Algemeen, Content Management, Content Marketing, Content Strategie, Storytelling

Waar worstelen Managers Contentstrategie veelal mee?

0

Een contentstrategie biedt richtlijnen voor het resultaatgericht publiceren van content. Met andere woorden: eerst een plan maken, daarna pas op de publicatieknoppen klikken. Klinkt als een logische en professionele manier van werken. Toch is de toegevoegde waarde van een contentstrategie nog niet tot elke organisatie doorgedrongen. Ook is nog niet iedereen het met elkaar eens over wat een contentstrategie nou eigenlijk is. 

Ad

Contentonderzoek

Uit het Contentonderzoek 2015 blijkt dat van de deelnemende organisaties slechts 62 procent een contentstrategie heeft. Bijna 50 procent weet niet wat effectieve content is en 43 procent is niet in staat om het resultaat van content te meten. De volwassenheid op het gebied van content lijkt dus nog vrij laag. Blijven organisaties dan echt zo ver achter in deze snel veranderende digitale wereld? Misschien is het een gevolg van onbegrip. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat organisaties verschillende opvattingen hebben over de definitie en de inhoud van een contentstrategie.

Bereiken, binden en resultaat meten

Vanuit Presenter merk ik ook dat marketing- en communicatiemanagers moeite hebben om doelgericht aan de slag te gaan met content. Veel vragen die zij stellen gaan over het bereiken van doelgroepen in het oerwoud van online media en schermen. Ook vragen managers zich af hoe zij (potentiële) klanten nog aan hun merk kunnen binden. De verwachtingen van klanten liggen hoger dan ooit en in hun dagelijkse informatiestroom moet je als organisatie vechten om aandacht. En dan de laatste, maar zeker niet onbelangrijkste vraag die speelt bij onze klanten: hoe weet je of content daadwerkelijk succesvol is?

Als manager die verantwoordelijk is voor content heb je het dus niet makkelijk. De wereld verandert in sneltreinvaart en dagelijks zoemen actuele onderwerpen, zoals contentstrategie, contentmarketing en storytelling om je heen. Intussen merk je in de dagelijkse praktijk dat het behoorlijk lastig is om de denk- en werkwijze van contentteams écht te veranderen.

Contentstrategie in de praktijk

Uiteindelijk gaat het erom dat je als organisatie strategische keuzes maakt op het gebied van content. Je wilt weten wie je om welke reden wilt bereiken en met welke boodschap. Zijn deze vragen in jouw organisatie nog onbeantwoord? Dan heb je inderdaad een (content)strategie nodig met daarin duidelijke doelstellingen, doelgroepen, kernboodschappen en kanalen. Weet je concreet wat en wie je met content wilt bereiken? Dan ben je bijvoorbeeld veel meer geholpen met een origineel en onderscheidend content-campagneplan voor het aankomende jaar. 

Ad

Dat uit het Contentonderzoek blijkt dat opvattingen over de inhoud van een contentstrategie erg verschillen is dus heel logisch. Je hebt richting en goede content nodig. Elke organisatie legt dit op een andere manier vast en geeft er een andere naam aan. En dat is natuurlijk prima. Het belangrijkste is dát het gebeurt en dat het niet in een donkere la of stoffige digitale map verdwijnt als het klaar is. Maak het altijd concreet voor de mensen die ermee aan de slag gaan.

Actuele vraagstukken

De aankomende weken gaan we in een aantal blogs dieper in op hoe je de juiste contentkeuzes maakt. Interessant leesvoer voor de marketing- of communicatiemanager die in 2016 zijn of haar content naar een (nog) hoger niveau wilt brengen. We behandelen actuele vraagstukken:

 • Klantvriendelijkheid in een wereld van multichannel en multiscreen
 • Opvallen in de dagelijkse informatiestroom
 • Kritische klanten aan je merk binden
 • Meten van de ROI op content

Over de auteur: Louise de Kievid. Online communicatie kent veel facetten en is constant in ontwikkeling. Het is daarom een enorm boeiend en afwisselend vak. Bij Presenter adviseer ik klanten over de inzet van online middelen en het vertalen van de online strategie naar content die overtuigt en activeert. Contentstrategie, online marketing en contentmigratie zijn mijn favoriete blogonderwerpen.

About the author / 

Presenter
Presenter

Bij Presenter geloven we dat goede online communicatie begint bij krachtige, relevante content. Op het juiste moment, op de juiste plek en voor de juiste doelgroep gepubliceerd. Vanuit die gedachte werken de professionals van Presenter dagelijks bij uiteenlopende organisaties aan het optimaliseren van hun online communicatie. We delen onze kennis en ervaring in whitepapers, op evenst en op onze blogsite www.dekrachtvancontent.nl. Onderwerpen als contentstrategie, contentmarketing, online service en SEO staan centraal, maar ook de nieuwste ontwikkelingen komen voorbij. Altijd met de kritische blik die je van ons mag verwachten. Meer informatie over Presenter vind je hier.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ad

Evenementenagenda

 1. Branded Content Strategie (Cursus)

  October 10 , 15:00 - November 14 , 18:00
 2. Post HBO Contentstrategie

  October 10 , 15:00 - December 12 , 21:00
 3. Cursus Content Marketing Management

  November 14 , 15:00 - December 12 , 21:00

Terugblik MTC Event CMM Academy

Ad