en spelen word je er wel beter in. Doe – nogmaals – geen beloftes die je niet kunt waarmaken en controleer met A/B testen welke titels het beste aanslaan!

#8 Metabeschrijving waar je op wilt, nee MOET klikken

Nog belangrijker dan je titel is je meta-omschrijving.

SEOtrends

Oftewel dat kleine stukje tekst dat onder je titel in de zoekresultaten staat. Hoewel dit officieel geen ranking factor is volgens Google, speelt de metatag wel een grote SEO-rol omdat het de click-through rate van je bezoekers naar je website mede bepaalt.

Ook dit is weer veel spelen en uitproberen.

Maak van je meta-omschrijving in ieder geval een lopende tekst.

hamburger
Bron: Pexels

Dus niet:
‘Actie. 20% korting. Hamburgers. Beste frietzaak Amsterdam.’

Maar wel:
Wij maken al onze biologische hamburgers zelf. Binnen een half uur bij jou bezorgd in Amsterdam. Bestel nu met 20% korting.

En vergeet de call-to-action niet. Hierin vertel je de zoeker wat hij moet doen (klikken, bestellen, downloaden) en waarom (bijvoorbeeld korting).

#9 De Flashforward in je introtekst (à la Fight Club)

Mag ik je een ding beloven?

Dit gaat een hele gave film worden.

Aldus de openingsscène van Fight Club.

Hetzelfde mechanisme van een spannende ‘flashforward’ wordt veelvuldig gebruikt in Netflix-series zoals Breaking Bad of Limitless. Een beproefde methode. Maar nog onvoldoende voor je SEO-introtekst:

Want behalve een ‘spannende preview’ wil je ook:

 • Empathie tonen voor je lezer.
 • Een gesprek met hem of haar aangaan.

Een goede methode voor het schrijven van een intro vind ik APP (Agree, Promise, Preview) van meestercopywriter Brian Dean (hou sowieso zijn blog BackLinko in de gaten als je meer over dit onderwerp wilt weten):

appmethodevoorintrotekstblog
Bron: Backlinko

Agree
Je begint met een statement waar de lezer het mee eens is. Hier staat ook je belangrijkste zoekterm in.

Promise
Vervolgens maak je een belofte over hoe je iets uit het statement ten goede kunt veranderen. Een belofte die je waar moet maken.

Preview
Tot slot geef je een klein voorproefje van wat de lezer allemaal in het artikel kan verwachten.

Laat ik een klein voorbeeldje geven:

Teddy

Teddy. Bron: Pexels

Herinner je Teddy nog?

Agree
‘Waarschijnlijk ben je met me eens dat een versleten knuffel schoonmaken[zoekterm] verschrikkelijk lastig is. In de wasmachine stoppen doe je liever niet, want wie zegt dat arme Teddy dat overleeft?’

Promise
Maar wat nu als ik zeg dat dat helemaal niet hoeft? Volg deze hygiënische schoonmaaktips op en je knuffel gaat 5 jaar langer mee.

Preview
In deze blog lees je handige visuele stap-voor-stap instructies over het reinigen van je knuffelbeest. Met als bonus een foto van mijn dochter en haar nog steeds stralende teddybeer (beiden 21).

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

#10 Even tijd voor ontspanning (à la Jinek)

“Zometeen Klaas Dijkhoff over de slavernijdiscussie” of “een Shell-directeur over de gasboringen in Groningen, maar eerst..”

En dan volgt er een luchtig fragmentje.

De TV Draait Door een typisch tussendoorfragmentje

Eva Jinek is niet de enige talkshowhost die van luchtige fillers gebruikmaakt. Ook bij Pauw of DWDD komt er even een bandje of geintje om de kijker klaar te maken voor de serieuzere gesprekken.

Datzelfde principe kun je ook in een langere blog toepassen.

Breek even de lange lap tekst met een grapje of door je bezoeker direct toe te spreken. Had je trouwens al een goede kop koffie gehaald?

Nog 3 tips en we zijn er!

#11 Tussenkopjes met duidelijke beloftes

Een eerste regel voor tussenkopjes is dat ze duidelijk moeten beschrijven waar het stukje tekst eronder over gaat.

Nog beter is het als je tussenkopje ook nieuwsgierig maakt en een belofte doet. Eigenlijk net als bij de titel van je stuk.

#12 Maar.. dat is nog niet alles (lekkermakertjes)

paashaaschocolade

Weet je wat een slimme winkelier met Pasen doet?

Hij verspreidt een chocoladegeur in zijn winkel. Gegarandeerd dat hij meer paaseitjes verkoopt. Slechts een lichte hint is genoeg.

In een SEO-artikel moet je ook voortdurend blijven hinten op wat er nog komen gaat.

In een SEO-artikel moet je ook voortdurend blijven hinten op wat er nog komen gaat. Lekkermakertjes schrijven.

‘Maar dat is nog niet alles.. want deze tip levert je maar liefst..’

Of je keert het juist om. Waarschuwen.

‘Pas op: er zit wel een addertje onder het gras.’

Met deze korte zinnetjes sla je twee vliegen in één klap:

 • Je doorbreekt het ritme van langere alinea’s.
 • Je maakt de lezer nieuwsgierig naar wat er komen gaat.

Wat er nu trouwens gaat komen..

#13 Ik ben geen JIJ of JOUW (tone of voice)

Stiekem ben ik best wel fan van de Telfort-reclames.

Tele2 vind ik dan weer net iets minder.

Waarschijnlijk ben ik als grijzende man ook niet echt de doelgroep (‘wil je ook dikkere lippen dan Kim K? Ga naar..’).

Dit gaat – tot slot – over een van de lastigste aspecten van SEO-copywriting: de juiste tone of voice vinden voor je publiek.

Een goed begin is in ieder geval naar je klanten luisteren. Neem eventueel (na toestemming) gesprekken met ze op en analyseer welke woorden ze vaak gebruiken en hoe ze hun problemen omschrijven.

Ook contacten buiten de werksfeer om zijn nuttig: Waar wordt je doelgroep warm of koud van? Ik ben er nu maar even vanuit gegaan dat je voorbeelden met BuzzFeed, Jinek en teddyberen grappig vindt, maar wat als ik met Death Metal of Wilders aan was komen zetten?

Een veilige keus is in ieder geval om niet te snel op ‘jij’ en ‘jouw’ over te stappen. Consequent ‘je’ gebruiken werkt beter.

Pas ook op met het té letterlijk vertalen van Amerikaanse content – ik zie dit nog weleens gebeuren – het chronische enthousiasme van THE GREATEST COUNTRY past niet altijd bij de nuchtere Hollander.

Conclusie: dit is hoe je slim SEO-teksten schrijft

Dank dat je tot zover mee hebt willen lezen en kijken naar mijn verhaal over hoe je écht slim een SEO-tekst kan schrijven.

Hopelijk heb ik mijn belofte (geen saai standaardlijstje) waargemaakt.

Je weet nu inmiddels dat een SEO-artikel schrijven (dankzij Google RankBrain) steeds meer draait om het vertellen van een goed verhaal.

Maar.. je begint altijd met de basis: dat is een onderwerp gebaseerd op zoekwoordenonderzoek en een duidelijk doel voor je artikel.

Ook de klassieke regels (zoekwoord verwerken, tussenkopjes, synoniemen gebruiken) zijn nog alive and kicking, maar met slimme tools zorg je er automatisch voor dat je SEO-proof schrijft.

Bron: SEO-Teksten schrijven: Zo pak je het écht slim aan

The post Succesvol SEO schrijven in een notendop appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/seo-teksten/feed/ 0
Hoe een contentkalender u redactioneel uit de ‘planningsbrand’ kan helpen https://contentmarketingmanagement.nl/contentkalender/ https://contentmarketingmanagement.nl/contentkalender/#comments Sat, 18 May 2019 09:53:24 +0000 http://contentmarketingmanagement.nl/?p=13995 Succesvol aan de slag met content marketing kost een hoop tijd, inzet, geduld, discipline en een lange adem. Anderzijds wordt het steeds belangrijker om je te onderscheiden met waardevolle en relevante content. Je klanten en Google zullen je uiteindelijk gaan waarderen. Redactionele planning met een contentkalender helpt je met het efficiënt en effectief inzetten van jouw content. ...

The post Hoe een contentkalender u redactioneel uit de ‘planningsbrand’ kan helpen appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Succesvol aan de slag met content marketing kost een hoop tijd, inzet, geduld, discipline en een lange adem. Anderzijds wordt het steeds belangrijker om je te onderscheiden met waardevolle en relevante content. Je klanten en Google zullen je uiteindelijk gaan waarderen. Redactionele planning met een contentkalender helpt je met het efficiënt en effectief inzetten van jouw content. 

Ad

Plan jij je content?

Ondernemers die wel het nut inzien van content marketing, doen dit vaak zonder plan. Maar een soort van jaarplanning biedt zeker voordelen. Ik adviseer je dan ook je redactioneel te plannen met behulp van een contentkalender. Natuurlijk is je contentkalender gebaseerd op je contentstrategie.

Voordelen van een contentkalender

 • Het geeft structuur, focus en overzicht;
 • Je weet de deadlines;
 • Je ziet de variatie in content waarmee jij je doelgroep verrast.
 • Je hebt inzicht in bijvoorbeeld feestdagen, evenementen waarop jij kunt inhaken met je content. Bijvoorbeeld met een winactie, verloting, gratis product etc;
 • Je hebt ook inzicht in evenementen die de aandacht afleiden van jouw content;
 • Je kunt artikelen vooraf al schrijven, redigeren kan altijd nog;
 • Het is gemakkelijker taken te verdelen;
 • Je weet exact welke artikelen of content zijn geproduceerd en gedistribueerd;
 • Door planmatig te werken kun je meten wat het effect was van jouw content;
 • Je ziet in één oogopslag welke artikelen je kunt hergebruiken in bijvoorbeeld je e-book, je slideshares etc.

Een of meerdere contentkalenders?

Schrijf je veel? Maak je regelmatig uiteenlopende waardevolle content voor je lezers? Afhankelijk van de aard en de hoeveelheid van content die je voor je klanten en lezers maakt, kun je ervoor kiezen om één content kalender te maken of per uiting een aparte kalender te maken. Per soort content kun je een kleur kiezen zodat in een oogopslag helder is welke content op het programma staat. Wat de deadline is, wat de onderwerpen of het thema is.

Tip!: Natuurlijk varieer je met je content. De ene keer kan een filmpje of Infographic je verhaal versterken. De andere keer is een blog of whitepaper het beste middel voor jouw boodschap.

Een Swipe file van gave content van anderen

Het is aan te raden om super content van anderen te bewaren en te verzamelen. Je weet immers wat jouw planning is. Over veel onderwerpen is al geschreven en je hoeft niet altijd zelf het wiel uit te vinden. Kom je onwijs gave, inspirerende en slimme dingen tegen van anderen? Bewaar ze in een Swipe file, verwijs naar zo’n geweldig stuk in je artikelen of blogs. Zo’n Swipe file is ook handig als je inspiratie en creativiteit wat minder is. Ga niet teksten kopiëren maar gebruik ze ter aanvulling van jouw verhaal.

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

Maak je gebruik van WordPress?

Heb je een WordPress website dan is er een handige gratis plugin om een redactionele kalender op te stellen: WordPress Editorial Calender. Op de website vind je uitgebreide informatie en screenshots over de werking van de plugin.

Zet je vaak Twitter in?

Maak je veel gebruik van Twitter? Bekijk dan deze handige Nederlandse ‘Own The Moment’ kalender. Maak gebruik van de tips en voorbeeld tweets. En plan jouw content rondom de belangrijkste gebeurtenissen.

Heb je nog vragen? Ga jij voor redactionele planning met een content kalender? Heb jij nog andere ideeën over de redactionele planning met een contentkalender? Deel je idee hieronder. Voor meer templates voor je contentkalender kun je ook op Google kijken.

Bron: Akkie Riewald – MARA Communicatie

The post Hoe een contentkalender u redactioneel uit de ‘planningsbrand’ kan helpen appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/contentkalender/feed/ 1
Binnenkort van start: Post HBO ‘Contentstrategie & Inbound Marketing’ https://contentmarketingmanagement.nl/binnenkort-van-start-post-hbo-contentstrategie-inbound-marketing/ https://contentmarketingmanagement.nl/binnenkort-van-start-post-hbo-contentstrategie-inbound-marketing/#respond Fri, 17 May 2019 07:35:05 +0000 http://contentmarketingmanagement.nl/?p=10647 Binnenkort van start: Post HBO ‘Contentstrategie & Inbound Marketing’ Traditionele marketing- en verkoopmethoden – zoals cold calling, direct mailing en massacommunicatie – werken steeds minder goed. Vindbaarheid op internet wordt zodoende steeds belangrijker voor veel bedrijven en contentmarketing kan u hierbij helpen. Hoe? Door het opzetten van een contentstrategie bouwt u aan een actieve community...

The post Binnenkort van start: Post HBO ‘Contentstrategie & Inbound Marketing’ appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Binnenkort van start: Post HBO ‘Contentstrategie & Inbound Marketing’

Traditionele marketing- en verkoopmethoden – zoals cold calling, direct mailing en massacommunicatie – werken steeds minder goed. Vindbaarheid op internet wordt zodoende steeds belangrijker voor veel bedrijven en contentmarketing kan u hierbij helpen. Hoe? Door het opzetten van een contentstrategie bouwt u aan een actieve community die u op de lange termijn veel kan opleveren. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod tijdens deze opleiding.

Onderwerpen

– Hoe kan ik een goede contentstrategie ontwikkelen?
– Hoe breng ik de contentstrategie in lijn met de bedrijfsstrategie?
– Hoe kom ik tot een juiste themaselectie en keuze voor een mediamix?
– Hoe geef ik praktische uitvoering aan de contentstrategie?
– Welke rol spelen van community building en marketing automation?
– Welke contentmarketing tools en campagnetools kan ik inzetten?
– Hoe genereer ik leads en sales met content marketing?

Resultaat

Na afloop van de opleiding Contentstrategie & Inbound Marketing bent u in staat om zelfstandig uitvoering te geven aan uw contentstrategie. U bent in staat om zelf tot een goede contentstrategie te komen die in lijn ligt met de bedrijfs- en marketingstrategie. U weet wat de strategische implicaties van uw keuzen zijn. U weet hoe u tot een juiste themaselectie en mediamix kunt komen en weet ook hoe u in logische stappen tot een goede executie kunt komen.

Ad
U weet hoe u met community building, content management en marketing automation kwalitatief goede leads kunt genereren en welke online marketing- en social mediatools hiervoor zijn te gebruiken. U bent in staat om grip te houden op de nieuwe content-driven-organisation en bent in staat om op de juiste momenten bij te sturen. Tot slot bent u op de hoogte van de laatste kennis en inzichten op het gebied van contentstrategie, inbound concepten en contentmarketing.

Utrecht Business School

UBS / Utrecht Business School is de business school voor management executives en business leaders in Nederland. Wij leiden onze  studenten op tot zwaardere professionals en bereiden ze voor op een volgende stap in hun carrière. Dit doen wij op de vakgebieden finance & accounting, marketing en communicatie, it en crm, strategie, hrm en management & leadership. We ondersteunen studenten gedurende hun carrière met kennis, contactmomenten en inspiratie en geven middels educatie en certificering duiding aan kennisniveaus en werkervaring.

Meer informatie over deze opleiding? Klik hier.

The post Binnenkort van start: Post HBO ‘Contentstrategie & Inbound Marketing’ appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/binnenkort-van-start-post-hbo-contentstrategie-inbound-marketing/feed/ 0
De Zeven Geheimen van Geniale Kopteksten https://contentmarketingmanagement.nl/de-zeven-geheimen-van-geniale-kopteksten/ https://contentmarketingmanagement.nl/de-zeven-geheimen-van-geniale-kopteksten/#respond Tue, 23 Apr 2019 20:58:16 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=17742 De Zeven Geheimen van Geniale Kopteksten Maakt de koptekst jouw lezers niet nieuwsgierig? Is de koptekst niet interessant, boeiend of indrukwekkend genoeg? Dan is de kans groot dat de rest van je tekst niet meer gelezen wordt. Zonde van de tijd die je in de tekst hebt gestoken dus!  De koptekst is jouw eerste en...

The post De Zeven Geheimen van Geniale Kopteksten appeared first on Content Marketing Management.

]]>
De Zeven Geheimen van Geniale Kopteksten

Maakt de koptekst jouw lezers niet nieuwsgierig? Is de koptekst niet interessant, boeiend of indrukwekkend genoeg? Dan is de kans groot dat de rest van je tekst niet meer gelezen wordt. Zonde van de tijd die je in de tekst hebt gestoken dus! 

De koptekst is jouw eerste en enige kans om indruk te maken op een lezer. Het zal bepalen of jouw tekst wel of niet gelezen wordt. In dit artikel vertel ik je alle tips en tricks omtrent het schrijven van een geniale koptekst.

Doel van een koptekst

Er zijn 3 doelen die je wilt bereiken met je koptekst. Het is belangrijk dat je deze doelen voor ogen hebt bij het schrijven van je koptekst. Dit zijn:

 1. Aandacht krijgen: Allereerst is het belangrijk dat je de aandacht van de lezer trekt. Het maakt niet uit via welk medium de koptekst wordt gelezen, het moet de lezer bewust maken van het lezen van de koptekst.
 2. Doelgroep aanspreken/interesse wekken: Je wilt jouw doelgroep aanspreken met je koptekst. Dit doe je door in de kop benamingen uit het desbetreffende vakgebied van je doelgroep te benoemen, zoals: linkbuilding, banksparen etc. of door een bepaalde groep aan te spreken, zoals: Ouders, tekstschrijvers, ondernemers etc.
 3. Aanzetten tot actie: De koptekst moet ervoor zorgen dat iemand de tekst verder gaat lezen.

Geheimen koptekst

Er zijn verschillende trucjes die bedrijven gebruiken om lezers aan te spreken. Misschien ben jij zelf ook wel is door zo een truc een tekst gaan lezen. Benieuwd naar deze geheimen die bedrijven gebruiken bij het schrijven van een koptekst? Hieronder worden ze benoemd en uitgelegd.

Ad

Belofte

Door een belofte in je koptekst te verwerken, krijgt de lezer een drang om de tekst te gaan lezen. Je belooft bijvoorbeeld dat jouw tekst de lezer iets leert, amuseert/entertaint, gaat verbazen of iets nieuws vertelt.

Uniek

Zorg ervoor dat je koptekst onderscheidend is ten opzichte van je concurrenten.

Stel je voor je staat op plaats nummer 4 in de Google zoekresultaten met een koptekst die de eerste 3 zoekresultaten ook gebruiken. Zonder een unieke boodschap zal niemand op jouw zoekresultaat klikken. Ga dus na welke kopteksten concurrenten gebruiken en onderscheid je van deze, dit kan door:

 1. Een completere tekst te beloven. Bijvoorbeeld in plaats van ‘10 tips’, ‘15 tips’.
 2. Een gedetailleerde koptekst bedenken. Bijvoorbeeld in plaats van ‘5 problemen’, ‘het meest voorkomende probleem.’
 3. Voor een ander type kop te kiezen. Bijvoorbeeld in plaats van ‘10 tips’, ‘experts over..’
 4. Goedkoper te zijn. Hetzelfde product of dienst aanbieden tegen een lagere prijs in je koptekst.
 5. Inspelen op de emotie. Bijvoorbeeld: “Waarom jij nooit..” of “Stop nu met klagen over..”

Specifiek

Wees specifiek als het gaat om feiten die je noemt. Gebruik exacte aantallen, bijvoorbeeld in plaats van ‘meer dan 200 recensies’, ‘236 recensies’. Dit wekt betrouwbaarheid op.

Wanneer de tekst bedoeld is voor een specifieke doelgroep, verwerk deze dan ook in je koptekst, bijvoorbeeld “7 tips voor een startende ondernemer

Urgentie

Maak de boodschap urgent voor de lezer. Je schrijft de koptekst op een manier waardoor de lezer getriggerd wordt en de tekst wel moet lezen. Dit doe je door:

 • Het benoemen van voordelen die de lezer heeft wanneer hij jouw tekst leest.
 • Een vraag te stellen waar de lezer het antwoord nu op wilt weten.
 • Iets nieuws te benoemen.
 • Een korte leestijd beloven, bijvoorbeeld: “In 5 minuten…”
 • De kop gericht te maken op het nu of de toekomst, bijvoorbeeld: “5 modetrends voor 2019”
 • Direct een oplossing voor een probleem te beloven.

Emotie

Elk mens heeft emoties, zodra deze emoties op een goede manier worden ingezet, kan dit een enorme aantrekkingskracht hebben.

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

Bedenk welke emotie jouw doelgroep ervaart en verwerk deze in je koptekst. De koptekst moet deze emotie krachtig weergeven. Denk bijvoorbeeld aan: “3 tips voor het vragen van salarisverhoging: eindelijk krijgen wat je verdient!”

Praktische waarde

Verwerk in je Koptekst de praktische waarde van je tekst. Biedt direct toepasbare kennis aan (alleen als dit van toepassing is). Jouw doelgroep heeft een probleem en wil dit snel opgelost hebben. Door jouw tekst te lezen zullen ze geholpen worden. Bijvoorbeeld: “Hoe je zelf een steigerhouten tafel maakt in 30 minuten”

Plaatsing kern

Als je een punt wilt maken met je koptekst, ze deze dan voor- of achteraan. Dit zijn plekken die bij bezoekers het beste werken. Net zoals bij films: Begin en eindig sterk.

Verschillende kopteksten

Na het leren van deze trucs ga je bedenken welke vorm je voor je koptekst gaat gebruiken. Er zijn een paar verschillende vormen van kopteksten. Hieronder de 4 meest voorkomende:

 1. Vragende kop: In de koptekst stel je een vraag waar de lezer direct antwoord op wilt hebben.
 2. Shockerende kop: Met de koptekst trek je direct de aandacht van de lezers. Als antwoord op alleen het lezen van de koptekst, zal de lezer hebben: “Hè? Hoe zit dat dan?!”
 3. Problematische kop: Met de koptekst schets je een probleem die jouw doelgroep ervaart.
 4. Nieuwsgierig makende kop: Met de koptekst maak je de lezer nieuwsgierig naar de inhoud van je tekst. Je geeft een klein stukje weer van de inhoud, maar net niet genoeg, waardoor de lezer jouw tekst wel móét lezen wil hij erachter komen.

Gebruik hoofdletters

Door de eerste letters van belangrijke woorden te schrijven met een hoofdletter, wek je attentie op bij de lezer. Kranten en magazines gebruiken deze methode al jaren. De reden hiervoor is dat bezoekers deze titels makkelijker scannen, lezen en beter onthouden. Alle woorden kunnen dus worden geschreven met een hoofdletter behalve: Lidwoorden, voorzetsels en andere (meestal kleine) niet-belangrijke woorden. Kijk maar naar de titel van dit artikel!

Voorbeelden goede kopteksten

Er bestaan een tal aan formules die je kan toepassen bij het schrijven een goede koptekst. Hieronder staan 5 voorbeelden:

 • Ultieme handleiding over [onderwerp].
 • Enige manier om [iets tofs doen], zonder [iets wat niet leuk is].
 • [Iets moeilijks doen] in [tijdsperiode] of [belofte].
 • Meest gemaakte fouten [onderwerp].
 • (Hoe te) [iets interessants/ relevants] als een [iets bekends of inspirerends of iets waar je naar opkijkt of expert in dat gebied].

Voorbeelden bij deze formules zijn:

 • Ultieme Handleiding over het Schrijven van Kopteksten
 • Enige Manier om Af te Vallen Zonder Streng Dieet.
 • Doe je Boekhouding in Maximaal een Uur
 • Meest Gemaakte Fouten Linkbuilding
 • Schrijven als een Professionele Blogger

Helaas kan ik een koptekst niet kant en klaar aan je geven, maar door middel van deze tips kom jij zeker vooruit! Benieuwd naar nog meer formules voor het schrijven van een koptekst of wil je weten hoe je subkoppen of tussenkoppen schrijft? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Succes met het schrijven van onweerstaanbare kopteksten! Wie weet heb jij straks wel een driedubbel aantal lezers..

The post De Zeven Geheimen van Geniale Kopteksten appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/de-zeven-geheimen-van-geniale-kopteksten/feed/ 0
Wat is SEO en waar kun je het voor gebruiken? https://contentmarketingmanagement.nl/wat-is-seo/ https://contentmarketingmanagement.nl/wat-is-seo/#respond Sun, 21 Apr 2019 19:10:30 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=17731 Wat is SEO en waar kun je het voor gebruiken?   Het begrip seo is een van dé meest gebruikte termen in online marketing. Je hebt het vast wel eens gehoord, maar wat is het nou eigenlijk, en wat kun je ermee doen? Geen zorgen, in dit artikel lees je alles over seo en hoe...

The post Wat is SEO en waar kun je het voor gebruiken? appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Wat is SEO en waar kun je het voor gebruiken?  

Het begrip seo is een van dé meest gebruikte termen in online marketing. Je hebt het vast wel eens gehoord, maar wat is het nou eigenlijk, en wat kun je ermee doen? Geen zorgen, in dit artikel lees je alles over seo en hoe jij het kunt inzetten voor jouw website. Zo geef ik je een aantal tips om jouw website naar een hoger niveau te tillen met behulp van seo.

SEO, wat is het nou eigenlijk?

SEO staat voor search engine optimization, in het Nederlands ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd. Zoekmachine optimalisatie houd in dat jij jouw website optimaliseert om zo goed mogelijk gevonden te worden op Google.

Ad

Hoe pas je SEO toe?

Nu je weet wat seo is ben je vast benieuwd naar hoe jij seo kunt gebruiken voor jouw website. Er zijn een aantal manieren waarop je seo kunt toepassen. Laten we de twee grootste pakken.

 • Website optimalisatie
 • Linkbuilding

Website optimalisatie

Laten we beginnen met website optimalisatie. Alles wat met website optimalisatie te maken heeft gebeurt op jouw website. Hierbij kun je denken aan het verbeteren van je URL structuur, het toevoegen van een HTML of een XML sitemap of het installeren van een plugin om de seo waarde van jouw website te controleren. Hieronder leg ik een paar van deze tactieken kort uit.

Verbeter de URL structuur op jouw website

Het is cruciaal om een goede URL structuur te hebben en dit geldt voor elke website, dus ook voor jouw website! Het hebben van een goede URL structuur zorgt ervoor dat Google jouw pagina’s beter begrijpt, en die pagina’s zullen beter scoren in de zoekresultaten van Google.

Maar hoe weet je nou of je een goede URL structuur hebt? Een korte, krachtige en relevante en representatieve URL is kenmerkend voor een goede URL structuur.

Heb jij meerdere pagina’s over hetzelfde onderwerp? Laat de URL structuur van die pagina’s dan overeenkomen.

Let er daarnaast op dat je niet te veel streepjes en cijfers in je URL’s verwerkt. Houd het zo kort mogelijk. Hoe korter, hoe krachtiger!

SEO plugins voor jouw website

Het toevoegen van een SEO plugin voor jouw website is een gemakkelijke manier om jouw website te optimaliseren voor seo. De meeste van deze plugins zijn bedoeld voor websites die gebruik maken van WordPress. Maar geen zorgen, voor de meeste WordPress varianten zien er ook alternatieven voor andere website platformen.

Een van de bekendste WordPress plugins is de Yoast SEO plugin. Met behulp van deze plugin kun jij snel checken of de pagina’s op jouw website goed geoptimaliseerd zijn.

Zo kun je zien of je een goede URL, Meta description en tekst op jouw pagina hebt staan. Yoast geeft dit aan door een groen, oranje of rood lampje te tonen. Samen met wat feedback kan dit je enorm helpen om te kijken of jouw pagina’s nog verbeterd kunnen worden.

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

Linkbuilding

Linkbuilding, als je deze term vrij naar het Nederlands vertaalt zou je uitkomen op iets als het bouwen van contacten. Linkbuilding houd dus in dat je jouw website verbindt met een andere website. Specifieker gezegd, dit doe je door het plaatsen van een link vanaf jouw website, naar een andere website, of andersom.

Wanneer jouw website een link ontvangt van een andere website zorgt dit ervoor dat je website meer autoriteit krijgt. Elke link helpt beetje bij beetje en met de autoriteit kom je hoger in de zoekresultaten van Google.

Maar hoe krijg je dan een link? Ook bij linkbuilding zijn er talloze linkbuilding strategieën voor 2019 die je kunt gebruiken én die nog werken in 2019.

Forums

De meest bekende manier van linkbuilding is het plaatsen van forum links. Het plaatsen van forum links is daarnaast ook een van de makkelijkste manieren van linkbuilding. Deze strategie houd in dat je opzoek gaat naar forums en vervolgens op een bestaand of nieuw topic gaat reageren en een link naar jouw website plaatst. Bij forums bestaat er altijd de kans dat je link verwijderd wordt.

Tip: Probeer op een relevant topic te reageren, en plaats een bericht dat echt wat aan de discussie toevoegt. Dit vergroot de kans dat je link blijft staan!

Gastbloggen

Wanneer een bedrijf een onderzoek heeft gedaan komt dit meestal op de nieuwssectie van de website te staan. Wanneer je dit onderzoek gaat delen met relevante websites, kunnen hun het overnemen, en jij hebt een waardevolle link.

Daarnaast kun je natuurlijk zelf een gastblog schrijven en deze opsturen naar sites die gastbloggers accepteren.

Auteur:  David, Content Marketeer – Klik Proces

The post Wat is SEO en waar kun je het voor gebruiken? appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/wat-is-seo/feed/ 0
Het belang van lokaliseren in content marketing https://contentmarketingmanagement.nl/het-belang-van-lokaliseren-in-content-marketing/ https://contentmarketingmanagement.nl/het-belang-van-lokaliseren-in-content-marketing/#respond Tue, 26 Mar 2019 09:40:40 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=17694 Content marketing is niet meer weg te denken uit een robuuste digitale marketing strategie. Het is een subtiele manier van adverteren, waarbij de klant in het begin van de welkbekende “marketing trechter” wordt aangetrokken. Goede content opent de communicatie en interactie met je bedrijf, wat zorgt voor loyale klanten. Grote, internationale bedrijven bieden deze content...

The post Het belang van lokaliseren in content marketing appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Content marketing is niet meer weg te denken uit een robuuste digitale marketing strategie. Het is een subtiele manier van adverteren, waarbij de klant in het begin van de welkbekende “marketing trechter” wordt aangetrokken. Goede content opent de communicatie en interactie met je bedrijf, wat zorgt voor loyale klanten. Grote, internationale bedrijven bieden deze content gemakkelijk aan in vijf tot tien verschillende landen. Maar helaas wordt deze content niet altijd goed gelokaliseerd. En dat kan je flink wat klanten schelen.

Meer dan vertalen

Het gebeurt nog vaak dat grote computerspellen op het laatste moment pas vertaald worden. En dus bestaan er versies van games, waar de speler wordt opgeroepen om te ‘toneelstuk’. Drie keer raden welk Engels woord hier verkeerd vertaald is! Maar het blijft niet alleen bij rare vertalingen. Ook cultuurverschillen zorgen voor een problemen in content.

 1. Uitdrukkingen

Elk land heeft zijn eigen uitdrukkingen die de taal verrijken. “Unfortunately peanut butter” betekent niks in het Engels, maar geeft vertaald in het Nederlands goed een milde teleurstelling weer. En het @-teken heeft in veel talen een lokale uitdrukking. Natuurlijk noemen wij het een apenstaartje, maar in Denenmarken kennen ze dit teken als een olifantenslurf en in Kazachstan als het oor van de maan. Viking liet een kunstenaar weergegeven hoe negen verschillende landen dit teken een verschillende uitdrukking hebben gegeven:

Uitdrukkingen verrijken een taal en vooral in Nederland geeft een uitdrukking vaak beter weer wat de sfeer en de nuance van een zin is dan een directe vertaling. Zorg dus voor copywriters die gemakkelijk directe vertalingen kunnen vervangen met passende uitdrukkingen.

 1. “Call to Action”

In Amerika en het Verenigd Koninkrijk kun je eigenlijk niet brutaal genoeg zijn met een “Call to Action”. In deze landen is een slotzin, zoals “Koop Nu!” niet misplaatst. In Frankrijk ga je hiermee echter geen klanten mee winnen. Daar kun je beter voor een subtielere “Bestel Hier” gaan. En in Nederland houden wij natuurlijk van goede deals, dus wordt “Op=Op” vaak gebruikt (een term die je in het buiteland niet vaak zult zien). Ook voor passende Call to Action’s zijn lokale copywriters van belang.

 1. Infographics

In sommige talen, zoals het Arabisch, wordt van links naar rechts geschreven. Bij het maken van infographics moet er dus rekening mee worden gehouden dat de grafische elementen in een Arabische infographic anders geplaatst moeten worden. Denk er bijvoorbeeld aan om ‘voor en na’ afbeeldingen om te draaien in Arabische afbeeldingen. Dat voorkomt pijnlijke situaties, waar je product belooft de lezer lelijker of zieker te maken. Daarnaast hebben sommige talen, zoals het Italiaans, veel woorden nodig om iets uit te drukken. Ook in deze taal moet dus rekening worden gehouden met een andere lay-out. Het liefst zorg je voor een individuele infographic per land om zo de lay-out aan iedere taal goed aan te passen.

 1. Folklore

Toen het bedrijf Pampers de Japanse markt intrad, werd hen al snel duidelijk dat culturele verschillen groter zijn dan enkel taalfoutjes. Reclames met een ooievaar deden de Japanners niets (en daarmee niets voor de verkoop van Pampers), aangezien er in Japan geen enkele correlatie is tussen ooievaars en baby’s. Een voorbeeld van een bedrijf die de Japanners wel goed begreep is Apple. Het marketingteam van Apple had goed door dat de Japanse cultuur de grap er niet van inziet om concurrenten zwart te maken, dus zij zorgden ervoor dat de onderstaande reclame werd aangepast voor de Japanse markt:

https://www.youtube.com/watch?v=1PwiljBN5-8

 1. Normen

Een echte ‘local’ kan je niet alleen vertellen of de content cultureel past, maar ook of deze bij de lokale normen aansluit. Een afbeelding met lachende mensen in korte broeken zal niet voor veel opschudding zorgen in Nederland, maar kan in conservatievere landen in het verkeerde keelschat schieten. Denk hierbij ook aan kleuren. In het Westen staat de kleur rood voor passie en liefde of assertiviteit en energie. Echter is dit de kleur van de dood in sommige Afrikaanse landen, dus ook zoiets ‘onschuldigs’ als een kleur kan voor een marketingflop zorgen in sommige landen.

Lokaliseren moet je niet onderschatten. HSBC Bank heeft $10 miljoen moeten betalen om een verkeerd gelokaliseerde slogan te herstellen. (“Assume Nothing” werd in meerdere landen als “Do Nothing” vertaald.) Een goede copywriter zorgt dus niet alleen voor een passende vertaling. Een goede copywriter zal een artikel aan de lokale markt aanpassen, met passende uitdrukkingen en afbeeldingen die aansluiten bij de lokale normen en cultuur. Content marketing uitbreiden op een internationale schaal begint dus bij lokaliseren.

Auteur: Elisabeth Dean International Digital Marketing Executive. Search Laboratory was founded by mathematician Ian Harris in 2005 to provide a more auditable, ethical and statistical approach to PPC and SEO, and to fill the gap in the market for a proper, linguistically faithful approach to multilingual campaign management. Ian is an internet innovator. Fed up of seeing budgets thrown blindly into digital marketing, when he was Chief Technology Officer for a leading web translation software company he also spotted the market need for a more robust PPC bid management system. This led to the creation of BidLab™, our proprietary bid management software, and subsequently to a suite of productivity, research and management tools that complement the Google technology stack, and integrate with other leading commercial solutions. This highly analytical and ethical approach remains a core value in a business which now employs over 140 people, has offices in Leeds, London and New York, and manages millions of dollars, pounds and euros of our clients‘ online media investments each month.

 

The post Het belang van lokaliseren in content marketing appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/het-belang-van-lokaliseren-in-content-marketing/feed/ 0
5 valkuilen bij het schrijven van een webtekst https://contentmarketingmanagement.nl/valkuilen-bij-het-schrijven-van-een-webtekst/ https://contentmarketingmanagement.nl/valkuilen-bij-het-schrijven-van-een-webtekst/#respond Fri, 08 Mar 2019 09:09:30 +0000 http://contentmarketingmanagement.nl/?p=17045 5 valkuilen bij het schrijven van een webtekst Een tekst schrijven voor internet? Dat kan iedereen! Of toch niet? Een goede tekst schrijven is wellicht geen rocket science, maar we zien nog te vaak webteksten voorbij komen die de bezoekers eerder afschrikken dan overtuigen. Zonde, want dit gaat ten koste van je conversie en herhaalbezoek....

The post 5 valkuilen bij het schrijven van een webtekst appeared first on Content Marketing Management.

]]>
5 valkuilen bij het schrijven van een webtekst

Een tekst schrijven voor internet? Dat kan iedereen! Of toch niet? Een goede tekst schrijven is wellicht geen rocket science, maar we zien nog te vaak webteksten voorbij komen die de bezoekers eerder afschrikken dan overtuigen. Zonde, want dit gaat ten koste van je conversie en herhaalbezoek. Maar wat gaat er dan mis? In dit artikel zet ik 5 valkuilen bij het schrijven van een webtekst op een rij.

Ad

De eerste stap: bezoekers naar jouw website krijgen

We weten allemaal dat het verhogen van je conversie voor de meeste bedrijven het belangrijkste doel van een webshop of website is. Of het nu gaat om extra omzet of het genereren van meer leads. Een eerste stap om dit doel te behalen is bezoekers op je site te krijgen. Veel ondernemers investeren hier dan ook massaal in.

Advertenties worden opgezet en door middel van SEO optimaliseren we de vindbaarheid in de organische zoekresultaten. Dit is erg belangrijk en onmisbaar bij een goede online marketing strategie.

 

Schrikt jouw content bezoekers af?

Bezoekers weten je zo te vinden en belanden op je website. Maar dat is juist ook het punt dat het vaak misgaat. Want landt die bezoeker ook op een pagina met goede content? Het antwoord is te vaak nee, wat ervoor zorgt dat een bezoeker de site direct weer verlaat. Zonde, want zo loop je veel leads en omzet mis én verspil je eigenlijk het eerder geïnvesteerde budget. Goede content op je website is dus onmisbaar.

Zie je bij jouw site ook ruimte voor verbetering (of pagina’s met een hoog bounce percentage) en wil je zelf aan de slag met het schrijven van een webtekst? Voorkom dan in ieder geval onderstaande valkuilen.

 

Valkuil 1. Een website is geen boek

Anders dan bij een boek zit er aan een website geen begin of einde. Bezoekers komen via verschillende landingspagina’s op je website en gaan zelden iedere knop van de menubalk af. Houd hier bij het schrijven van je teksten rekening mee. Een pagina moet op zichzelf staan en wil je toch verwijzen naar iets wat je ergens anders hebt vermeld? Doe dit dan met een interne link.

Hoe dan wel? Zorg dat elke pagina een helder doel heeft inclusief de gepaste call-to-actions

 

Valkuil 2. Enkel woorden zijn niet genoeg

Bezoekers willen binnen enkele seconden zien of de pagina relevant is. Dus denk je dat een bezoeker die hele lap tekst door gaat lezen? Vergeet het maar. Begin de eerste alinea dus niet met een leuke, maar weinig zeggende tekst om vervolgens door te gaan met nog meer lappen niet relevante informatie.

Hoe dan wel? Kom in de inleiding direct tot de conclusie zodat de bezoeker in één oogopslag ziet of de pagina belangrijk is. Maak het vervolgens gemakkelijk leesbaar door gebruik te maken van tussenkoppen, opsommingen en afbeeldingen.

 

Valkuil 3. Voor wie schrijf je?

Ik, ik en nog een keer ik. Én je bezoeker is weg. Als ondernemer is het begrijpelijk dat je graag wilt vertellen wat je doet, waarom je dat doet en hoe. Echter vertel je al snel veel te veel. Een bezoeker wil enkel weten: What’s in it for me?

Hoe dan wel? Zorg dat glashelder is welk probleem jij voor je doelgroep oplost. Bedenk daarom bij iedere tekst die je schrijft of dit relevant is voor jouw doelgroep of dat je het vertelt omdat je het graag wilt vertellen.

 

Valkuil 4. De focus op zoekwoorden

Het gebruik van zoekwoorden in een tekst is essentieel voor je online vindbaarheid. Een veel voorkomende valkuil is echter dat je te veel zoekwoorden in een tekst propt. Het resultaat? Een tekst die niet lekker leest en ergernis oproept bij je bezoekers. Een andere valkuil is dat je een belangrijke zoekterm te weinig gebruikt. Hierdoor is de kans dat je erop gevonden wordt nihil.

Hoe dan wel? Kies per tekst 1 hoofdzoekterm en 2 subzoektermen en verwerk deze op een natuurlijke manier in de tekst. Zorg dat deze termen in ieder geval een aantal keer terugkomen en verwerk ze zo mogelijk ook in de tussenkoppen.

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

Valkuil 5. Waar is de call to action?

Grote kans dat conversieverhoging het doel van jouw website of webshop is. Echter schijnen veel ondernemers dit te vergeten wanneer ze een webtekst aan het schrijven zijn. Netjes wordt verteld wat ze doen, wat ze verkopen en, als je geluk hebt, wat het de bezoeker oplevert. Alleen van ‘verkopen’ is weinig sprake omdat een duidelijke call-to-action ontbreekt. Het resultaat? Een bezoeker die geen actie onderneemt omdat hij/ zij niet weet wat verwacht wordt.

Hoe dan wel? Zorg bij iedere tekst voor een heldere call-to-action. Beschrijf je een product? Zorg dan voor een opvallende bestelknop. Leg je een van jouw diensten uit? Voeg dan een heldere knop toe om contact op te nemen of een afspraak te maken.

 

Op weg naar een ijzersterke webtekst!

Nu je bekend bent met veel gemaakte fouten bij het schrijven van een webtekst kun je aan de slag met het creëren van betere content voor je klanten. Vind je het toch lastig om een goede tekst te schrijven of wil je meer weten over content marketing? Neem dan gerust contact op met een van onze content specialisten. En vergeet niet om het Tribal blog te blijven volgen voor meer handige tips en tricks op het gebied van online marketing.

The post 5 valkuilen bij het schrijven van een webtekst appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/valkuilen-bij-het-schrijven-van-een-webtekst/feed/ 0
Contentmarketing 3.0: Push of pull, who cares? https://contentmarketingmanagement.nl/push/ https://contentmarketingmanagement.nl/push/#comments Thu, 24 Jan 2019 10:25:53 +0000 http://contentmarketingmanagement.nl/?p=14512 Het traditionele zendermodel volstaat niet meer. Inbound- en contentmarketing gaan uit van het ontvangersmodel: van zenden naar halen. Aan de andere kant kun je je afvragen of dit überhaupt er toe doet. Push of pull, who cares? Want waar gaat het uiteindelijk om? Het gaat erom dat je relevant bent. Natuurlijk zijn er volop bedrijf...

The post Contentmarketing 3.0: Push of pull, who cares? appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Het traditionele zendermodel volstaat niet meer. Inbound- en contentmarketing gaan uit van het ontvangersmodel: van zenden naar halen. Aan de andere kant kun je je afvragen of dit überhaupt er toe doet. Push of pull, who cares? Want waar gaat het uiteindelijk om? Het gaat erom dat je relevant bent.

Natuurlijk zijn er volop bedrijf die vooral vertellen wat ze doen, zonder na te gaan of dat de informatie is waar hun doelgroep op zit te wachten. Dit is nu eenmaal waarvoor ze bestaan en dat communiceren ze met de buitenwereld. En er zal ongetwijfeld iemand zijn die wel wil weten wat dat bedrijf doet en zowaar iets heeft aan die informatie die het bedrijf zendt. Maar ja, het is wel schieten met hagel. Het kan efficiënter en effectiever.

Ad

Het werkt andersom

Hetzelfde bedrijf kan veel efficiënter en effectiever communiceren als het werkt aan content waar je doelgroep, de klanten wel op zitten te wachten. Het werkt andersom. Je gaat bij je klant te rade, waaraan deze behoefte heeft en dát toets je aan wat je als organisatie te bieden hebt. Strookt het nog met elkaar? Je zult dus moeten weten als organisatie aan welke informatie behoefte is.

Relevante content

Onderzoek is onmisbaar, zoals welke klanten zorgen voor de meeste omzet en hoe kun je segmenteren? Het creëren van persona’s kan helpen bij het uitvinden waaraan persona A, B en C behoefte hebben en hoe je daarop kunt inspelen. Dat doe je door relevante content te produceren. Maar hoe vinden die klanten die relevante content? Daar waar je het als organisatie aanbiedt. Is het dan nog steeds niet zendergericht? Je moet het immers eerst ergens plaatsen om gevonden te worden. Of niet? Want die klant had natuurlijk wel eerst een klantvraag.

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

Dat is contentmarketing

Misschien gaan inbound- en contentmarketing  minder om of het van zenden naar ontvangen of van push naar pull gaat. Inbound- en contentmarketing  veranderen niets aan waar je als organisatie voor staat. Ze veranderen wel iets aan hoe je je als organisatie profileert en hoe je communiceert met je doelgroep. Deel je je kennis en draag je (vrijblijvend) oplossingen aan of roep je liever tien keer dat je de beste bent en men echt jouw product of dienst moet hebben? Als je weet wat je doelgroep wilt, kun je daar met je content op aansluiten. Je biedt het aan op een presenteerblaadje, alleen de klant haalt het er zelf van af wanneer het hem of haar uitkomt. Dat is contentmarketing: de juiste content op het juiste moment via het juiste kanaal aan de juiste persoon aanbieden.

Bron: Maroesja Kuut – Creatxt

The post Contentmarketing 3.0: Push of pull, who cares? appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/push/feed/ 1
Een (business) snapchat geofilter maken in 6 stappen https://contentmarketingmanagement.nl/snapchat-geofilter/ https://contentmarketingmanagement.nl/snapchat-geofilter/#respond Wed, 12 Dec 2018 14:22:08 +0000 https://contentmarketingmanagement.nl/?p=17528 Adverteren op Snapchat is sterk in opkomst. Niet verwonderlijk. Meer dan zeventig procent van de jongeren in de categorie 15 tot 19 jaar in Nederland is actief op Snapchat. Als jij je richt op een jonge doelgroep, dan is Snapchat Marketing eigenlijk onmisbaar in je (online) marketing mix. Een van de leukste toepassingen van Snapchat...

The post Een (business) snapchat geofilter maken in 6 stappen appeared first on Content Marketing Management.

]]>
Adverteren op Snapchat is sterk in opkomst. Niet verwonderlijk. Meer dan zeventig procent van de jongeren in de categorie 15 tot 19 jaar in Nederland is actief op Snapchat. Als jij je richt op een jonge doelgroep, dan is Snapchat Marketing eigenlijk onmisbaar in je (online) marketing mix.

Een van de leukste toepassingen van Snapchat Marketing, die ook echt uniek is voor Snapchat, is het maken van een eigen geofilter. In dit artikel leg ik uit hoe dat werkt!

Wat is een geofilter op Snapchat en waarom zou je deze willen gebruiken?

Een filter op Snapchat heb je vast wel eens gezien. In feite is een filter niet anders dan een soort kader, dat je als een laagje over een foto heen kunt leggen. Snapchat biedt standaard een reeks filters die je kunt gebruiken, maar je kunt ook zelf een filter maken. Het interessante van zo’n filter is, dat je precies kunt aangeven wanneer (van datum/tijd tot datum/tijd) en wáár (afgetekend op een kaart) deze filter beschikbaar is.

Ad

Dit kun je bijvoorbeeld als particulier doen als je een feest organiseert (zoals een bruiloft) en je wilt dat gasten hun foto’s op Snapchat kunnen delen ‘opgeleukt’ met passende afbeeldingen en tekst. Je kunt dit uiteraard ook als zakelijke partij doen, bijvoorbeeld als je een evenement zoals een festival organiseert, of een locatie uitbaat waar veel jongeren komen die foto’s maken (pretpark, discotheek, dagstrand, etc.).

Je kunt je filter voorzien van jouw visuals, tekst en logo (zorg wel dat de foto zelf goed zichtbaar blijft!). Mensen die je filter gebruiken, maken dan eigenlijk reclame voor jou: zij zijn jouw ambassadeurs! Maar, let op: je filter moet natuurlijk ook leuk zijn om te gebruiken. Je kunt mensen namelijk niet dwingen om je filter te gebruiken, dus je moet zorgen dat deze uitnodigt tot interactie, mooie visuals heeft en prikkelend is.

 

 

Aan de slag: je eigen geofilter in 5 stappen

In dit stappenplan gaan we zelf een Business Geofilter maken!

 

Stap 1: Maak een account aan

Je zult eerst een account moeten aanmaken: Ga naar https://create.snapchat.com/. Dit is overigens niet je Snapchat account (als je die al hebt).

Als je account klaar is, en je ingelogd bent, klik dan op ‘Create your own’ en kies voor ‘Create Filter’.

 

Stap 2: Je filter maken

Als zakelijk gebruiker zul je meestal een zelf ontworpen filter willen gebruiken, in plaats van een van de templates die Snapchat klaar heeft staan. Houd er rekening mee dat het bestand maximaal 300kb groot mag zijn, als .png met transparante achtergrond opgeslagen en in de afmetingen 1080px bij 2340px.

Let op: je werkt altijd in ‘portrait’ mode. Bovengenoemde afmetingen gelden voor de nieuwe generatie smartphones, met een ‘lang’ scherm. Je moet er echter ook rekening mee houden dat oudere smartphones een ‘korter’ scherm hebben. Ontwerp je filter dan zo, dat de boven en onderkant eventueel weg mag vallen, zonder dat daarbij belangrijke zaken (teksten, je logo, andere visuals) verloren gaan.

snapchat marketing afmetingen

Gelukkig geeft de preview duidelijk aan waar de mogelijke ‘randen’ zitten. Houd je tekst (en je logo!) dus altijd binnen deze lijnen!

Stap 3: Bepaal wanneer je filter beschikbaar moet zijn

Vervolgens kun je een begin- en einddatum instellen dat je filter beschikbaar moet zijn. Je kunt de start en eindtijd tot op 1 uur nauwkeurig instellen. De tijdzone staat al op CEST in ons voorbeeld, dus dat is prima.

Tip: je kunt de begintijd op zijn vroegst over 24 uur van het moment van maken instellen!

In dit voorbeeld start de geofilter op vrijdag om 09:00 uur en stopt deze weer op zondag om 20:00 uur.

snapchat marketing datum en tijd instellen

Stap 4: Stel je ‘Geofence’ in om de locatie van de filter af te bakenen

Het bijzondere aan deze vorm van Snapchat Marketing is dat je heel nauwkeurig kunt aangeven waar je filter beschikbaar moet zijn. Dit doe je door het instellen van een zogenaamde geofence: op de kaart kun je met punten een gebied afbakenen. Zo kun je ontzettend gericht te werk gaan.

Je kunt locaties zoeken zoals op Google Maps: dus niet alleen landen, steden of dorpen, maar ook bedrijfsnamen of andere locaties. Stel ik zou de geofilter bij ons op kantoor willen gebruiken, dan zoek ik simpelweg op mijn bedrijfsnaam:

snapchat marketing locatie zoeken

Je krijgt vervolgens een standaard vierkant ‘fence’ te zien. Deze kun je verslepen naar je wens, of klik op ‘Reset Fence’ en vervolgens op ‘Draw Fence’ om een nieuw fence te tekenen:

Stap 5: Order plaatsen en afrekenen

Je geofence kan behoorlijk groot zijn: zo groot als Central Park in New York ongeveer! Maar dit wordt dan wel een stuk duurder! De prijs van je geofilter wordt bepaald door twee dingen:

 • Hoe lang je geofilter beschikbaar moet zijn
 • De grootte van het gebied waar de geofilter moet draaien

De prijs wordt telkens realtime berekend terwijl je je geofence (en eventueel start- en begintijd) aanpast.

snapchat geofence prijs berekenen

In ons voorbeeld zien we dus dat een filter die draait van vrijdagochtend tot zondagavond, voor een oppervlakte van omgerekend ongeveer 1000 m2, zo’n € 50,00 kost. Dit is overigens inclusief btw, als het een zakelijke aankoop is en je hebt een Nederlands btw-nummer, dan wordt de prijs automatisch opnieuw berekend.

Bij ‘Checkout’ kun je je factuurgegevens invullen en je betaalmethode kiezen (Creditcard of Paypal).

Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past?

Klik hier en u weet het direct

 

Stap 6: Resultaten van je geofilter bekijken en duiden

Na afloop ben je natuurlijk benieuwd naar de resultaten van je geofilter. Hier moet je vaak wel enig geduld bij hebben: Snapchat werkt die cijfers maar 1 keer per 24 uur bij.

Je krijgt dan de volgende cijfers te zien per geofilter:

geofence statistieken

De statistieken kun je als volgt duiden:

 • Swipes:het aantal keer dat de filter is gezien tijdens het maken van een snap
 • Uses:het aantal keer dat de filter daadwerkelijk is gebruikt bij het maken van een snap (verzonden naar een vriend, of gebruikt in een story)
 • Views:het aantal keer dat de gebruikte filter is gezien door een vriend, of in een story (je effectieve bereik dus)
 • Usage: het percentage dat de filter is gebruikt (uses) van het aantal keer dat deze gezien is tijdens het maken (swipe)

Veel succes met je geofilters!

Auteur: Jeroen Huynen, Buttonplay. Buttonplay is een online-/contentmarketingbureau gevestigd in Maastricht. Buttonplay is in 2009 opgericht door Jeroen Huynen. Na enkele jaren voornamelijk freelancewerk, is Buttonplay inmiddels uitgegroeid tot een bureau met klanten als Gemeente Maastricht, Brightlands, Zuyd Hogeschool, APG en Livios.be.

The post Een (business) snapchat geofilter maken in 6 stappen appeared first on Content Marketing Management.

]]>
https://contentmarketingmanagement.nl/snapchat-geofilter/feed/ 0