

Op de hoogte blijven van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van content marketing? Download dan nu een van onze white papers of e-books of abonneer u op onze wekelijkse nieuwsupdate
Als ondernemer met een website wil je natuurlijk goed scoren in Google. Ook als je geen webshop hebt, kun je klanten werven via het internet. Stel dat je een horeca ondernemer bent in Eindhoven met een mooie trouwzaal voor feesten, dan kun je veel klanten werven die online zoeken voor een trouwfeest locatie in Eindhoven. Nu maak ik vaak mee dat ondernemers, maar ook online marketeers, zich dan helemaal richten op één zoekterm, zoals “trouwfeest in Eindhoven”. Nu is dit zeker een zoekterm waarop deze ondernemer goed zal willen scoren in Google en het kan zeker waardevol zijn om veel aandacht aan deze zoekterm te besteden, maar ik adviseer om niet al je tijd en geld te richten op één zoekterm. Waarom je je als bedrijf niet op alleen één Google zoekterm wilt focussen, zal ik in deze blogpost uitleggen.
Google weet wat je bedoelt
Google is slim geworden en wordt steeds slimmer. Als je 10 jaar geleden wilde scoren op de term “trouwfeest in Eindhoven”, dan zorgde je ervoor dat je deze term vaak gebruikte op je website en ook veel links bemachtigde met de ankertekst “trouwfeest in Eindhoven”. Dit is echter ouderwetse SEO, die niet meer werkt en zelfs contraproductief kan werken. Ten eerste weet Google wat het onderwerp trouwfeest inhoudt en dat dit bijvoorbeeld een synoniem is voor huwelijksfeest of bruiloftsfeest. Daarom is het vandaag de dag beter om je website en webpagina’s te creëren rondom onderwerpen in plaats van zoektermen. Als je bovendien gaat optimaliseren op zoektermen door veel links met dezelfde ankertekst te bemachtigen, dan loop je ook nog het risico om een Google penalty te krijgen voor overoptimalisatie.
Local SEO is King
Google heeft de laatste jaren local SEO steeds belangrijker gemaakt. Google houdt rekening met je locatie, apparaat (bijvoorbeeld smartphone) en je zoekgeschiedenis bij een zoekopdracht en hierdoor kunnen we steeds minder spreken van algemene zoekopdracht resultaten. Dé nummer 1 positie in Google bestaat dus niet meer en is relatief geworden. Daarnaast geeft Google steeds vaker bij zoekopdrachten een Google Maps kaart met bedrijven, samen met drie bedrijfswebsites (dit wordt ook wel de local snackpack genoemd). Als je een bedrijf hebt dat regionaal opereert, dan is lokale zoekmachine optimalisatie ook een must, wat onder meer inhoudt dat je je Google My Business pagina goed instelt en positieve reviews hebt. De verwachting is dat Google Local SEO de komende jaren steeds belangrijker maakt en daarom is het voor lokale bedrijven ook essentieel dat ze hun local seo optimaliseren.
Long tail biedt vaak goede kansen
In het zoekverkeer maken we onderscheid tussen short tail en long tail zoekverkeer, zoals in de onderstaande grafiek is afgebeeld.
In de short tail zitten enkele populaire zoektermen, waarop veel gezocht wordt. In de long tail zitten vele zoektermen die minder populair zijn. We spreken van short tail en long tail, omdat in de praktijk het aantal populaire zoektermen een stuk lager ligt dan het aantal niet-populaire zoektermen. Alleen is het in de praktijk meestal ook zo dat het totale zoekvolume van de long tail groter is dan dat van de short tail. Daarnaast is de concurrentie op populaire zoektermen in Google vaak veel groter dan de concurrentie op minder populaire zoektermen. Voor populaire onderwerpen biedt de long tail daarom vaak betere kansen dan de short tail. Als de horeca ondernemer in ons voorbeeld op de term “trouwfeest in Eindhoven” wil scoren, dan zal dit veel lastiger zijn dan scoren op termen als “romantische zaal voor trouwfeest in Eindhoven” of “betaalbare trouwlocatie Eindhoven”. Als je je als bedrijf begeeft in een markt waarin de concurrentie zwaar is, werkt het meestal beter om je aanvankelijk op long tail zoektermen te richten.
Verbreed je SEO blik
Met deze blogpost wil ik niet claimen dat je je niet moet focussen op populaire zoektermen. Met dit artikel heb ik duidelijk proberen te maken dat je je niet blind moet staren of één of enkele populaire zoektermen. Je boekt vaak betere resultaten met een allround aanpak, waarin je je richt op onderwerpen die zowel short tail als long tail zoektermen dekken. Daarnaast is anno 2015 lokale zoekmachine optimalisatie een must voor bedrijven die regionaal opereren. Graag hoor ik jullie mening over dit artikel en alle vragen zijn welkom!
Leestip: Hoe kun je Buyer Persona’s nou praktisch opstellen?
About the author /
Edon Van Asseldonk
Edon van Asseldonk is oprichter en eigenaar van Edjon Online Marketing. Edon is gespecialiseerd op het gebied van SEO en verzorgt onder andere SEO-audits en content marketing. Edon analyseert hoe bedrijven meer klanten via Google kunnen aantrekken en zorgt voor een zoekmachine optimalisatie strategie voor zowel de korte als lange termijn. Meer informatie over Edjon Online Marketing vindt u hier.
Leave a reply Cancel
Evenementenagenda
Branded Content Strategie (Cursus)
March 14 , 15:00 - April 11 , 18:00Post HBO Contentstrategie
March 14 , 15:00 - May 23 , 21:00
Het belang van lokaliseren in content marketing
31 December 2018 By CMM Content MarketingEen (business) snapchat geofilter maken in 6 stappen
12 December 2018 By Jeroen HuynenWhitepaper Branded Content & Merkstrategie
11 December 2018 By CMM Content Marketing
Bouw in 8 stappen je eigen content marketingplan!
14 February 2017 By Andre BisschopVijf veelgemaakte contentmarketing fouten: maak ze niet!
24 October 2016 By Michiel Noij
Nieuw Contentmodel: van awareness naar loyalty!
15 August 2016 By LBLDe verschillen voor B2C en B2B in contentmarketing!
23 June 2015 By Supair Marketing
Terugblik MTC Event CMM Academy
Categories
- Algemeen (378)
- Big data (18)
- Commercieel (24)
- Content Curatie (44)
- Content Management (154)
- Content Marketing (316)
- Content Strategie (273)
- Downloads (15)
- Inbound Marketing (196)
- Marketing Automation (92)
- Online Leadgeneratie (148)
- Online Marketing (199)
- Search (64)
- Social Media (114)
- Storytelling (79)
- Vacatures (3)
- Video (12)
2 Comments
Bedankt voor dit artikel! 🙂